Aleksa Avramović i Dante Egzum (©Mozzart Sport / Nikola Mikić)
Aleksa Avramović i Dante Egzum (©Mozzart Sport / Nikola Mikić)

Srbija bez goriva u Abu Dabiju, Peti Mils se razigrao baš protiv nas

Vreme čitanja: 5min | uto. 16.07.24. | 19:58

Australija je u čudnom meču slavila protiv Srbije na krilima sjajnog beka koji je ubacio 28 poena

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Abu Dabija)

Stigao je poraz, verovatno u pravom trenutku za naše košarkaše. Australija je pokazala određene slabosti Srbije koje i dalje bez većih problema mogu da se poprave pred početak Olimpijskih igara. U kombinovanom sastavu bez Bogdana Bogdanovića, Srbija nije imala rešenje za Petija Milsa koji je odigrao ubedljivo najbolji meč do sada za Australiju i predvodio svoj tim do pobede u Abu Dabiju rezultatom 84:73.

Izabrane vesti

Bio je Mils meta brojnih kritika tamošnjih medija, ali nekadašnji NBA as je pokazao da nije za staro gvožđe, a naša ekipa je uvidela da niko neće sam da se pobedi. Ipak, nekako se stiče utisak da smo neuporedivo bolja ekipa od Australije i da smo vrlo lako mogli da pobedimo ovaj meč da je bilo malo više koncentracije početkom četvrtog kvartala kada smo imali minimalnu prednost. Ipak, poraz na prijateljskom meču ne može previše da boli ako se sve ispravi i utanači kada to bude bilo najbitnije.

Već pominjani Peti Mils bio je ubedljivo najbolji akter meča sa 28 poena. Pogodio je četiri trojke iz sedam pokušaja. Dvocifren je bio još samo nekadašnji plejmejker Partizana Dante Egzum sa 15 poena.

Što se tiče Srbije, ima i pozitivnih stvari. Pre svega igra visokih igrača. Najefikasniji bio je Filip Petrušev sa 17 poena. Nikola Jokić je imao 14 poena i 14 skokova, a pratio ih je Milutinov sa 12 poena. Problem je bio na ostalim pozicijama. Avramović je jedini bio na nivou sa 12 poena i agresivnom odbranom.

Etihad arena je solidno bila popunjena za večerašnji meč. Uz veću grupu australijskih navijača, kao i gledalaca sa strane, dobrim delom su tribine bile ispunjene našim ljudima koji rade na Arabijskom poluostrvu, ali i onih koji su doputovali u Abu Dabi iz Srbije zbog naših momaka. U hodnicama velelepne dvorane mogli su da se vide dresovi Srbije na sve strane, kao i oprema Nikole Jokića iz Denvera koja je takođe bila istaknuta i u NBA prodavnici na prvom prstenu.

Navijače je neprijatno iznenadila vest da Bogdan Bogdanović i Ognjen Dobrić neće biti u opremi za meč sa Australijom. Selektor Svetislav Pešić rešio je da iz preventivnih razloga opterećenja liši kapitena Srbije i energičnog krilnog košarkaša Virtusa. To je imalo svoje posledice na rotaciju Orlova kojoj su još od ranije nedostajali Nikola Jović i Dejan Davidovac,

Nismo dobro ušli u utakmicu. Da li zbog izostanka Bogdanovića i Dobrića, ili je razlog dril kojem su bili izloženi igrači, Srbiji kao da je nedostajalo koncentracije i energije što se brzo osetilo na parketu. Petorka sa Micićem, Gudurićem, Marinkovićem, Petruševim i Jokićem nije dobro funkcionisala u fazi odbrane, zbog čega je Pešić nakon dve brze trojke Petija Milsa posegao za dve defanzivnije izmene – na parketu su se našli Avramović i Jaramaz.

Iako nam je to donelo nešto veći mir u svom polju, u napadu smo pravili suviše jeftine greške što nas je koštalo lakih poena u nekim izglednijim situacijama. Tako smo pet i po minuta pre isteka vremena do kraja deonice postili. Ubacili smo samo dva poena iz igre i to preko Jokića iz kontakta. Bio je to jedini koš prošlogodišnjeg NBA šampiona, a uz to je bio nedodirljiv na skoku, pa je pokupio šest lopti. No, nama nije bio problem skok, već nedostatak municije i raspoloženog para ruku. I uprkos tome, na veliki odmor otišli smo sa minimalnim vođstvom.

-----

Srbija – Australija 73:84 (15:20, 25:19, 19:23, 14:22)

Dvorana: Etihad arena, Abu Dabi;

Australija: Denijels 8, Klej 5, Lendejl 5, Mils 28, Gidi 13, Delavedova 3, Egzum 15, Grin, Ingles, Magnej 4, MekVon 3, Rit.

Srbija: Marinković 7, Petrušev 17, Jokić 14 (14sk), Gudurić 2, Micić 6, Avramović 12, Jaramaz, Milutinov 12, Plavšić, Pokuševski 3, Radanov, Ristić;

-----

Dobitnu kombinaciju u drugoj četvrtini Pešić je napravio sa spoljnim trilingom Micić – Avramović – Gudurić. Plejmejkeru Šarlota prijalo je ’hlađenje’ posle dve izgubljene lopte na otvaranju meča. Imao je dobru saradnju sa Milutinovim, čime se Srbija vratila u igru i čak nakratko povela sa 28:27). Ekipu je pokrenula trojka Petruševa iz ugla, posle čega su Milutinov i Micić imali svoj mali performans, na šta ih je ispratio Avramović.

Za razliku od meča sa Francuskom koja je više igrala pozicione napade, protiv Australije smo se dosta mučili u odbrani od tranzicije. Gidi i Mils su nas nekoliko puta tokom prvog dela ozbiljno pretrčali, dok nam je trojka Delavedove došla kao preko potrebno otrežnjenje. I uspeli smo da pokažemo reakciju. Suprotno onom što su Bumersi pokazali u dosadašnjim pripremama, večeras su do poluvremena ubacili pet trojki, doduše iz 15 pokušaja, ali smo mi tu bili u debelom zaostatku (2/11). Delovalo je kao da su ruke bile teške. Srećom, imali smo Petruševa i Milutinova da protivnika opterete dole, pa su na velikom odmoru bili jedini dvocifreni u našem timu sa 11, odnosno 10 poena.

Ponovo se Srbija razigrala u finišu. Tokom poslednja dva minuta ipak protivniku više nismo dozvolili nijedan koš iz igre, pa smo serijom 8:1 minus šest pretvorili u plus jedan na poluvremenu (40:39). Ovaj period utakmice zaokružen je ukradenom loptom Marinkovića i lob dodavanjem za Avramovića za polaganje tik pre isteka vremena.

Nije nam taj preokret dao zamajac u nastavku. Štaviše, ponovo je Australija diktirala igru i ne samo što je relativno lako vratila prednost, nego i otišla na opipljivih +6 (54:48). Sa australijskim trozupcem Gidi-Mils-Lendejl imali smo mnogo problema, pogotovo sa bekovskim tandemom Bumersa za koje nismo imali nikakvo rešenje na svojoj polovini. Posle nešto pasivnijeg prvog dela, Jokić se konačno aktivirao i preuzeo veću odgovornost jer drugi nije imao ko. Malo Micić, malo Avramović, uz trojku Pokuševskog koja nas je privukla rivalu. Ali, nedostajala nam je varnica, plus se još i Vanja Marinković požalio na bol u predelu kvadricepsa ili kolena, zbog čega se više nije vraćao na parket.

Potrebnu iskru pokušali su da daju navijači glasnim skandiranjem "Srbija, Srbija" kada je reagovao veći deo Arene, u uvodnim minutima poslednje četvrtine što je meč uvelo u nadmudrivanje sa jednim posedom razlike sve do pet minuta pre kraja. U svemu tome, Peti Mils je imao najviše iskustva i smirenosti. Pogađao je kada je trebao, izvlačio faulove, a ključan je bio onaj u duelu protiv Jaramaza kada je napravio nesportsku. Posle svega toga je Australija došla do devet poena prednosti što je bilo dovoljno da se obezbedi pobeda. Čak je i zavarničilo na parketu, ali većeg incidenta nije bilo.

Srbija drugi i poslednji meč u Abu Dabiju igra u sredu od 18 časova protiv Sjedinjenih Američkih Država.



tagovi

košarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija AustralijeNikola JokićBogdan BogdanovićOgnjen DobrićDante EgzumVanja MarinkovićVasilije Micić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara