Sjajna Zvezda u Milanu, Šakota vratio evroligaške navike!

Vreme čitanja: 6min | čet. 05.12.19. | 22:32

Veliki brejk u Gradu mode i pobeda koja vraća nadu za plasman u TOP 8 - 77:67

Zvezdina visoka moda u Milanu i najveća pobeda u dosadašnjoj sezoni! Dragan Šakota vraća evroligaške navike na Mali Kalemegdan. Crvena zvezda nastavila je tradiciju kada je na drugoj strani terena milanska Olimpija i upisala još jedno izvanredno izdanje protiv Manekena. Pet susreta i svih pet recki - 77:67 (20:18, 19:22, 18:10, 20:17)! 

I bilo je vreme da se Crvena zvezda vrati u život! Prekaljeni stručnjak udahnuo je novi impuls crveno-belima i u dosadašnje dve evropske utakmice ima isto toliko pobeda! Prvo protiv Valensije, sada i Olimpije. Da je još samo pala Cedevita Olimpija za vikend u Ljubljani, bio bi to savršen period za beogradski sastav. Ali, ni ovako nije loše, pogotovo jer Crvena zvezda izgleda kao tim koji zaista može da okrene loš početak jeseni i napravi traženi rezultat do kraja sezone. 

Izabrane vesti

Tražio se mesecima lider ove ekipe i konačno ga je dobila! Lorenzo Braun iz utakmice u utakmicu podiže standarde i posle najbolje partije protiv Valensije ponovo je postavio rekorde karijere u broju ubačenih poena (21 – 7/8 za dva, 1/3 za tri) i indeksu korisnosti (29), a izjednačio dosadašnje maksimale u asistencijama (7) i blokadama (2) za 27 minuta na parketu!


OLIMPIJA MILANO – CRVENA ZVEZDA 67:77
/18:20, 22:19, 10:18, 17:20/

Dvorana: Mediolanum Forum, Milano;
Gledalaca: 8.500;
Sudije: Robert Lotermozer, Seržo Silva, Marćin Kovalski.

OLIMPIJA MILANO: Dela Vale 7, Mek 2, Biliga -, Moraskini 7, Rol 9, Rodrigez 14, Tarzuski 3, Nedović 6, Burns -, Vajt 6, Bruks 7, Skola 6.

CRVENA ZVEZDA: Kuzmić 2, D. Braun 12, Čović 2, L. Braun 21, Davidovac 6, Faje 6, Beron 17, Dobrić 3, Gist 2, Dženkins -, Simanić -, Odžo 6.


Ovog puta Lorenzo je imao sjajnu podršku s više strana. Bili Beron zapalio je mrežicu Olimpije sa četiri ubačene trojke i 17 poena na svom kontu (5/12 iz igre, 1/4 za dva), Derik Braun je takođe odigrao na gornjim granicama trenutnih mogućnosti i skupio 12 poena i četiri skoka! Po ko zna koji put veliku korist Zvezda je imala od Mohameda Fajea, koji je pribeležio po šest poena i skokova, od čega najveću porciju u minutima kada su gosti lomili protivnika! Bitne minijature takođe su imali Dejan Davidovac, Džejms Gist i Majkl Odžo, svako u različitim vremenskim intervalima, što je Zvezdi bilo i te kako potrebno.

Olimpija je odigrala šuterski možda i najlošiju utakmicu u Evroligi! Svega 46,7 odsto za dva (14/30) i tek 23,3 odsto za tri poena (7/30), zbog čega su izuzetno nedostajali poeni premorenog Luisa Skole, povređenog Vladimira Micova i Nemanje Nedovića koji je u poluvremenu ipak morao da odustane zbog povrede leve butine i ostao je na samo šest poena (2/5 za tri) i četiri skoka za 12 minuta. Tako je Serhio Rodrigez bio jedini s dvocifrenim učinkom i 14 poena, uz pet skokova i tri asistencije. Amedeo dela Vale i Džef Bruks ubacili su po sedam, Majkl Rol devet, a Aron Vajt i Luis Skola po šest poena.

Za razliku od gostovanja u Tel Avivu, Istanbulu ili Berlinu, Crvena zvezda mnogo je bolje započela meč u Milanu. Nije dozvolila protivniku da se ekspresno odlepi i stekne dvocifrenu prednost, pa da juri veliki zaostatak, već je u dobrom delu prvog poluvremena kontrolisala dešavanja na terenu. Beograđani su dobro reagovali u tri kritične situacije i zadržali rezultatsku neizvesnost, što je dalo lepu osnovu da se u nastavku ravnopravno bore za pobedu. Prvo su dobro reagovali na solidnu igru Rikarda Moraskinija, koji je u odsustvu povređeno Micova dobio šansu iz drugog plana i već u prvom poluvremenu ubacio sedam poena, čime je nadoknadio loš šuterski početak Luisa Skole. Legendarni Argentinac nizao je promašaje u prvom delu i za manje od 12 minuta u igri imao tek 1/6 iz igre i samo dva poena, ali uz tri asistencije i dva skoka.

Osim toga, Zvezda je disciplinovanom kolektivnom igrom uspela da izađe na kraj s tri brze trojke Manekena - Nemanje Nedovića dva puta i Majkla Rola jednu - uz prvu dvojku Filipa Čovića u Evroligi ove sezone, ali i dobru rolu Derika Brauna, kome se povratila napadačka sigurnost i delovao je znatno konkretnije nego na početku sezone. Treću krizu Zvezda je zaobišla Beronovom trojkom na minut pre kraja prvog dela, čime je pouzdani šuter umanjio zaostatak od pet poena (36:31) i najavio finiš u kojem je sa tri ubačena penala praktično poravnao rezultat pred odlazak na veliki odmor. Tačku je stavio Lorenzo Braun uz zvuk sirene, pa je na poluvremenu Olimpija imala samo 40:39 u svoju korist. Ono što je moglo da ohrabri sve u gostujućim redovima tokom uvodnih 20 minuta bila je i minijatura Dejana Davidovca, koji je posle nekoliko slabijih izdanja pokazao znake života i bio Šakotin čovek za sve poslove. 

Nastavak utakmice počeo je uz vest da Nedović neće moći dalje da pomogne saigračima. Njegovo odsustvo, zajedno s izostankom Micova, osetio se na igri Armanija. Domaćin je ušao u kontraritam, izabranici Etorea Mesine su pod pritiskom jake Zvezdine odbrane birali uglavnom teške šuteve, što ih je doveo u veliki problem. Gosti su to iskoristili na pravi način i susret učinili znatno interesantnijim! 

Kao mašina Zvezda je samlela Olimpiju u kratkom vremenskom roku posle trojke Ćaća Rodrigeza za 45:43 i serijom 14:2 u roku od pet minuta otišao na prvu dvocifrenu prednost na utakmici – 57:47! Ogroman posao odrađivao je Lorenzo Braun u napadu, pošto je gotovo bez greške obavljao sve zadatke na parketu. Beron je trojkom za 48:45 pokrenuo lavinu u kojoj se posebno istakao Zvezdin džoker Mo Faje! Tri poena, tri skoka i dve asistencije skupio je prekaljeni Senegalac u intervalu Zvezdine dominacije parketom Mediolanum Foruma i ogroman je bio njegov uticaj na seriju koja je učinila da šampion Jadranske lige može da sanja velike snove u Gradu mode.

Činilo se na momente da je Olimpija bila u toliko velikim problemima da je samo Majkl Rol uspevao da uradi nešto konkretno i korisno za ekipu. Prvo je dalekometnim hicem na 20 sekundi pred poslednji mali odmor smanjio minus na jednocifrenu brojku (50:57), ali je i njegov uticaj brzo izbledeo. No, to nije obeshrabrilo Olimpiju, ponajviše jer ni Zvezdina oštrica na startu poslednje četvrtine više nije bila tako ubojita. Od nove trojke Derika Brauna crveno-beli počeli su da donose pogrešne odluke, što je samo omogućilo Manekenima da tope zaostatak i najave dramu. Ogroman posao u tim minutima Zvezdine sterilnosti odradio je Amedeo dela Vale, a čak i kada je Beron ubacio trojku na ravno pet minuta pre isteka vremena za 65:57, u sledećem napadu Ćaćo je uzvratio istom merom, što je dalo krila domaćinu! Dugo je Lorenzo Braun bio na klupi, a Beron ponovo opterećen ulogom organizatora u izostanku konkretnog učinka Filipa Čovića, mada ni povratak Zvezdinog prvog plejmejkera nije dao na sigurnosti. Naprotiv, upravo su tada Ćaćo i Rol pogodili dva izuzetno važna hica s distance za 63:67 na tri i po minuta do kraja. 

Sledeća dva napada zamalo su bila i presudna. Lorenzo Braun i Džejms Gist odigrali su alej-up kakav se na Malom Kalemegdanu, čini se, čekalo još od septembra, ali je onda Zvezda na poklon loptu Rola ispustila mogućnost da ponovo napravi veliku zalihu poena, ali je jedan statični napad u nepovrat odneo potencijalno lake poene. Poslednja dva minuta utakmice Ćaćo Rodrigez otvorio je sa dva ubačena penala i Zvezda je imala 69:65 u svojim rukama. Istom merom vratio je Lorenzo na 80 sekundi pre kraja, da dvojica Brauna u poslednjem minutu vratili dvocifrenu razliku i brejk Crvene zvezde!

Kakva pobeda! 

EVROLIGA – 12. KOLO

Četvrtak

CSKA Moskva - Žalgiris 85:82  (69:69)
/Strelnijeks 20 - Volkap 19/

Makabi Tel Aviv - Bajern Minhen 77:55
/Vilbekin 16 - Lučić 10/

Olimpija Milano - Crvena zvezda 67:77
/Rodrigez 14 - Braun 21/

Real Madrid - Valensija 111:99
/Rendolf 18 - Lojd 21/

Petak
18.00: (2,30) Himki Moskva (14,5) Barselona (1,70)
18.00: (1,45) Zenit Sankt Peterburg (15,0) Asvel Lion (3,05)
18.45: (1,15) Fenerbahče (20,0) Alba Berlin (6,00)
20.30: (1,30) Panatinaikos (16,0) Olimpijakos (3,90)
21.00: (2,15) Baskonija (14,5) Anadolu Efes (1,80)

Napomena: Kvote su podložne promenama

Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara