""
""

Senzacija u Turskoj: Posle Fenera, Karšijaka srušila i Efes i osvojila Kup!

Vreme čitanja: 2min | ned. 09.02.14. | 16:58

Mali klub iz izmirskog vijaleta napravio novo čudo i osvojio prvi trofej još od 1987. godine i napravio najveći uspeh u novijoj istoriji

Kakvo iznenađenje, kakav šok - košarkaši Karšijake napravili su pravu senzaciju, pošto su u finalu Kupa Turske savladali Anadolu Efes posle ogromne drame sa 66:65 (20:16, 15:19, 17:18, 14:12)! 

Izabranici Urufa Sarike su tako napravili još jedno ogromno iznenađenje, pošto su u polufinalu savladali i drugog istanbulskog giganta - Fenerbahče sa 82:73! 

Izabrane vesti

Ovo je prvi trofej za Karšijaku još od 1987. godine, kada je osvojila duplu krunu (titilu i Kup Predsednika), odnosno prvo finale još od 2005. godine, kada je poražena u Kupu Turske. 

S druge strane, ekipa Efesa je takođe imala veliku priliku da dođe do prvog trofeja još od sezone 2008/09, kada je osvojila prvenstvo i Kup, ali silni milioni uloženi u klub ponovo se nisu isplatili. Obzirom da se klupa Vangelisa Angelua drma već neko vreme, a da je kao njegov zamenik viđen Duda Ivković, moguće je da će do rotacije na trenerskoj poziciji doći mnogo ranije nego što se očekivalo.

Koliko ovaj istorijski trijumf znači navijačima Karšijake govori podatak da su navijači odmah po poslednjem zvuku sirene utrčali na teren i sa svojim miljenicima slavili u ekstazi!

Posle jedne izuzetno neizvesne i izjednačene utakmice, meč je ušao u još napetiju završnicu. Anadolu je u reku bacio pet poena prednosti sa starta poslednje deonice, a Dikson je trojkom izjednačio rezultat na 60:60 pet minuta pre kraja.

Karšijaka je u narednim minutima uspela i da preokrene na 65:62, ali je Planinić 19 sekundi pre kraja pogodio tri bacanja nakon što je fauliran pri šutu van linije 6.75. Poslednji napad na utakmici imala je upravo Karšjaka, a odgovornost na sebe je preuzeo Dikson. Američki plejmejker je krenuo na ulaz i uspeo da iznudi faul, dve sekunde pre kraja utakmice. Prvo bacanje je promašio, drugo pogodio i tako doneo saigračima i navijačima neviđenu radost!

Dikson je ujedno bio i najefikasniji igrač utakmice sa 19 poena, šest asistencija i pet skokova, dok je Batista ubacio 14 poena, uz pet uhvaćenih lopti. Na drugoj strani Planinić je ubacio 17 poena, uz šest asistencija i četiri skoka, dok je Gonlum imao po 12 poena i skokova.

ISTORIJAT KLUBA

SD Karšijaka postoji još od 1912, a pod njegovim okriljem 1966. je osnovan i košarkaški klub. Osim perioda od 1968. do 1974. kada je igrao u nižim rangovima, od osnivanja je redovan učesnik Prve lige Turske.

Kada su evropska takmičenja u pitanju, Karšijaka je zapaženije rezultate beležila jedino u Evročelendžu. U ovom takmičenju, počev od 2010. godine nastupala je tri sezone zaredom - u prvoj je stigla do četvrtfinala, u drugoj ispala u TOP 16 fazi, dok je u trećem pokušaju, prošle sezone, konačno stigla i do finala, u kome je kao domaćin poražena od strane ruskog kluba Krasnaja Krila.


tagovi

Turskakk KaršijakaEvropaAnadolu Efes

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara