Selektore, jeste li videli Radeta?

Vreme čitanja: 5min | sre. 10.10.18. | 11:30

Novi heroj Partizanove tribine ima sav potencijal da postane jedan od presudnih faktora samog finiša kvalifikacija i tako ponovo bude ozbiljan kandidat za dres nacionalnog tima u budućnosti. Potrebno je samo videti da li je selektor Đorđević zaboravio ili, takoreći, oprostio Zagorcu ono razmimoilaženje u mišljenima pred olimpijski kvalifikacioni turnir u Beogradu

Otkako je FIBA aktivirala novi reprezentativni sistem i u već natrpan kalendar ubacila kvalifikacije kao način overavanja vize za sledeće veliko takmičenje (Mundobasket u Kini 2019. godine) košarkaškoj reprezentaciji Srbije kroz praktično sve runde nedostajala su tri važna elementa - snažan centar, iskusan organizator igre, te neko ko postiže lake poene. Odnosno, neko ko koševe ima u rukama i zna da ih sam izmisli ukoliko to situacija nalaže. Nedovoljna uigranost i malo vremena za rad dodatno su otežali situaciju.

Izabrane vesti

Tu ne računamo ono što se dešavalo tokom septembarskih kvalifikacija i ne treba mnogo zalaziti u te dane. To je bio izolovani slučaj, kada je selektor Aleksandar Đorđević na raspolaganju imao maltene sve najjače snage (i opet je nedovoljna takmičarska forma uticala na rezultat). Mislimo na sve utakmice pre onih protiv Grčke na Kritu i Estonije u Beogradu. Pred selektorom i celim stručnim štabom je period velikih izazova uoči novembarskog gostovanja u Izraelu i decembarskog meča protiv Grčke u Beogradu. Okršaji sa etiketom „presudnih“ za Srbiju kako bi se obezbedila mogućnost da se (makar) brani srebro osvojeno pre četiri godine u Madridu. 

Srbiji je sada potreban čovek koji će uneti novu energiju u tim. Neko ko bi mogao da podigne nivo borbene gotovosti na terenu, donese veću napadačku raznovrsnost kao važan aspekt i svojim košarkaškim znanjem pokuša da obori na kolena dva velika takmaca. 

Zbog svega navedenog vredi postaviti pitanje - da li je selektor video Radeta Zagorca na delu otkako je sezona otvorena? Novi heroj Partizanove tribine ima sav potencijal da postane jedan od presudnih faktora samog finiša kvalifikacija i tako ponovo bude ozbiljan kandidat za dres nacionalnog tima u budućnosti. Potrebno je samo videti da li je selektor Đorđević zaboravio ili, takoreći, oprostio Zagorcu ono razmimoilaženje u mišljenima pred olimpijski kvalifikacioni turnir u Beogradu? Tada je, podsetimo, Zagorac išao stopama Bobana Marjanovića i Nikole Milutinova i zahvalio se selektoru na pozivu, pošto je želeo da ode u Memfis i radi individualno na sebi. 
„Zagorac me obavestio da ide u Ameriku, želim mu svaku sreću“, pomalo ironično tada je izjavio Đorđević.

Ukoliko su neslaganja iz prošlosti ostavljena upravo tamo, u vremenu koje je odavno za nama, onda su stvoreni svi preduslovi da Rade Zagorac konačno debituje za Srbiju u takmičarskim mečevima! Jer, ono što novobeogradski momak radi trenutno vredno je divljenja. Ne samo što je Partizan konačno dobio igrača koji zaista pravi ogromnu razliku na terenu, već je i nekadašnji kapiten Mega Bemaksa ponovo oživeo uspavanu karijeru i vratio je na pravi kolosek posle gafa sa Memfisom, pa cele drame oko transfera u Humsku 1 zimus i onda odlaska u Betis i dalje obavijenim velom misterije.

Treba biti realan, selektor Đorđević upravo zbog svih tih dešavanja nije ni mogao da vidi Radeta Zagorca kao reprezentativni materijal u dosadašnjim kvalifikacijama, jer 23-godišnji košarkaš praktično nije imao krštenu utakmicu u džepu prošle sezone. Ali, sada se sve okrenulo drastično, za celih 180 stepeni! Rade Zagorac je u utorak uveče ukrao šou u beogradskom hramu košarke u ulici Čarlija Čaplina! Ne samo što je imao 16 poena (3/4 za dva, 2/7 za tri), te šest asistencija i po pet ukradenih i uhvaćenih lopti, Zagorac je i u ovoj utakmici plenio strahovitom energijom, koncentracijom, željom za dokazivanjem i potezima od kojih zastaje dah. Sam je držao, vukao i nosio igru Partizana u onoj trećoj četvrtini protiv Zenita! Samo tada je izvukao dvanaest poena, tri asistencije, tri ukradene lopte u samo trideset i pet sekundi, jedan skok i dva iznuđena faula i praktično okrenuo utakmicu na Partizanovu vodenicu posle slabije timske igre u prvom delu i osam poena minusa nakon dvadeset i dva minuta. Njegov energija dala je Parnom valjku raketni pogon za seriju 21:4, posle čega je i sam morao da zatraži nekoliko minuta odmora, vidno umoran i iscrpljen. 

E, to Srbiji treba! Jer, tako se rađaju veliki igrači - daš im loptu da pokažu šta znaju. Rade ima ceo paket koji nosi u sebi. Ako to nije dovoljno, treba se podsetiti kako je do ludila dovodio igrače Olimpije pre samo četiri dana i njegovih 26 poena za još jednu važnu recku ili pre toga kako je držao konstantu na gostovanju Cedeviti. Tada je Partizan ostvario prvi trijumf u Zagrebu posle više od pet godina. Svaku utakmicu koju je Rade Zagorac odigrao u crno-belom dresu za ovo kratko vreme može se podvesti pod istu definiciju - All Round! Jer, Zagorac je radio bukvalno sve - poentirao kada nikog nije htelo, koristio svoje atletske sposobnosti kako bi prvi stigao do lopte, ali i plejmejkerske sposobnosti i odlično rukovanje loptom da razigra saigrače. Pre svega Džoka Lendejla i Đorđa Gagića. Bio je daleko najkorisniji i najraznovrsniji igrač na terenu.

Aleksandar Đorđević bi realnim uvođenjem Radeta Zagorca u sistem pokrio više bitnih aspekata - napadački, organizacioni, ali i defanzivni. Zagorac je polivalentni košarkaš za kakvim pati svaki klub. Igra praktično sve, od jedan pa čak do četiri, ima solidnu igru leđima što često zna da koristi i pametno čita protivničke reakcije u napadu.

Možda selektor nije lično pogledao utakmicu protiv Zenita ili dosadašnje Partizanove utakmice, ali je imao svoje ljude da umesto njega prikupe sve potrebne informacije. Od svoje desne ruke Jovice Antonića u loži dvorane Aleksandar Nikolić sinoć, pa do Milana Minića, inače čoveka s duplim zadacima - u Partizanu i reprezentaciji Srbije.

Oni će, sigurni smo, svoja zapažanja već preneti na pravu adresu. Posebno jer bi Srbija možda bude u problemu da sastavi konkurentan tim za Izrael i Grčku zbog izostanka velikog broja igrača iz Evrolige. Veliki posao Košarkaški savez Srbije napravio bi ako bude zaista dogovorio sa ljudima iz Bajerna da Stefan Jović i Vladimir Lučić (možda i Nemanja Dangubić) ostanu u Izraelu posle klupskih obaveza protiv Makabija i pomognu nacionalnom timu. Želja igrača postoji, što je Jović i otkrio novinarima posle Estonije, ali bi velika prepreka mogla da bude (ne)spremnost Bajernove uprave da izađe u susret ovakvoj molbi. Cela problematika sa izgledom rostera postala je dodatno komplikovanija otkako je tešku povredu kolena doživeo Dejan Todorović, u dosadašnjem toku kvalifikacija jedan od najboljih u srpskom timu i neko ko je plenio svojom energijom, željom i motivacijom na parketu. 

Zato je sada idealna šansa da Rade Zagorac ponovo bude deo reprezentacije Srbije. Bar u kvalifikacijama, ako ne i posle toga. A, zasad izgleda da tu ima materijala i za mnogo više...

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: MN Press, Star Sport


tagovi

Rade Zagorackošarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2019Aleksandar Đorđević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara