Spektakl u Barseloni

Vreme čitanja: 3min | pet. 13.12.19. | 08:35

U Blaugrani Pešićev tim dočekuje Panatinaikos, miriše na kečeve u Litvaniji i Nemačkoj

Evroligaški petak 13. rezervisan je za evropski klasik s mestom odigravanja u Blaugrani. Barselona će dočekati Panatinaikos u sudaru dva tima koji će se svim raspoloživim sredstvima boriti za što bolju poziciju na tabeli uoči četvrtfinala. Ovde ne treba očekivati ništa manje od fantastične košarkaške predstave u čijoj će osnovi biti napadačka košarka.

Sastav Svetislava Pešića se oporavio posle teškog poraza od CSKA i rutinski je dobio Himki u Moskvi, dok je Panatinaikos od dolaska Rika Pitina kao preporođen i u seriji je od četiri pobede, od toga dve pod komandom legendarnog stručnjaka. Dva kluba su uspostavila jedno od najdugotrajnijih rivalstava u evropskoj klupskoj košarci. U petak ih čeka 35. okršaj, s tim da Barselona trenutno ima čak 21 pobedu.

Izabrane vesti

Predstojeća utakmica biće posebna za Tajrisa Rajsa koji se u Barselonu vraća posle istorijske partije protiv Olimpijakosa sa 41 poenom. Zbog načina na koji se rastao s Barselonom imaće posebnu motivaciju da odigra još jednu dobru partiju.

Barsa će morati da pere obraz posle onog sloma protiv CSKA, ali u goste stiže najbolji ofanzivni i skakački tim Evrope. Domaćin ima raznovrsniji roster i najbolju odbranu takmičenja, ali mi očekujemo utakmicu s plusom u sekciji poena...

Uprkos seriji od šest evropskih poraza, košarkaše Žalgirisa će u petak dočekati još jednom rasprodata Žalgirio arena. Preko 15.000 duša bodriće voljeni klub protiv Valensije u utakmici koja bi konačno mogla da stavi tačku na slobodan rezultatski pad tima Šarunasa Jasikevičijusa. Uprkos nimalo prijatnoj seriji poraza, ne može se reći da Žalgiris igra loše. To se najbolje videlo prošle sedmice u Moskvi gde je litvanski šampion umalo srušio CSKA. Ipak, branilac evropske titule slavio je tek posle produžetka i uz simultanku Majka Džejmsa.

Žalgiris se posebno dobro snalazio u reketu, što se ogleda i u statistici – druga je najbolja skakačka ekipa u napadu sa 12 uhvaćenih lopti u proseku. Najbolji je u kategorijama iznuđenih faulova (264) i pogođenih slobodnih bacanja (193). Doduše, tek je na 14. mestu u procentu realizovanih pokušaja za dva poena (49,9 odsto), dok Valensija spada u red timova koji prave najmanje prekršaja (221). Domaćinu je potrebno da pogađa više iz unutrašnjih pozicija, dok će Valensija probati da odigra utakmicu s većim brojem poena kako bi uzela brejk. Zanimljivo, Slepi miševi imaju skor 4-0 kada ubace bar 80 poena, dok je Žalgiris na 2-5 kada pogodi manje od tog broja poena.

Da li je kec realan? Trebalo bi da bude, ali samo ako Žalgiris podigne nivo napadačke svesti i dobrom odbranom spusti Valensiju na nivo ispod svog proseka od 79,2 poena...

Bajern i Zenit utakmicu dočekuju kao dva najslabije plasirana tima Evrolige. Bajern ima četiri, Zenit tri pobede iz dosadašnjih 12 utakmica. Posle solidnog starta minhenski klub doživeo je šest poraza u prethodnih sedam utakmica, uključujući i onaj debakl od Makabija u Tel Avivu. Zenit je prošle sedmice ugrabio prvi trijumf kod kuće i to protiv Asvela, čime je prekinuta serija od šest poraza.

Velika je nedoumica šta juriti u ovom meču. Nihad Đedović bi mogao da se vrati na parket, mada je to i dalje neizvesno, dok će Zenit pored duže vremena povređenog Andreja Zubkova verovatno i ovaj meč odigrati bez kapitena Jevgenija Voronova. Kec bi mogao da dođe u obzir, mada je Zenit dve od tri evropske pobede ostvario kao gost i to u produžecima.

Armani će posle tri uzastopna poraza pokušati da se osladi u domu Asvela, koji je nanizao četiri poraza. Tim Zvezdana Mitrovića daleko je najslabiji ofanzivno u celoj ligi, ali je i među boljima u odbrani. Armani je posle dobrog početka sezone ušao u period slabih igara, a u Lion dolazi bez Nedovića i Micova što drastično otežava posao treneru Etoreu Mesini.

EVROLIGA - 13. KOLO

Četvrtak
Himki - Alba 104:87
/Buker 24 - Giedraitis 17/

Fenerbahče -  Efes 73:81
/Vilijams 16 - Larkin 20/

Crvena zvezda -  Baskonija 64:72
/Braun 20 - Stauskas 22/

Makabi - CSKA 90:80
/Vilbekin 22 - Džejms 22/

Real Madrid - Olimpijakos 93:77
/Kozer 18 - Čeri 12/

Petak
19.00: (1,45) Žalgiris (15,0) Valensija (3,05)

20.30: (1,35) Bajern (16,0) Zenit (3,50)
20.45: (2,30) Asvel (14,5) Armani (1,70)
21.00: (1,30) Barselona (16,0) Panatinaikos (3,90)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Shutterstock

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara