Đanmarko Poceko (Foto: fiba.basketball)
Đanmarko Poceko (Foto: fiba.basketball)

Selektor Italije Poceko: Srbija opet ima košarkaška čudovišta, čeka nas previše težak zadatak

Vreme čitanja: 3min | ned. 11.09.22. | 04:21

"Dok gledam Srbiju imam osećaj da igra timski, da se igrači poštuju, što je prema mom mišljenju danas najbitnije. Čuo sam da je Jokić veoma dobra osoba i to mnogo govori", rekao je selektor Italije uoči sudara sa našim košarkašima u osmini finala Evrobasketa

Nikada Italijani nisu savladali reprezentaciju Srbije na Evropskim prvenstvima, ali su nam ipak dužni. Još peče poraz u kvalifikacijama za Olimpijske igre, pa nema sumnje da će izabranici Svetislava Pešića biti dodatno motivisani u osmini finala Evrobasketa (18.00). Iako su pre samo par sedmica već savladali Azure na pripremnom turniru u Hamburgu.

Toga je svestan i selektor Italije Đanmarko Poceko. Svestan je i razlike u kvalitetu između svojih izabranika i Pešićevih. Dobro je upoznat kakva se sve "košarkaška čudovišta" na našim prostorima rađaju.

Izabrane vesti

"Verovatno nas čeka i previše težak zadatak. Poštujemo Srbiju. Kao što znate, dve godine sam proveo u Zagrebu, rodom sam iz Trsta i kao mlad sam pratio jugoslovensku košarku i bilo je to sjajno iskustvo. Rodio sam se i odrastao uz sav talenat koji ste imali, Paspalja, Đorđevića i naravno najvećeg od svih - Danilovića. Obožavam ga. Verovatno je najbolja osoba koju sam sreo u životu. Istovremeno je čudovište i dobar čovek. Pokušaćemo da dobijemo, poštujemo vas jer i dalje imate košarkaška čudovišta poput Jokića, Micića... Daćemo sve od sebe. Nikad ne odustajemo. Trudićemo se da uživamo, igramo našu igru", rekao je Poceko novinarima u Berlinu.

Lice mu se ozarilo kada je čuo da ga je selektor Pešić pohvalio.

"O Bože, moraću sad da platim čevapčiće, šljivovicu i palačinke", nabrojao je srpske specijaltete na tečnom srpskom i nastavio: "On je legenda, ja sam mlad trener. To što je rekao... Moram da budem zahvalan igračima. Kada neki trener dobije pohvale to je zato što njegovi igrači igraju dobro. U svakom slučaju, hvala treneru Pešiću".

Duel u osmini finala Evropskog prvenstva neće biti ni nalik odigranom 19. avgusta na turniru u Hamburgu.

"Potpuno je drugačije. Jokić je u formi... Igrate čvrstu odbranu, mnogo trčite. Imate dobru hemiju. Naravno, trener Pešić ima sve pod kontrolom. Dok gledam Srbiju imam osećaj da igrate timski, da se igrači poštuju, što je prema mom mišljenju danas najbitnije. Čuo sam da je Jokić veoma dobra osoba i to mnogo govori. Imate drugačiju realnost. To je izuzetno bitno, jer od njega do 12 igrača u timu svi imaju različite stilove života. Razlike su i finansijske. A sve treba spojiti. To nije lako", pričao je u superlativima o srpskom timu.

Otkrio je i šta želi od svojih igrača.

"Da istrče na teren i uživaju. Nekad u košarci, posebno kada vam je protivnik veoma dobar, nije jednostavno ući u utakmicu. Onda pred kraj kažete "Ajde u pi..u". nisam dao sve od sebe", opsovao je na srpskom i nastavio u dahu: "Sve i da izgube, najbitnije je da budu zadovoljni. Da mogu da kažu da su dali sve od sebe, igrali srcem..."

Dobio je i lekciju iz srpskog od predsednika Košarkaškog saveza Srbije Predraga Danilovića.

"Prijatno. Malopre me je Danilović povukao za uvo kada sam mu rekao: "Dobar tek!" Rekao mi je: "Ne, prijatno". Izvinio sam mu se", zaključio je Poceko u svom maniru razgovor sa novinarima u Berlinu.

OSMINA FINALA EVROBASKETA

Subota

Turska - Francuska 86:87 pp (77:77)

Slovenija - Belgija 88:72

Nemačka - Crna Gora 85:79

Španija - Litvanija 102:94 pp (83:83)

Nedelja

12.00: (1,70) Ukrajina (14,5) Poljska (2,30)

14.45: (2,70) Finska (14,5) Hrvatska (1,55)

18.00: (1,25) Srbija (17,0) Italija (4,40)

20.45: (1,15) Grčka (20,0) Češka (6,00)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

Đanmarko Pocekokošarkaška reprezentacija Italijekošarkaška reprezentacija SrbijeItalijaSrbijaEvrobasket 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara