Bruno Kaboklo
Bruno Kaboklo

Selektor Brazila otkriva: Bruno je specifičan, ne želi previše pritiska

Vreme čitanja: 3min | uto. 23.07.24. | 10:38

Aca Petrović otkriva koliko je bilo teško uspostaviti vezu sa Brunom Kaboklom koji je sada najbolji igrač Brazila i najzaslužniji za odlazak na Olimpijske igre

Ako je neko imao sjajno leto onda je to Aleksandar Petrović - selektor Brazila. Napravio je još jedan veliki uspeh na klupi Karioka tako što je u Rigi iznenadio sve i obezbedio plasman na Olimpijske igre. Najveću pomoć imao je u Brunu Kaboklu koji je dominirao na trurniru i bio MVP.

Izabrane vesti

“Ne želim da kažem da niko u Brazilu nije verovao u nas, ali ni mi sami nismo imali u vidu 27. jul i utakmicu protiv Francuske na Olimpijskim igrama. Ja bih kao i ostali rekao da je taj neko lud ko to kaže. Međutim sport piše bajkovite priče i mi smo jedna takva prekrasna priča. Preživeli smo teške trenutke. Na valu jedne defanzivne taktike došli smo do zasluženog uspeha. Brazilska košarka je dobila dosta ovim. Osam godina već predsednik Saveza ličnim finansijama rešava pitanja, a sada se već pojavljuju sponzori, uskoro će biti potpisan ugovor, a to je sve na valu plasmana na Olimpijske igre. Nisam očekivao, ali zadovoljan sam i mislim da smo zaslužili, rekao je Petrović za Basketball Sphere i nastavio:

"Ponovio sam scenario što se tiče pauze i sve ono što je bilo 2016. godine sa Hrvatskom, sada se dešava sa Brazilom. Dao sam igračima devet dana odmora nakon turnira u Rigi, utakmica protiv Kanade 24. jula u Lilu će biti poslednja pripremna. Iskustvo imam, ponavljam taj recept i nadam se da će biti uspešan kao onda sa Hrvatskom”.

Sada u Parizu Brazilci imaju priliku da nastave da prave čuda.

“Plan je da Olimpijske igre shvatimo kao ultimativnu nagradu. Osigurali smo tri dodatne utakmice za uživanje. Igramo protiv druge i treće ekipe sveta prema FIBA rankingu. U startu ne želimo biti favoriti, prihvatamo stanje kako jeste, ali tih 40 minuta se mora odigrati. Specifičnost ovih Olimpijskih igara je što se dve najbolje trećeplasirane ekipe plasiraju u četvrtfinale. Tu je naša šansa za prolazak u narednu fazu. Poslednja utakmica protiv Japana koji je sličnog kvaliteta kao i mi, nama je najvažnija. Isto tako, ne kažemo da protiv Francuske i Nemačke planiramo statirati. Svaki koš je bitan, koš razlika takođe. Na otvaranju utakmica, uslovno rečeno ako moramo izgubiti od Francuske to mora da bude pet, deset ili 12 razlike, a ne 30. To može značiti prolazak u četvrtfinale. Nagrada za sve što se dešavalo u prethodnih mesec dana su Olimpijske igre i mi je oberučke prihvatamo, ali želimo biti kvalitetno prisutni na tim mečevima.”

Priča se prebacila na Bruna Kabokla koji je trenutno u sporu sa Partizanom u koji ne želi da se vraća.

“Bruno je specifičan igrač. Želi biti okružen pozitivnim vibracijama, gde nema previše pritiska prema njemu. Ja shvatam da je to mnogo lakše napraviti u reprezentaciji nego u klubu. Reprezentativna okupljanja traju nekoliko nedelja, sezona u klubu traje 10 meseci napornog rada i možda je to razlog u različitosti ambijenta u kojem on funkcioniše. Proveo sam s njim više od četiri godine. U startu je bilo problema, nije želeo igrati zbog svađe s trenerima koji su vodili reprezentaciju".

Otkrio je da je bilo problema i na relaciji reprezentacija - Kaboklo.

"Trebalo mi je dve godine i nekoliko putovanja u Sjedinjene Američke Države gde sam s njim, njegovim agentom i klubom dogovorio da se zakopaju ratne sekire, da se to sve zaboravi. Vratio se na FIBA Svetsko prvenstvo 2019. godine u Kini i tada smo kliknuli. To je odnos prepun poštovanja, jer znam na koji način on može funkcionisati. Bruno Caboclo i stvari koje on može dati onog momenta kada je zadovoljan, može retko koji centar na svetu. Recimo, kada vam neko 100 puta izađe na svakoj utakmici napravi blokadu u punom sprintu 10 metara od koša i odrola prema košu. On je to radio savršeno, zato je bio MVP u Rigi. Pomogao nam je da uzmemo nešto što u startu nismo predviđali da možemo”, objašnjava Aleksandar Petrović.


tagovi

Bruno KabokloAleksandar Petrović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara