Šta očekuje Srbe u NBA: Bogdanova borba, Gudurićev rad na odbrani, razvojna liga za Smailagića

Vreme čitanja: 6min | ned. 29.09.19. | 09:02

Boban Marjanović kreće u Dalasu kao treći centar, Jokić jedini ne mora da se dokazuje

Mundijal u košarci je sada već 'debelo' za nama, Srbija nije uspela da opravda očekivanja, ali analize neuspeha Đorđevićeve ekipe su već napisane, pa se reprezentacija okreće Olimpijskim igrama u Tokiju, odnosno kvalifikacijama za njih. Košarkaški navijači se s druge strane okreću klupskoj sezoni koja je pred vratima. Prve evroligaške utakmice su na programu sledeće sedmice, a ostalo je manje od mesec dana do početka NBA lige. Rosteri su složeni, pripreme su pred vratima, a nas zanima kako će se u sledećoj sezoni snaći srpski košarkaši u najjačoj ligi na svetu.Podsećamo kako će Srbija sledeće sezone u najjačoj ligi na svetu imati šestoricu igrača – Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović, Boban Marjanović i Nemanja Bjelica su starosedeoci, a ove sezone su im se priključili Marko Gudurić i Alen Smailagić. Što svakog od njih očekuje u narednih devet meseci?

NIKOLA JOKIĆ

Izabrane vesti

Jokić više ne treba da se dokazuje u NBA ligi – to je napravio u prethodne četiri sezone, a proletos je bio na sjajnom proseku od 20,1 poena, 10,8 skokova, 7,3 asistencija i 1,4 blokade po utakmici. To mu je donelo učešće na Ol Star utakmici, ali i ono što je važnije – izbor u najbolju petorku NBA lige. Jokić je Denver vodio do druge pozicije u Zapadnoj konferenciji u regularnom delu sezone, ali u plej-ofu nisu mogli dalje od drugog kola.

Ove sezone Nagetsi žele da naprave barem korak dalje, a ako su prošle sezone platili danak neiskustvu, jer je većini igrača to bio prvi put da su u doigravanju, ove sezone će imati veliku prednost u uigranosti. Naime, Denver je praktično jedina ekipa iz vrha NBA lige koja nije pravila velike, pa gotovo i nikakve, promene u rosteru. Bilo je to nekih kozmetičkih zahvata koje su popravile krvu sliku tima, ali generalno stvari ostaju iste – ovo je ekipa koja se može nadati borbi za vrh Zapada, pa i za šampionsku krunu. Zbog činjenice da su svi konkurenti menjali ekipu i ne znamo kako će sve to izgledati. Takođe, niko u Denveru ne voli da igra zbog razrađenog vazduha i velike visine. Nagetsi su favoriti u regularnom delu, videćemo za plej-of.

 BOGDAN BOGDANOVIĆ

Ovo će biti zanimljiva sezona za Bogdana. Pre svega treba naglasiti da ulazi u poslednju godinu aktuelnog ugovora, te će sledeće sezone biti slobodan igrač, a kako će tada imati 28 godina sigurno će tražiti opciju potpisa dugoročnog i bogatog ugovora. Ali da bi do njega došao, moraće  u najmanju ruku da zadrži nivo igara koje je pokazao u prve dve sezone. Podsetimo, proletos je imao prosek od 14,1 poena, 3,8 asistencija, 3,5 skokova i jednu ukradenu loptu.

Bogdanović je na Mundobasketu definitivno pokazao da spada u košarkašku elitu, ali problem je okruženje. Sakramento je prošle sezone dugo bio u borbi za plej-of, ali nije uspeo da uđe  među osam najboljih, a čini se da ni ove sezone neće biti puno bolje jer Vlade Divac nije baš najbolje trgovao ovog leta. Kingsima je bilo potrebno pojačanje ispod koša, a dobili su samo solidnog Dedemona. Ostali dolasci teško da će da pomognu ostatki tima.

Srpskog reprezentativca to ipak ne zanima previše. Iako je ispred njega u rotaciji Hild, Bogdanović će sigurno imati dosta minuta na poziciji dvojke kako bi pokazao svoj repertoar. Problem se pojavljuje na poziciji 'tri' na kojoj je Bogdan znao da uzme neki minut. Uz Barnsa, tu je i Ariza, koji mora dobiti svoje minute iako nije više onaj igrač kojeg je svaka ekipa želela da ima u rosteru. Ipak, ako bude na svim nivou za Bogdana se ne brinemo.

BOBAN MARJANOVIĆ

'Bobi nastavlja sa seobama. U NBA je došao pre četiri godine, a Dalas će mu biti peti klub u karijeri. Već to pokazuje što se o njemu misli u Americi – kao igraču koji ne može biti oslonac neke ekipi, ali s druge strane Marjanović je u svojoj limitiranoj minutaži lani u Klipersima, a posebno u Filadelfiji bio izuzetno koristan pa ga svaki trener želi u svom timu. U Filadelfiji je za prosečno 13,9 minuta postizao 8,2 poena te imao 3,9 skokova. To su odlične brojke.

Sada ga u Dalasu čeka situacija gde u sezonu praktično ulazi kao treći centar. Meveriksii su dali nove ugovore Pauelu i Kleberu, ali sama činjenica da su potpisali Marjanovića daje do znanja da trener Dalasa Rik Karlajl smatra da mu je on potreban. Upravo je trener Dalasa garancija da će Boban dobiti minute ako ih zasluži. Reč je o jednom od najboljih NBA stručnjaka, a poznat je da se ne ustručava da daruje minute nekome ko je možda u drugom planu, a svojim je igrama zaslužio poverenje. Boban mi mogao do svoje prilike, posebno jer su Pauel i Kleber dosta različiti tipovi centara od njega, ali moglo bi se dogoditi da bude i onih utakmica u kojima neće uopšte da igra. Sve u svemu, sezona prave borbe je pred njim.

NEMANJA BJELICA

Sezona borbe je i pred Bjelicom. Pre 12 meseci nije najbolje ušao u sezonu, ali je ubrzo namestio nišanske sprave i sezonu završio s 9,6 poena uz 5,8 skokova, 1,9 asistencija i 40,1% šuta za tri poena što je i najvažnija stvar za njega. I ove sezone će Bjelica u Sakramentu biti specijalista za dalekometnu paljbu – stretch četvorka kojem će se otvarati dosta prilika nakon brzih akcija Foksa, Hilda i Bogdanovića. Problem je samo činjenica što su Kingsi doveli Arizu koji će imati sigurne minute, a kako je Barns dobio veliku lovu i zahtevaće poseban status, onda će Ariza deo minuta morati dobiti i na poziciji krilnog centra na kojoj može igrati i Holms.

MARKO GUDURIĆ

Pomalo je iznenađujuće Gudurić ovog leta otišao u Memfis. Ono što je važno napomenuti je da je Gudurić došao u dobru sredinu koja se nalazi u zanimljivoj situaciji – nema više Gasola i Konlija, a njihovi zamjenici su Džekson i Morant. Mefis ima mnogo mladih igrača koji čekaju svoju priliku, a konkurencija Guduriću je velika.

Na njegovim pozicijama dva i tri Memfis ima Bruksa, Alena, Andersona, Kraudera i Džeksona, uz dodatak da Marko u NBA ligi teško ože da odgovori zahtevima na krilu. Ali ako bude uspeo da zadrži nivo šuta  nivo šuta iz Fenerbahčea (47,7% za trojke u Euroligi) i uspe odigrati koliko-toliko pristojnu obranu, mogao bi doći do svoje prilike. Dobra stvar za njega je, bez obzira na to da su njih dvojica u startnoj prednosti nad Gudurićem, činjenica da su Bruks i Alen oscilirali na početku NBA karijere, što zbog povreda, što zbog drugih stvari. Takođe, Memfis je ekipa bez velikih ambicija. Znaju da istrpe grešku.

ALEN SMAILAGIĆ

Ovaj 19-godišnjak je bio velika priča uoči drafta jer ga je Golden Stejt uzeo  uzeo na zanimljiv način. Došao je kroz G ligu, pa su ga Voriorsi sakrili od konkurenata i uzeli kao 39. pika. U Golden Stejtu veruju da Smailagić može biti koristan igrač, ali ove sezone će on dobiti malo prilika u NBA ligi. Sigurno će biti u rosteru u nekim utakmicama, ali veći dio sezone će biti u Santa Kruz Voriorisima kako bi se dalje razvijao za sezone koje dolaze. Lepo je bilo pročitati njegove izjave kako se priprema za NBA te da će se boriti za mesto u rosteru Golden Stejta, a u ovom trenutku on je u poziciji da je treća 'četvorka' u ekipi. Ispred njega su Grin i Spelman, a veliku stvar će napraviti ako uvjri trenera Stiva Kera da je bolji od kolege sa drafta Paskala.

Piše: Emir Fulurija


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara