Luk Sikma i Marko Simonović (Foto: Starsport)
Luk Sikma i Marko Simonović (Foto: Starsport)

Simonović: Alba kao Voriorsi, Sikma fenomenalan, ali imamo i mi prednosti - očekujem veliku borbu

Vreme čitanja: 3min | sre. 23.03.22. | 22:27

"Svaki sekund na terenu je bitan. Tako ćemo pristupiti susretu sa Albom", ističe Nikola Ivanović pred gostovanje u Berlinu

Košarkaše Crvene zvezde čeka veoma važna utakmica 32. kola Evrolige u Berlinu. Od Albe su u prvom delu sezone pretrpeli jedan od težih poraza (63:78), a iako je sastav Izraela Gonzalesa izgubio poslednje dve utakmice u elitnom takmičenju (Baskonija i Barselona), crveno-bele nesumnjivo čeka težak zadatak. Toga su svesni i prvotimci Marko Simonović i Nikola Ivanović. Najiskusniji igrač srpskog šampiona je pun reči hvale za protivnika, dok crnogorski reprezentativac u prvi plan stavlja značaj predstojećeg duela u borbi za četvrtfinale.

Simonović napominje da Zvezdu čeka atipičan protivnik, kojeg je uživanje gledati, ali sa kojim nije nimalo jednostavno deliti megdan.

Izabrane vesti

"Jako teška utakmica i neugodan protivnik koji ima moje simpatije. Igraju veoma dobro, atipični su, sa dosta kontranapada, dosta otvorenih i šuteva za tri poena, skokova u napadu. Sistem je postavio trener Aito još ranijih godina i oni to održavaju, daje im rezultate. Stvarno je lepo gledati ih, ali nije jednostavni igrati sa njima. Izgubili su dve utakmice, iako su pre toga igrali jako dobro, porazi nisu veliki kiksevi jer su došli od Baskonije i Barselone. Mislim da će pokazati reakciju, jer niko ne voli da izgubi dve utakmice kod kuće za redom. Očekujem fajtersku igru", rekao je Marko Simonović.

Imali su crveno-beli kadrovskih problema u prvom delu sezone kada su pretrpeli poraz od nemačkog šampiona, ali krilni košarkaš ističe da Gonzalesova četa poseduje ozbiljan kvalitet, a akcenat stavlja na lidera Albe - iskusnog Luka Sikmu.

"Bili smo u nezgodnom trenutku, ali oni su veoma nezgodni. Non stop utrčavaju, protrčavaju, imaju plejmejkera Sikmu, koji kreira kao četvorka i fenomenalno nalazi spoljne i unutrašnje igrače. Igra se bazira na njemu, apsolutni je lider. Tu je i puno bekova koji trče, šutiraju... Veoma nezgodni. Sistem koji podseća na Voriorse, makar se meni tako čini. Teško je igrati protiv njih, probaćemo. Imamo problem, nisu tu Laza i Ostin Holins, što je veliki hendikep za nas. Dva igrača sa spoljnih pozicija i bitnim ulogama u našoj defanzivnoj igri. Probaćemo da se skupimo i nadoknadimo taj izostanak".

Jedna od ključnih stvari na putu ka pozitivnom rezultatu biće da se uspori igra sastava iz Berlina.

"Moramo da iskontrolišemo to njihovo trčanje, da smanjimo poziciju, da smanjimo broj poena, usporimo... Nije to uvek jednostavno, ne pitamo se samo mi ili samo oni. Imamo i mi prednosti, pik en rol i tako dalje... Da ne otkrivam taktike".

Isključivanje ruskih klubova otvorilo je mnogim timovima vrata ka plej-ofu, pa i Crvenoj zvezdi.

"Sad se baš zakomplikovalo. Pratimo sve, ali stvarno je daleko. Jedna utakmica može mnogo da promeni. Imamo još četiri do kraja, neke ekipe pet ili šest. Pobeda ili poraz mogu mnogo da promene. Bajern se nadao da će dobiti utakmicu protiv Panatinaikosa, bila im je jako bitna. Nama je super što su izgubili, njima nije. Svašta može da se desi. Korak po korak i ja se nadam da će to biti dobro", zaključuje Simonović.

Nikola Ivanović je zadovoljan partijama crveno-belih i ističe da će im biti potrebna još jedna dobra utakmica da bi izašli na kraj sa nemačkim timom.

"Ulazimo u poslednji deo sezone, u jedan period gde je apsolutno svaki sekund na terenu bitan. Tako ćemo i pristupiti toj utakmici. U prvom delu sezone nismo odigrali kako treba, štaviše jako loše. Bez obzira na poraz od Barselone, u poslednje vreme igramo kvalitetno u Evroligi i nadam se da ćemo uz sve probleme odigrati još jedan dobar meč i pobediti"

Predstojeći duel biće osmi između srpskog i nemačkog prvaka, a crveno-beli su samo jednom bili bolji.

"Tek sam ove sezone saznao da je Zvezda i ranije imala problema sa Albom. Dosta preuzimaju, igraju agresivno, gaje sličan stil Zvezdinom. Mislim da imaju kvalitet u napadu, ali i igrače koji igraju kvalitetnu odbranu na bekovima i centrima. Igraju dosta čvrsto i to je nešto što je predstavljalo problem u prvom delu sezone".

Napominje da je svaki duel bitan i da zato treba ići korak po korak.

"Sad je svaki momenat bitan. Moguće je praviti određene kalkulacije, ali jedini i pravi put je - naredni meč", rekao je Nikola Ivanović.


tagovi

KK Crvena zvezdaAlba BerlinMarko SimonovićNikola IvanovićLuk Sikma

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara