Sloboda bi da se vrati u pobednički ritam, OKK Beograd za odličan pet

Vreme čitanja: 6min | sub. 25.01.20. | 07:30

Čak pet utakmica Košarkaške lige Srbije je na programu ove subote

Minulo kolo u domaćem šampionatu poslalo je neke zaista lepe slike i dešavanja u etar. Nakon odigranog derbija u Užicu između domaće Slobode i gostujućeg Borca iz Čačka, usledile su pohvale sa obe strane, uz jasnu konstataciju da je u gradu na Đetinji ovoga puta pobedila košarka. Neverovatan ambijent, prepuna hala sa oko 300 navijača gostiju i nekoliko stotina gledalaca koji nisu mogli ni da uđu u „Veliki park“ zbog toga što je bio popunjen bukvalno do poslednjeg mesta, sigurno je jedna od slika koja će obeležiti ovogodišnji šampionat.

Takvih slika mogli smo ove godine da se nagledamo i u Aleksincu, Čačku, Valjevu, Novom Pazaru, pa i Vršcu, što je jasan znak da ljude na ovim prostorima nije napustila košarkaška euforija, te da iz kola u kolo dolaze da bodre svoje timove u zaista velikom broju.

Izabrane vesti

Uz nadu da će situacija samo biti bolja kako koje kolo, pa i sezona bude odmicala, Košarkaška liga Srbije doneće nam ove subote čak pet duela širom naše zemlje. Lopta će se probacivati kroz obruče bukvalno od ranog jutra, pa sve do kasno uveče, kada će biti odigran jedan od zanimljivijih duela ovog kola.

I baš od njega ćemo i krenuti. Dunav će na svom parketu pokušati da dođe do prve pobede protiv užičke Slobode ove sezone, pošto je prethodno izgubio i u domaćem prvenstvu, ali i u Kupu KSS. Doduše, na svom terenu u masovnijem takmičenju domaći su bili vrlo brzu trijumfa, pa Erama neće biti ni najmanje lako u Staroj Pazovi (20.00).

Ako je nešto „otežavajuća“ okolnost za Užičane, onda je to svakako činjenica da su ove srede u Beogradu igrali finale Kupa KSS protiv BKK Radničkog, koje su rešili u svoju korist tek nakon dodatnih pet minuta rezultatom 105:109. No, vredi istaći da trener Slobode, Vlada Lučić, na raspolaganju ima zaista veliki broj košarkaša koji mogu da iskoče u prvi plan, tako da će i protiv Dunava svi sigurno odigrati na visokom nivou.

Domaći igraju prilično promenljivo tokom ove sezone, ali se trenutno nalaze u sredini tabele i čini se da bi mogli čak i da se umešaju u borbu za plasman u Superligu. Trenutno dele osmu poziciju sa Vršcem i Kolubarom sa po šest pobeda i deset poraza, ali odmah „iza“ nalaze se OKK Beograd i Metalac sa trijumfom manje.

Trener domaće ekipe, Mitar Ašćerić, ističe da protiv Užičana neće biti nimalo lako, ali da će njegova ekipa pokušati da se osveti Slobodi za dva poraza pretrpljena u dosadašnjem delu sezone.
„Očekuje nas utakmica protiv jedne od najkvalitetnijih ekipa u ligi, bez svake sumnje. Užičani igraju brzo, poletno i odlično ove sezone. Imaju samo tri poraza, što mnogo toga govori o njihovom kvalitetu. Dobili su nas dva puta ove takmičarske godine, jednom u prvenstvu, a jednom u Kupu, ali na nama je da podignemo igru i da se borimo svih 40 minuta, jer bez toga ne može da se igra protiv Slobode. Mora se ići agresivno na svaku loptu i skok, mora postojati dobro zagrađivanje. Slede nam odlučujuće utakmice u prvenstvu i za sam finiš su nam neophodne pobede, a nadam se da ćemo tako nešto videti večeras“, istakao je Ašćerić.

U Naselju „Braće Jerković“ igraće se u standardnom matine terminu, koji očigledno prija domaćem OKK Beogradu. Tim iz prestonice nalazi se u seriji od četiri uzastopne pobede, pa je od „fenjera“ došao do pozicije da se bori za plasman u Superligu. Čini se da bi veliki korak ka tome mogao da napravi danas, ukoliko uspe da savlada Tamiš (12.00).

Treba istaći da je tokom sedmice Klonfere napustio iskusni Nikola Malešević koji karijeru nastavlja u Rumuniji, te da je kapiten Novak Musić još uvek povređen. Tako će trener domaćih, Branko Milisavljević sigurno više pažnje posvetiti uklapanju tima na ovim pozicijama, gde se za sada odlično snalaze Mihailo Jovičić i Nenad Miljenović na bekovskim pozicijama, te Aca Langović i Nemanja Popović u unutrašnjoj liniji.

Prvi deo sezone doneo nam je veliku dramu u „Strelištu“, pošto je OKK Beograd bukvalno u poslednjim sekundama ispustio prednost od devet poena, a potom omogućio domaćima da u dodatnih pet minuta dođe do jedne od retkih pobeda ove sezone. Samim tim, prvotimac Klonfera, Petar Rebić, ističe da će njegova ekipa danas želeti da se gostima za to revanšira.
„Ovo je veoma bitna utakmica za obe ekipe, što se može videti nakon pogleda na tabelu. Ulazimo u nju izuzetno motivisani, da im se revanširamo za poraz u prvom susretu odigranom u Pančevu. U usponu smo forme, imamo četiri vezane pobede, pa se nadam da ćemo nastaviti u istom ritmu i zabeležiti novi trijumf“, rekao je Rebić.

Samo sat vremena kasnije sa leve obale Save, u Zemunu, domaća Mladost dočekaće lidera na tabeli, Borac iz Čačka (13.00). Gosti na megdan dolaze nakon velike pobede u Užicu u derbiju protiv Slobode, kao i obezbeđenom učešću u plej-ofu ABA lige posle trijumfa nad Sutjeskom u Crnoj Gori nakon drame.

Domaći mogu da budu izuzetno zadovoljni igrama u dosadašnjem toku šampionata, pošto za sada imaju pozitivan skor od devet pobeda i sedam poraza, pa se čini da im mesto u Superligi neće biti ugroženo. Trećeplasirani Dinamik beži svega dve pobede ispred, pa bi u slučaju većih ambicija, Zemunci mogli da pojure i ka samom vrhu.

U Vršcu ćemo gledati duel dve ekipe koje sigurno ne mogu da budu zadovoljne partijama u dosadašnjem toku sezone. Istoimeni domaćin pokušaće protiv novosadske Vojvodine, koja se nalazi na poslednjem mestu na tabeli, da popravi loš bilans i prekine seriju zaista neprijatnih rezultata u poslednje vreme (18.00).

Ruku na srce, večerašnji domaćin je u poslednjih nekoliko sedmica imao ogromnih problema sa povredama nekih najvažnijih košarkaša, dok je par njih bilo odsutno. Taj period ispratila su tri uzastopna poraza od Novog Pazara, OKK Beograda i Kolubare, što ih je dovelo u situaciju da se „grčevito“ bore za plasman u Superligu.

Vojvodina se, sa druge strane, malo probudila, pošto je zabeležila dve pobede na minule tri utakmice i tako nagovestila da se neće tako lako predati u borbi za opstanak. Doduše, na ruku im nisu išli rezultati OKK Beograda, Kolubare, pa i Metalca, koji je u poslednjem kolu iznenadio Zlatibor na domaćem terenu, što znači da se Lale i dalje nalaze u zoni ispadanja.

Za kraj, Novi Pazar će u Lazarevcu nastaviti borbu za treće mesto protiv Kolubare, koja je tek u poslednjem kolu na Voždovcu protiv OKK Beograda prekinula lep niz od tri vezane pobede (zanimljivo, sve tri na domaćem terenu). I domaći će ovde imati svoju računicu, pošto se mesto koje vodi u Superligu bukvalno nalazi nadohvat ruke (19.30).

U prvom delu sezone, Novopazarci su odneli izuzetno ubedljivu pobedu u „Pendiku“ (100:66), pa će domaćima sigurno biti na umu revanš. Pojačani odličnim Brendonom Penom, koji je minulog vikenda postigao čak 27 poena za jedno poluvreme protiv Klonfera, čini se da će za to sigurno imati šanse.

KOŠARKAŠKA LIGA SRBIJE – 17. KOLO

Petak
Napredak JKP Aleksinac - Metalac Valjevo 83:54
/Bogavac 22, Ilkić 16 - Anđušić 17, Vojinović 11/

Subota
12.00: (1,25) OKK Beograd (17,0) Tamiš (4,40)
13.00: (5,50) Mladost Zemun (20,0) Borac Čačak (1,17)
18.00: (1,35) Vršac (16,0) Vojvodina (3,50)
19.30: (2,70) Kolubara (14,5) Novi Pazar (1,55)
20.00: (6,00) Dunav (20,0) Sloboda Užice (1,15)

Nedelja
19.00: Zlatibor Čajetina – Dinamik

Napomena: Kvote su podložne promenama

Foto: MN Press, OKK Beograd / Ivica Veselinov, ABA 2 liga (KK Borac Čačak / Duško Radišić, KK Novi Pazar / Senad Župljanin)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara