Košarkaši Srbije posle utakmice (©MN Press)
Košarkaši Srbije posle utakmice (©MN Press)

Srbija se obrukala u Nišu, plasman na Mundobasket jako daleko!

Vreme čitanja: 5min | pon. 04.07.22. | 20:50

Orlovi ispustili vođstvo od 11 poena i dali Belgiji pobedu

Srbija se ugasila u Nišu! Juče su problemi sa strujom doveli do gašenja dela reflektora zbog čega je sve pomereno za ponedeljak uveče, kada je Srbija pretrpela istinsko poniženje. Naša košarkaška reprezentacija uspela je da ispusti vođstvo od 11 poena iz poslednje deonice i dozvoli Belgiji da se iz Čaira kući vrati sa ogromnom pobedom u rukama što našu selekciju ostavlja jako daleko od plasmana na Mundobasket - 74:73 (21:23, 15:17, 15:22, 21:13)!

Ovo što smo doživeli večeras moglo bi da bude možda i odlučujuće u konačnom raspletu na tabeli novoformirane Grupe I pošto Srbija sada ima lošiji međusobni skor sa rivalima iz prve faze, odnosno dve pobede manje od Letonije i recku zaostatka za Belgijom i Turskom sa kojom igramo u nastavku. Od večeras pa do kraja razigravanja više nemamo prava na grešku i ako želimo da prođemo dalje moraćemo da pobedimo svih šest utakmica, što u ovom trenutku ne izgleda realno jer ova dva poraza u prethodna četiri dana ne ulivaju previše nade...

Izabrane vesti

Nikom nije jasno šta se dogodilo sa Srbijom posle vođstva od 11 razlike na sedam minuta pre kraja, odnosno +10 pred završnih pet minuta utakmice. Orlovi se nisu proslavili ni u minutima kada su vodili, ali su pogocima Alekse Avramovića, Dejana Todorovića i Dejana Davidovca za tri došli u poziciju da sve drže u svojim rukama uoči završnice gde su sve prosuli u nepovrat... Kao da smo igrali 35 minuta i onda se prosto ugasili! Takav odnos prema igri, prema dresu sa nacionalnim grbom je nedopustiv i jasno je da ćemo zbog večerašnjeg poraza osetiti ozbiljne posledice, jer smo sada jako daleko od konačnog cilja.

Teško da smo mogli da napravimo više uz 17 izgubljenih lopti, odnosno šest više od Belgije na domaćem parketu. I ono malo samopouzdanja posle nekih pogodaka izgubili smo srljanjem u greške, naivnim dodavanjima koja je protivnik lako “čitao“ i izvlačio lake poene. Delovali smo kao ekipa sa manje iskustva od gostiju, iako u svojim redovima imamo osvajače medalja na velikim takmičenjima, šampione u najvećim evropskim i svetskim ligama, evroligaške košarkaše... Belgija to nema, ali je za razliku od Srbije pokazala da je tim, iako nisu igrali Sem Van Rosom, Žan Mark Mvema, Pjer Antoan Žile...

Emanuel Lekomt i Dušan Ristić (©MN Press)Emanuel Lekomt i Dušan Ristić (©MN Press)

Srbija je izgubila košarkaški ponos! Mi duže vreme nemamo lidera, nemamo tim, nemamo potreban kontinuitet da budemo konkurentni za odlazak na Svetski kup. Nosili smo se sa sličnim problemima i u nekim ranijim ciklusima, sada deluje da smo zagazili jako duboko u blato koje nas vuče dole. Pričao je i upozoravao selektor Pešić sedmicama unazad da su nam utakmice sa Letonijom i Belgijom verovatno ključne u daljem raspletu kvalifikacija, kao da je predosetio da bi ovakva dva potopa mogla da se dogode. Posle ovoga večeras siguran plasman na Mundobasket donosi nam samo svih šest pobeda do kraja i svaki naredni poraz biće koban.

Srbija je potpuno neverovatno prosula dvocifreno vođstvo. Sve je počelo od greške Ognjena Jaramaza, kada mu je Maksim de Zeuv ukrao loptu, što je dovelo do lakih poena Hansa Vanvijna. Promašaj Boriše Simanića za tri kažnjen je hicem De Zeuva sa istog odstojanja, kada je nervoza uveliko lomila našu selekciju što nas je uvelo u kontraritam. Tražili smo realizacije iz forsiranih šuteva i nismo mogli da pogodimo ništa iz igre do kraja! Poslednje poene ubacio je Jaramaz sa slobodnih bacanja dva minuta pre isteka vremena, a Belgija tada uveliko dovela meč u dramatičnu završnicu. Ogroman uticaj na potpuni rezultatski preokret dali su Emanuel Lekomt, Ismael Bako i Retin Obasohan koji su nas praktično ceo susret “gušili“ i strpljivo čekali priliku da nam zadaju konačni udarac. Nisu digli ruke, nisu se predavali ni kada je izgledalo da će Srbija uzeti dva boda i to im se isplatilo. Igrali su bez opterećenja, sa velikom željom, svakako većom od košarkaša Srbije koji su se sapleli i ozbiljno opekli.

---------------------------

SRBIJA – BELGIJA 73:74

/21:23, 17:15, 22:15, 13:21/

Dvorana: Čair, Niš;

Gledalaca: Oko 3.500;

SRBIJA: Bjelica 12 (6sk), Davidovac 3, Jaramaz 9 (4sk, 4as), Marinković 14, Ristić 3, Avramović 11, Dangubić 3, Marjanović 7 (10sk), Petrušev -, Simanić 5, Todorović 6, Uskoković -.

BELGIJA: Bako 17 (6sk), De Zeuv 6, Lekomt 16, Obasohan 16 (6as), Vanvijn 8 (5sk), Bratanović -, Liber 3, Salumu 3, Švarc -, Seron 3, Tumba 2, Vanderhegen -.

---------------------------

Osetilo se još tokom jučerašnjeg zagrevanja da su naši reprezentativci opterećeni porazom u Rigi i na njihovim licima sa oslikavao miks nervoze i treme koji ih je pratio i dan kasnije, pa sve do poslednjeg zvuka sirene... Mnogo je stvari, detalja o kojima će se pričati, koje će se analizirati u narednim danima. Srbija se obrukala i to mora jasno i glasno da se kaže, ovoj selekciji je potrebno čudo da se prvo mentalno povrati i zatim proba da dođe do plasmana na Svetski kup jer bis u suprotnom srpska košarka doživela pravi debakl.

Kod Srbije najefikasniji bio je Vanja Marinković sa 14 poena, uz četiri trojke iz osam pokušaja. Dva poena manje i šest skokova skupio je Nemanja Bjelica, dok je Aleksa Avramović uprkos povredi desne šake i bandaži imao 11 poena. Boban Marjanović je ubeležio sedam poena i deset uhvaćenih lopti. Kod gostiju Retin Obasohan i Emanuel Lekomt pobedi su doprineli sa po 16 poena, dok nam je Ismael Bako ponovo stao na žulj sa 17 poena i šest skokova.

Srbija na početku druge faze kvalifikacija dočekuje Grčku 25. avgusta, tri dana kasnije gostuje Turskoj. Jedan poraz u te dve utakmice alarmantnu situaciju pretvorio verovatno u bespovratnu. Ovo niko nije očekivao...

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET - 6. kolo

Grupa A

Nedelja:

Slovačka - Letonija 60:93

/Pavelka 11 – Dav. Bertans 23/

Ponedeljak:

Srbija - Belgija 73:74

/Marinković 14 - Obasohan 16/

TABELA DRUGE FAZE

Grčka 3-1

Letonija 3-1 (bolji međusobni skor sa Srbijom)

Turska 2-2

Belgija 2-2 (bolji međusobni skor sa Srbijom)

Srbija 1-3

Velika Britanija 1-3


tagovi

Nemanja BjelicaVanja MarinkovićAleksa AvramovićSvetislav PešićKvalifikacije za Mundobasket 2023košarkaška reprezentacija SrbijeOgnjen Jaramaz

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara