Jokić i Marinković (©FIBA Basketball)
Jokić i Marinković (©FIBA Basketball)

Srbija krenula stotkom: Micić vidi sve, Jokić pojeo Lavove, Vanja se razigrao sa pet trojki

Vreme čitanja: 5min | pet. 02.09.22. | 22:40

Pobeda bez mnogo potrošnje, vratio se Nedović, svi se upisali u listu strelaca

Istorija će pamtiti da se prvi zvanični duel Srbije i Holandije završio pobedom našeg sastava rezultatom 100:76 (31:21, 20:17, 24:23, 25:15).

Sigurno, ubedljivo i opušteno delovalo su na parketu O2 Arene košarkaši Srbije, a sve to dovelo je do toga da energetska potrošnja ne bude velika s obzirom da se utakmica sa Češkom igra za manje od 24 časa (RTS, 17.30).

Izabrane vesti

Svetislav Pešić može da bude zadovoljan onim što je video i dobio od svojih igrača u prvoj utakmici na Evropskom prvenstvu. Minutaža je bila ravnomerno raspoređena na svih 11 igrača - Nikola Milutinov još van stroja - i takav pristup vrsnog stručnjaka doveo je do toga da se svi upišu u listu strelaca. Nikola Jokić ponovo je bio najefikasniji igrač Srbije sa 19 poena (8/13 iz igre, 1/4 za tri) uz šest skokova, četiri asistencije i jednu ukradenu loptu za nešto manje od 22 minuta. Ne samo što je imao dobar odnos poena i minuta, već je iste rasporedio ravnomerno na oba dela utakmice. Za holandske centre bio je nepremostiva prepreka u igri na niskom postu gde je bilo njegovo polje delovanja u realizaciji akcija, s tim da je podelio i neke impresivne asistencije kojim je dizao publiku na noge, poput one za Marka Gudurića u prvom poluvremenu kada su odigrali “dupli pas“.

Za taj posao večeras je najviše bio zadužen drugi MVP u redovima Srbije – Vasilije Micić! Obojica su večeras od publike bili nagrađeni povicima “MVP, MVP, MVP...“, a isti kao da su ga dodatno podstakli da pokaže sav raskošni talenat. Neverovatna je lakoća sa kojom plejmejker Srbije pronalazi rešenja i koliko mu malo prostora treba da lopti pronađe najbližu putanju od njegove do ruke saigrača. Uz 15 poena skupio je i zadivljujućih 12 asistencija za 22 minuta, a u razigravanju se posebno istakao tokom prve četvrtine kada je podelio osam uspešnih dodavanja.

Veliki uticaj na pobedu imao je Vanja Marinković. Bek Baskonije preneo je odličnu šutersku formu sa poslednjeg treninga na večerašnju utakmicu, ubacio pet trojki iz osam pokušaja i imao 18 poena. Osim toga bio je izuzetno aktivan u odrađivanju defanzivnih zadataka, a podrška saigrača gurala ga je da još više pokaže i bez trunke straha ulazi u jake fizičke duele. Njemu će ovi pogoci pre svega mnogo značiti iz razloga što mu je šuterska forma varirala tokom priprema i kvalifikacija za Mundobasket. Ako ovako nastavi, Srbija bi sa njim dobila mnogo na oba kraja terena.

Nikola Kalinić se večeras nije trošio kao u nekim utakmicama, ali je za 18 minuta odradio svoj posao u oba smera. Imao je 10 poena uz 2/2 sa distance i po tri skoka i asistencije, dok je Ognjen Jaramaz imao devet poena. Dušan Ristić iskoristio je svoju šansu u izostanku Nikole Milutinova i za 17 minuta ubacio 11 poena uz šest skokova.

Nemanja Nedović (©Mozzart Sport / Nikola Mikić)Nemanja Nedović (©Mozzart Sport / Nikola Mikić)

Očekivano, minute je posle višenedeljnog individualnog rada zbog povrede dobio Nemanja Nedović i njemu će posebno značiti to što je osetio teren. Nije želeo selektor odmah da ga preoptereti, već će mu radna temperatura imati progresivni rast kako ne bi došlo do naglog preopterećenja jer je i te kako Srbiji potreban kako bi promenio ritam utakmice. Na terenu je proveo 10 minuta i imao po dva poena, skoka i razigravanja.

Baš kako je Micić najavio na poslednjem treningu pred Holandiju, Srbija je za takmičenje po grupama pripremila neke nove sisteme koje sada kroz utakmice treba dovesti do potrebnog nivoa. Tako je tokom druge četvrtine stručni štab odlučio da proba sa nižom petorkom, pa je Marko Jagodić Kuridža bio na poziciji "pet", dok su krilne pozicije zauzeli Dejan Davidovac i Vladimir Lučić. Takođe, pred kraj treće deonice Orlovi su igrali i sa višom postavom u kojoj su bili Jokić, Jagodić Kuridža i Davidovac, te Gudurić i Jaramaz. I biće toga, kao i novih varijanti, još u narednim utakmicama...

Holandija može da bude zadovoljna svojim nastupom protiv jednog favorita za medalju. Nije ni bilo za očekivati da će ekipa Mauricija Buskalje pružiti ozbiljniji otpor, ali pokazali Lavovi da bi mogli da budu tvrd orah za ostale ekipe u grupi bude li ih šut i dalje služio kao večeras. Kapiten Vorti de Jong, koji će posle Evrobasketa u reprezentativnu penziju i zatim da se prebaci na 3x3, odigrao je možda i partiju karijere sa 28 poena (10/12 iz igre) i šest trojki iz osam pokušaja! Njegovih pet brzih poena na otvaranju drugog poluvremena istopili su dvocifreni zaostatak, potom je Jokić zaradio tehničku zbog prigovora što je Holanđane dodatno približilo utakmici na jedan posed (56:51).

Razloga za brigu nije bilo jer je već u sledećem napadu Marinković ubacio novu trojku na asistenciju asa Denvera, da bi zatim i on sam došao do lakih poena iz kontre posle dobre i brze saradnje sa Micićem. Posle tog odbijenog naleta Srbija je ponovo imala dvocifrenu prednost (61:51) i tako ponovo držala apsolutnu kontrolu utakmice koju je privela srećnom kraju bez problema.

Sada kratak predah pa - Češka.

SRBIJA - HOLANDIJA 100:76 (31:21, 20:17, 24:23, 25:15)

Srbija: Davidovac 1, Gudurić 5, Jagodić Kuridža 4, Jaramaz 9, Jokić 19, Kalinić 10, Lučić 6, Marinković 18, Micić 15, Nedović 2, Ristić 11

Holandija: De Jong 28, Edvards 2, Franke, Harms 8, Hamink 6, Kerazi 6, Klof 7, Kok, R. Šaftenar, O. Šaftenar 2, De Frajs 11, Vilijams 6

EVROBASKET DANAS

Izrael - Finska 89:87

Ukrajina - Velika Britanija 90:61

Hrvatska - Grčka 85:89

Poljska - Češka 99:84

Italija - Estonija 83:62

Srbija - Holandija 100:76



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeEvrobasket 2022Nikola JokićVorti de JongNikola KalinićVanja MarinkovićNemanja NedovićVasilije Micić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara