Srbija posle sedam godina u Ligi šampiona, FMP se nada iznenađenju

Vreme čitanja: 3min | sre. 02.10.24. | 10:33

Jedini predstavnik Srbije u FIBA Ligi šampiona, ekipa FMP Železnika startuje večeras (20.00) takmičenje protiv Peristerija

Početak oktobra je period u godini koji ljubitelji košarke u Evropi sa nestrpljenjem očekuju. To je mesec kada počinje Evroliga i obično su sve uči uprte ka eliti, ipak ove nedelje počinje i FIBA Liga šampiona koja i dalje svim silama pokušava da ponudi alternativu klubovima koji smatraju da im se takmičenja pod patronatom Evrolige ne isplate. Ono što je posebno zanimljivo za nas je činjenica da Srbija ponovo ima predstavnika.

Zvuči pomalo neverovatno, ali prvi put još od sezone 2016/17 Srbija ima klub u ovom takmičenju. Pomenute sezone su igrali Partizan i Mega bez prevelikog uspeha, a sada će to pokušati da promeni FMP Železnik. Panteri su prethodnih godina igrali kvalifikacije za Ligu šampiona, ali nikada nisu došli do grupne faze. Sada su tu i pokušaće da naprave iznenađenje u Grupi H gde se nalaze španska Mursija, grčki Peristeri i turska Manisa.

Izabrane vesti

FMP otvara takmičenje večeras (20.00) u dvorani "Aleksandar Nikolić" protiv dobro poznatog tima kada je Liga šampiona u pitanju - Peristeri. U pitanju je prošlosezonski finalista koji je bio nadomak trofeja u Beogradu, ali je pao u finalu.

Ipak, nije to onaj tim od prošle sezone jer više na klupi nije trener Vasilis Spanulis koji je postavio klub na čvrste noge. Nema ni srpskog internacionalca Nemanje Dangubića, ali i najboljeg igrača ekipe Džoa Reglanda koji je svojevremeno nosio i dres Crvene zvezde.

Najbolj igrač Peristerija je (verovatno) veteran Si Džej Haris koji će biti udarna igla nove ekipe.

Što se FMP-a tiče, srpski tim se uzda u dobru formu nekoliko igrača, pre svega iskusnog centra Ognjena Kuzmića, ali i Jovana Novaka i Danila Tasića.

Ovaj trio će nositi tim iz Železnika, ali sada ostaje pitanje da vidimo kako će se ekipa trenera Saše Nikitovića snaći na dva fronta igrajući vikendom mečeve ABA lige, a onda utorkom ili sredom Ligu šampiona, nešto što je bez ikakve dileme izuzetno zahtevno.

’’Posle mnogo godina FMP je ponovo u grupnoj fazi evropskih takmičenja. Spremni dočekujemo prvo kolo, a ako pričamo o protivnicima u našoj grupi to je sigurno jedna od najtežih u Ligi Šampiona. Imamo u našoj grupi dva prošlosezonska učesnika Fajnal fora i Manisu koja je bila visoko kotirana u jakom turskom prvenstvu. Kao i u ABA ligi, tako i u FIBA Ligi Šampiona, veoma su nam bitne utakmice kod kuće. Naravno da je peh za nas što ne možemo da igramo u Železniku, već moramo u dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’. To ne umanjuje stav da nam je utakmica na domaćem terenu jako bitna. Daćemo sve od sebe, ekipa je spremna’’, istakao je trener Nikitović.

Kada već pominjemo ABA ligu, onda moramo da spomenemo i Igokeu koja je ponovo deo Lige šampiona. Klub iz Laktaša je u Grupi A sa Hapoel Holonom, nemačkim Virzburgom i francuskim Nanterom, sa kojim igra danas od 18 časova i 30 minuta.

Možda ovo takmičenje ne izaziva pažnju kao Evrokup, a posebno Evroliga, ali u Ligi šampiona ima nekoliko zanimljivih klubova, kao što su Galatasaraj, Karšijaka, Šljonsk, ali pre svega Unikaha koja je bez dileme i najjači tim u čitavom takmičenju.

Format takmičenja je ostao nepromenjen u odnosu na prethodne sezone. Učestvuju 32 tima koji su podeljeni u osam grupa. U svakoj ima po četiri ekipe. Pobednici grupa, njih osam, nastavljaju direktno takmičenje u Top 16 fazi, dok preostalih osam učesnika dobijamo u plej-in sistemu u kojem učestvuju drugoplasirani i trećeplasirani timovi iz svih grupa.

Top 16 faza se ponovo sastoji iz grupa. Ima ih četiri sa po četiri tima. Po najbolja dva kluba idu u četvrtfinale gde se igraju serije na dve dobijene utakmice.

Šampion će ponovo biti poznat na Fajnal-for turniru. Prošle sezone je taj turnir bio održan u Beogradu, a ove sezone se još uvek ne zna domaćin.


tagovi

FIBA Liga šampionaKK FMP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara