Tim Španije za Pariz
Tim Španije za Pariz

Španski tim za Olimpijske igre: Nema više aždaja, ali ne otpisujte Lorenza, Ljulja, Rudija..

Vreme čitanja: 2min | uto. 09.07.24. | 15:45

Aleks Abrines jedini novajlija u odnosu na kvalifikacioni turnir

Na poslednji Mundobasket stigli su kao aktuelni šampioni, a ispali pre nokaut faze. Sada Španci žele da pokažu svetu da su i dalje košarkaška velesila mada bismo mogli da primetimo – daleko su od onoga što su nekada bili.

Jer nekada su planetu plašili aždaje poput braće Gasol, Huana Karlosa Navara i ostalih, ali takvih veličina više nema. Jesu tu Serhio Ljulj i Rudi Fernandez, ali u već prezrelim godinama, tu je opet Lorenzo Braun koji im je doneo titulu prvaka Evrope 2022, ima tu još veoma ozbiljnih igrača, ali ako uporedimo sa timovima SAD, Kanade, Francuske, pa i Srbije – nedostaje onih istinskih ala.

Izabrane vesti

Okosnicu tima, pored Brauna, čine i igrač Memfisa Santi Aldama, te centar Barselone Vili Ernangomez, koji se nije proslavio u sezoni iza nas. Upravo su njih trojica bili najzaslužniji u pobedi nad Bahamima kojom je Furija na turniru u Valensiji i obezbedila put u Pariz, među 12 najboljih ekipa.

Zaobilaznim putem dakle, ali imaju Španci čime da zaprete. Nikad se ne zna kada će igrač Panatinaikosa Huančo Ernangomez ući u seriju ili kada će krenuti serija Ljuljovih ludačkih trojki. Rudi Fernandez igra poslednji turnir u karijeri i biće motivisan da se oprosti na najlepši način. Od mlađih snaga svoju ulogu imaće centar Golden Stejta Usman Garuba. Sa spiska je otpao Huan Nunjes, a njegovo mesto će popuniti Aleks Abrines, koji je kuburio sa povredom i nije mogao da pomogne saigračima na kvalifikacionom turniru. To je ujedno i jedina promena u odnosu na turnir u Valensiji.

Moć Španaca leži i u 63-godišnjem stategu Serđu Skariolu, koji ima pet zlatnih medalja u CV-ju kao trener španske reprezentacije.

Možda spisak nije ni nalik onim nekada ranijim, kao što je slučaj sa Olimpijskih igara 2008. godine u Pekingu, odnosno 2012. godine u Londonu, kada je Crvena furija u epskim finalima poražena od američkog “drim tima“. Ipak, ne treba otpisivati novi juriš evropskog šampiona, koji će u gradu svetlosti pokušati da dođe do medalje.

Španija će odigrati jednu pripremnu utakmicu pred odlazak u Francusku protiv reprezentacije Portorika, koja se nalazi u grupi sa Srbijom. Šampion Evrope će na Olimpijskim igrama biti u grupi smrti sa Australijom, Grčkom i Kanadom. Po tom redosledu će Španija i igrati utakmice na Olimpijskim igrama.

SPISAK ŠPANIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE: Aleks Abrines (Barselona), Santi Aldama (Memfis), Dario Brizuela (Barselona), Lorenzo Braun (Panatinaikos), Alberto Dijaz (Unikaha), Rudi Fernandez (Real Madrid), Usman Garuba (Golden Stejt), Huančo Ernangomez (Panatinaikos), Vili Ernangomez (Barselona), Serhio Ljulj (Real Madrid), Ćavi Arostegi (Valensija), Haime Pradilja (Valensija).


tagovi

Pariz 2024Olimpijske igre 2024košarkaška reprezentacija Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara