Igor Kokoškov (©Star Sport)
Igor Kokoškov (©Star Sport)

Slovenija ponovo želi Igora Kokoškova

Vreme čitanja: 3min | pet. 07.04.23. | 17:36

Ideja je da bude sa reprezentacijom na Mundobasketu

Košarkaška reprezentacija Slovenije želi da obnovi saradnju sa Igorom Kokoškovim, potvrdio je tamošnji predsednik Saveza Matej Erjavec za slovenački sajt Ekipa24.

Erjavec je potvrdio da su spekulacije o ideji da se Kokoškov vrati u nacionalni tim tačne, s tim što bi ovog puta imao nešto drugačiju ulogu...

Izabrane vesti

"Da, spekulacije su tačne, ali su loše prenete u javnost", kaže Erjavec za sajt Ekipa24 i dodaje:

"Svi su odma rekli kako bi on postao selektor. Mi to ne možemo, jer nam je potreban trener koji, pored učešća na Mundobasketu, može da vodi ekipu u kvalifikacijama za naredni Evrobasket, u utakmicama koje se igraju u novembru i februaru. To jedan NBA trener ne može".

Iako nije želeo da govori o potencijalnoj ulozi, prvi čovek tamošnjeg Saveza je jasan u ideji da Kokoškova vrati u reprezentaciju.

“Želimo Igora sa nama, da ide sa nama na Mundobasket i da kao ekipa odemo u najboljem mogućem sastav. Ako bismo našli kompromisno rešenje koje bi odgovaralo svim stranama, definitivno bismo voleli da obnovimo saradnju".

Bilo je priče i o tome zašto je Slovenija zadržala aktuelnog selektora Aleksandra Sekulića posle neuspeha na Evrobasketu...

“Nije se ni dovodio u pitanje nastavak saradnje sa njim. Pre tri godine smo imali dogovor sa njim da idemo zajedno na Mundobasket, ako se kvalifikujemo. Istina, morali smo da razgovaramo i o nesrećnom Evropskom prvenstvu. Pre dve nedelje, na sastanku FIBA komiteta, pitao me čovek iz Poljske šta je razlog naše slabe utakmice, rekoh mu da smo odigrali slabo. To je činjenica. Analizirali smo sve, siguran sam da bismo dobili devet od deset utakmica protiv Poljske, a izgubili smo baš tu jednu“.

U slovenačkoj javnosti se pričalo o tome da je Sekulić iznuđeno rešenje, da nije bilo drugog...

“To je možda utisak javnosti, ali nije tako. Bili smo tihi i radili smo. Pre tri godine, pre Sekulića, pričali smo sa Itudisom i Paskvalom, bili u ozbiljnim pregovorima i bili blizu dogovora. Ideja je bila da damo posao strancu pošto se nismo kvalifikovali za Mundobasket. Onda smo zaposlili Sekulića koji tada nije bio poznat trener, sada je to potpuno drugačija stvar. On je ozbiljan trener sa ozbiljnim klubom sa kojim se plasirao u polufinale VTB lige. Nije tačno da smo sada tražili novog trenera, sa Sekulićem smo pričali o tome šta nije bilo dobro na Evrobasketu, sada ne želimo da ponovimo grešku“.

Najlepše godine Slovenija je u postjugoslovenskoj eri doživela sa Igorom Kokoškovim na klupi. Od njegovog odlaska Slovenci ne uspevaju da ponove najveći uspeh u istoriji nacionalnog tima i bude konkurentan za medalju. Na prethodni Mundobasket nisu se ni kvalifikovali kao aktuelni evropski prvaci, na prošlom Evrobasketu usledila je bolna eliminacija od Poljske u četvrtfinalu, a najveći uspeh je četvrto mesto na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Žreb za Mundobasket je 29. aprila, a završnica planetarnog takmičenja igra se od 25. avgusta do 10. septembra.


tagovi

Igor KokoškovMundobasket 2023košarkaška reprezentacija Slovenije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara