Košarkašice Srbije (Foto: FIBA/Filip Viranovski)
Košarkašice Srbije (Foto: FIBA/Filip Viranovski)

Srbija je pokazala moć i protiv Makedonije na putu ka Evropskom prvenstvu

Vreme čitanja: 3min | ned. 12.11.23. | 21:30

Druga ubedljiva pobeda izabranica Marine Maljković na startu kvalifikacija

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Skoplja)

Košarkaška reprezentacija Srbije opravdala je ulogu favorita na gostovanju u Makedoniji i zabeležila pobedu novu ubedljivu pobedu rezultatom 103:60, drugu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje će 2025. godine održati u nekoliko zemalja.

Izabrane vesti

Srbija je posle ubedljive pobede nad Ukrajinom demonstrirala moć protiv suseda i nije dozvolila protivniku da mu priđe ni blizu. Marina Maljković je dala šansu svim košarkašicama, kako bi se ekipa uigravala za naredne izazove.

Što se tiče samog toka susreta, Srbija je napravila glavnu razliku serijom od 10:0 u prvom periodu. Bilo je 6:6, pa su košarkašice Srbije postigli deset poena zaredom za prvo dvocifreno vođstvo od 16:6, koje se rutinski održavalo u produžetku. Prva petorka Srbije dala je 40 poena od ukupno 51 u prve dve deonice (51:28), a Makedonija je imala problema sa izgubljenim loptama (16 prema 7).

Dvocifren učinak u prvom delu imala je samo jedna košarkašica iz Makedonije, Anđelika Mitrašinović (11 poena), dok u Srbiji nije bilo imena sa dvocifrenim učinkom, već su poeni bili prilično ravnomerno raspodeljni. Drugi deo meča u SRC „Kale”, u Skoplju, bio je samo formalnost, a ubedljiva pobeda Srbije se nije dovodila u pitanje jer je prednost konstantno bila u porastu.

Najefikasnija na kraju Anđela Dugalić sa 17 poena, ispred Ivon Anderson koja je ubacila 14 poena. Kod Makedonije Anđelika Mitrašinović je imala 23 poena, Merit Hempe je dodala 13, a Ilina Selcova 12 poena.

(Foto: FIBA/Filip Viranovski)(Foto: FIBA/Filip Viranovski)

Nakon meča, selektorka Srbiije Marina Maljković čestitala je podmlađenom timu na prikazanoj igri i najavila još važnije mečeve za ovu generijcu u kvalifikacijama za Olimpiske igre 2024. protiv Nemačke, Brazila i Australije.

"Pre svega, želim da čestitam Makedoniji, jer nikada nije lako igrati protiv njih, iako rezultat to ne govori. Mitrašinović je odlična košarkašica, postigla je 23 poena, raduje me što je u stručnom štabu Makedonije i Jelena Antić, to je moja bivša košarkašica. Osećam se kao kod kuće u ovoj zemlji. Što se nas tiče, podmladili smo reprezentaciju, ima dosta novih imena. Grešaka, naravno, ima, ali tu su i pozitivne stvari. Trudićemo se da imamo što više pozitivnih stvari jer nam u februaru sledi najvažnija misija za ovu generaciju, a to je borba za plasman na OI u Parizu. Te utakmice koje ćemo odigrati u Brazilu biće najvažnije za ovu generaciju Srbije. Svi ćemo dati sve od sebe da ostvarimo svoj san, ali i na celu Srbiju, a to je tri puta zaredom košarkašice da budu na Olimpijskim igrama“, rekla je Maljković.

Posle meča govorila i Dugalić..

"Odigrali smo dobru utakmicu, pokazali smo solidno izdanje protiv Makedonije i u napadu i u odbrani, iako imamo još dosta stvari da popravimo za sledeći put kada budemo zajedno. Naš tim se dosta promenio, ima i mlađih imena, tako da mogu da kažem da je ovo prvi put dobro, ako je suditi po prva dva meča“, rekla je Dugalić

Piše: Martin TANASKOVSKI


tagovi

Košarkašice SrbijeEvrobasket 2025Kvalifikacije za Evrobasket 2025

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara