Marko van Basten: Ibrahimović me provocirao, Saki nikada nije bio iskren

Vreme čitanja: 2min | čet. 27.02.20. | 19:58

“Rekao sam saigračima da ću se penzionisati u 38. godini“, iskren je Holanđanin

I kada je Milan bio veliki tim, sredinom devedesetih, čak i kasnije, navijači Rosonera nostalgično su se sećali čuvene generacije sa kraja osamdesetih koju je predvodio Arigo Saki. „Holandski klan“ u sastavu Gulit, Rajkard i Van Basten predstavljao je strah i trepet na svim meridijanima Starog kontinenta. Dobro, ne baš na svim, pošto se zahvaljujući beogradskoj magli spasio poraza od Crvene zvezde, a potom se prošetao do krova Evrope.

Marko Van Basten je bio najvredniji eksponat tog Milana, nesumnjivo jedne od najboljih ekipa u istoriji fudbala. Holanđanin je za osam godina postao legenda kluba. Na 147 utakmica u Seriji A postigao je 90 golova, zabeležio 17 asistencija, osvojio tri skudeta, dve nagrade Kapokanonijere za najboljeg strelca lige, dve titule evropskog šampiona.  Ipak, karijeru je morao da završi u 31. godini zbog problema sa zglobom, što nije lako podneo.
U Milanu sam se osećao kao deo porodice. Videli ste kako se rađam, kao igrač i čovek, kako odrastam. Nažalost svedočili ste i mom kraju. Bio sam ubeđen da ću trajati zauvek. Rekao sam saigračima da ću završiti u 38. godini. Na početku nisam razumeo zbog čega je tako. Bio sam previše fokusiran na to da se osećam loše. Pitao sam se zbog čega ja moram da patim. Nikada nisam dobio odgovor“, priznaje nekadašnji selektor Lala.

Izabrane vesti

Pomenute titule prvaka Evrope Milanu je sa klube doneo Arigo Saki, kao i jednu u Italiji, međutim, iako je van Basten bio jedan od bitnijih igrača italijanskog stručnjaka, njih dvojica nikada nisu pronašli zajednički jezik.
Nikada nismo razvili posebnu vezu. Nije ostavljao utisak da je iskren. Kada nije bio zadovoljan kako treniramo, ispaštali bi mlađi igrači, oni slabiji.“

Holanđanin se prisetio i vremena dok je u Ajaksu kao trener radio sa Zlatanom Ibrahimovićem koji se ove zime vratio u Milan. 
Vratio sam se u Ajaks kao trener i tamo je bio dečko koji me je provocirao. Dodao mi je loptu i rekao:“Ti si van Basten, pokaži mi šta znaš.“ Zbog problema sa zglobovima nisam mogao. Ko je bio dečak? Siguran sam da ga znate. Zvao se Zlatan, prezivao Ibrahimović.“


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara