Šej Gildžes Aleksander (©FIBA Basketball)
Šej Gildžes Aleksander (©FIBA Basketball)

Španci ispali! Kanadi pripala završnica za infarkt i prvo mesto

Vreme čitanja: 3min | pet. 02.08.24. | 19:05

Sad od Nemaca i Francuza zavisi da li će ekipa Đordija Fernandeza u prvi ili drugi šešir, gde bismo mogli da se nađemo i mi

Kraj u "grupi smrti", kraj za Španiju!

Neslavno se završava košarkaška era Rudija Fernandeza i verovatno Serhija Ljulja u španskoj košarkaškoj reprezentaciji, porazom kojim je zaveden kraj već u prvoj fazi olimpijskog turnira. Da ne bude nikakve zabune, Špance je eliminisala najlošija koš-razlika u krugu sa Australijom i Grčkom, koji su takođe grupu završili sa jednom pobedom i dva poraza.

Izabrane vesti

Kanađanima je pripao košarkaški triler rezultatom 88:85 (19:19, 30:19, 15:18, 24:29) i oni sa maksimalnim učinkom idu dalje, s tim da i dalje ne znaju da li će četvrtfinale da dočekaju u prvom ili drugom šeširu. Pod pretpostavkom da će SAD da pometla Portoriko, Kanađanima sve zavisi od duela Nemačke i Francuske, koji se sastaju već u petak od 21 čas!

Podsetimo, po završetku grupne faze osam ekipa koje prođu dalje - po dva najbolje plasirana tima iz svake grupe, plus dva najbolje rangirana trećeplasirana sastava - oformiće tabelu po kojoj će na osnovu učinka u grupnoj fazi i koš-razlikom kao reperom da se rasporede u četiri šešira, po dva u svakom. Amerikanci su maltene sigurni, a ostaje da vidimo da li će uz njih Kanađani, Nemci ili Francuzi. Ekipa Đordija Fernandeza je prvu fazu završila sa skorom 3-0 i koš-razlikom +20, Ameri su trenutno na +43 i tek treba da se sastanu sa Portorikancima, dok Nemci imaju +33, a Francuzi +16. Jedna od te dve selekcije će da zabeleži poraz, što znači da će ujedno da ispadne i iz kombinacije za prvi šešir.

Mi imamo pol poziciju da budemo najbolja drugoplasirana ekipa. Drugi, potpuno nerealan scenario iz ovog ugla je da se kockamo, da izgubimo od Južnog Sudana i idemo dalje kao jedna od dve najbolje trećerangirane selekcije, pa da Sjedinjene Američke Države izbegnemo potencijalno do finala jer nije moguće da se prvi i treći tim iz Grupe C sretnu do finala. Mi u kalkulisanje naše selekcije ne verujemo, niti je realno očekivati da će Svetislav Pešić i njegovi igrači išta da prepuste slučaju. Ići će na pobedu, pa kud puklo!

Kanađani su apsolutno zasluženo dobili i treći meč u ubedljivo najtežoj grupi na olimpijskom turniru, jer su bili u vođstvo gotovo 38 minuta! Špancima treba da se prizna borbenost i to što nisu odustajali nijednog trenutka, čak i kada je zaostatak bio dvocifren. Borili su se lavovski do kraja, stigli nadomak maltene senzacionalnog preokreta, ali nisu izdržali. Potonuli su posle trojke Ar Džej Bereta na 39 sekundi pre kraja, na asistenciju Šeja Gildžesa Aleksandera.

PROČITAJTE ČLANAK O FORMATU I SISTEMU TAKMIČENJA

Serđo Skariolo je odmah zatražio tajm-aut, iz kojeg je Haime Pradilja bio precizan, da bi Šej ubacio samo jedno slobodno bacanje uz 16 sekundi na semaforu. Španija je do potpune drame stigla trojkom Serhija Ljulja na tri sekunde do kraja, kada je na semaforu pisalo 86:85 za Kanadu. Posle faula Ćabija Lopeza Arostegija Šej je ubacio dva penala, a Ljuljov pokušaj sa pola terena za produžetak završio je pored obruča. Treću utakmicu zaredom Džamal Marej je započeo sa klupe i nije se proslavio pošto je ubacio samo četiri poena za nepunih 17 minuta.

Zato je Šej napravio najveću štetu Špancima sa 13 poena u prvom poluvremenu, odnosno 20 do kraja utakmice. Kao neočekivani heroj iskočio je Endrju Nembhard sa 18 poena uz 8/10 iz igre! Ekipu sa Iberijskog poluostrva predvodio je Dario Brizuela sa 16 poena u poslednjoj četvrtini, odnosno ukupno 17! Bio je najraspoloženiji igrač Furije, ali jednostavno nije imao adekvatnu podršku što se na kraju obilo o glavu.

Kanađani sada nestrpljivo čekaju da vide rasplet u poslednjoj utakmici dana, pa da i mi znamo na čemu smo pred odlučujući susret sa Južnim Sudanom.

KOŠARKA - OLIMPIJSKE IGRE

Petak:

Grupa A

Australija - Grčka 71:77

/Lendejl 17 - Adetokunbo 20/

Kanada - Španija 88:85

/Gildžes Aleksander 20 - Brizuela 17/

Grupa B

Japan - Brazil 84:102

/Hokinson 26 - Kaboklo 33/

21.00: (2,40) Francuska (15,0) Nemačka (1,70)



tagovi

košarkaška reprezentacija Kanadekošarkaška reprezentacija ŠpanijeAr Džej BeretŠej Gildžes AleksanderDario BrisuelaAleks Abrines

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara