(©FIBA)
(©FIBA)

Slab start Orlića na EP: Grčka slavila posle drame

Vreme čitanja: 2min | sub. 13.07.24. | 22:33

Izabranici Nenada Čanka gubili sa 13 razlike na početku poslednje deonice, uspeli da se rezultatski vrate, ali ne i da dobiju u prvom kolu grupe A (75:73)

Orlići su porazom započeli nastup na kontinentalnom šampionatu u Gdinji. U prvom kolu grupe A su posle neizvesnog finiša upisali neuspeh protiv selekcije Grčke rezultatom 75:73 (15:15, 23:15, 17:17, 20:26).

Borili su se košarkaši Srbije do samog kraja, ali više od tesnog poraza nisu mogli da izvuku čime su gotovo izvesno ostali bez šansi da sa prva dva mesta odu u osminu finala. U narednom kolu, već sutra od 15.30 ih očekuje okršaj sa braniocem trona i prvim favoritom Francuskom, pa onda u ponedeljak i duel sa domaćinom turnira, Poljskom (18.00). Teško je očekivati da će uzeti skalp Trikolorima tako da je najrealnije da sa trećeg mesta odu u nokaut fazu.

Izabrane vesti

Najefikasniji u našem taboru je bio Ilija Milijašević sa 17 poena, dok ga je u stopu pratio Filip Jović sa 16. Dvocifren je bio još jedino Asim Đulović koji je uz 11 poena imao i osam skokova. Kod pobednika se istakao Vangelis Zugris sa 14 poena koliko je imao i Nikolas Čitikudis. Nikolas Plotas je upisao 13, dok je Aleksandros Samodurov ostvario dabl-dabl - po deset skokova i isto toliko uhvaćenih lopti.

Ceo meč je bilo povuci potegni. Heleni su od druge četvrtine pa sve do kraja bili u konstantnom vođstvu koje je u nekoliko navrata bilo i dvocifreno, da bi izabranici Nenada Čanka konstantno stizali razliku, ali nikad je ne i prestizali.

Jedino su u prvoj deonici naši momci izgledali bolje od rivala. To je ujedno i jedini put kada su imali rezultatski suficit na svojoj strani. Mada, minimalan i to najviše zahvaljujući Joviću koji je, očekivano, tokom tog dela susreta suseta bio naš najbolji pojedinac.

Ipak, startom drugog kvartala, Grci preuzimaju konce meča i stižu do prvog opipljivijeg vođstva (33:23) koje do odlaska na veliki odmor Orlići smanjuju na 38:30.

Nastavak meča doneo je rovovsku borbu u kojoj su Heleni uspeli da izdrže sve nalete Čankovih pulena. Maksimalno što je naš tim tada uspeo jeste da u dva navrata prepolovi razliku sa poluvremena, međutim u poslednji period igre su ušli sa identičnim zaostatkom.

Kada je Grčka došla na najvećih plus 13, sve je delovalo da je gotovo, međutim Srbi u tri minuta prave seriju 13:2 kojom na nešto više od minut do kraja prilaze na samo jedan posed razlike i unose određenu dramu. Kojoj se malo ko nadao.

Ipak, posle tajmauta, Heleni postižu da prelaka poena preko niskog posta i stižu do ispostaviće se odlučujućih poena kojim su, mora se priznati, došli do zaslužene pobede.

U drugom meču grupe Francuska je deklasirala Poljsku sa 110:56.


tagovi

juniorska košarkaška reprezentacija SrbijeEP U20

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara