Šejn Larkin naširoko: Mnogi iz NBA ne bi mogli da igraju Evroligu, Čarls Dženkins najteži rival

Vreme čitanja: 3min | pon. 11.11.19. | 15:46

As Anadolu Efesa u opširnom intervjuu za sajt Eurohoops

Skromna NBA karijera u prvim sezonama u najkvalitetnijoj košarkaškoj ligi sveta. Ali i status “ubice“ u Evropi. Šejn Larkin je u prošloj i u ovoj sezoni jedan od najopasnijih rivala u Evroligi. Međutim, ako pitate njega samog protiv koga ne voli da igra…
Hmm. Čarls Dženkins je verovatno jedan od najtežih odbrambenih igrača. Brz momak, jak momak, atletia”, hvali Larkin zemljaka iz Crvene zvezde u intervjuu za specijalizovani košarkaški sajt Eurohoops.

Autor se ubacuje sa konstatacijom da je Dženkins sa tim niskim težištem građen više kao fudbaler nego kao košarkaš…
Da. On pokušava da ti priđe ispod i onda ti napravi velike problem. Definitivno je jedan od najtežih igrača protiv kojih sam igrao”.

Izabrane vesti

A kad se Larkin prebaci u defanzivu?
Majk, Majk Džejms (CSKA Moskva, prim.aut). Vrlo mi je sličan u smislu da je eksoplozivan, atleta, brz. I kad god treba da čuvaš igrača nalik sebi… Nije to najzabavnija stvar na svetu. Tako da za mene Majk, bez sumnje”.

Nije naravno lako ni svima onima koji treba da čuvaju samog Larkina. Istanbul mu prija. Posle šest godina tumaranja iz jednog u drugio NBA tim konačno se skrasio negde. I vratio se korenima.
Bio sam pik prve runde na draftu (kao 18. ga je 2013. izabrala Atlanta i odmah prosledila Dalasu, prim.-aut). I bio sam plej na koledžu, ali plej-poenter. Ali kad sam se domogao lige trudio sam se da se prilagodim, da budem nešto što nisam. I patio sam. Prošle sezone, jednostavno sam se vratio na ono što jesam. Da budem igrač kakav sam i bio kad su me birali u prvoj rundi drafta. I sad ću, gde god da budem, uvek da igram svoju igru”.

Mogao je da je igra i u NBA ligi, ali je ipak izabrao da ostane u Efesu. Zašto?
Proveravao sam sve opcije. NBA je uvek bio cilj, da imam minute i poštovanje. I dobio sam neke ponude, pristojne ponude. Da dobijem neke minute, nešto novca. Ali ne baš ono što sam tražio. Mogao sam da biram da ostanem ovde u Efesu ili da prihvatim manju ulogu u NBA ligi, a to nisam želeo. Pa sam se vratio ovde da budem jedan od igrača koji drži loptu, ima odgovornost da pomogne timu da pobedi. Jer to će mi pomoći da nastavim da rastem i dalje”.

Mada, preko bare kao da nece previše Evroligu. S tim da je posle debakla na Mundobasketu krilni igrač Fenerbahčea Derik Vilijams, drugi pik sa drafta 2011. godine (Kajri Irving je jedini bio ispred), pokrenuo zanimljivu debate preporučivši zemljacima da ponekad obrate pažnju i na Amerikance iz Evrolige.
Trebalo bi da razmisle o tome. Ima mnogo igrača u Evropi, ne samo Amerikanaca, koji bi mogli da igraju NBA ligu. A pogledaj svih tih 450 NBA igrača. Mnogi od njih iz NBA lige ne bi mogli ni da igraju u Evropi. Dobili bi neke minute, ali ne bi bili tako uspešni kao što misle. Ipak ima nekih razliga. A ovde imamo neke Amerikance koji su godinama već uspešni. Pride, poznavanje evropske košarke bi pomoglo u takvim stiaucijama”, smatra Larkin.

Naravno, ima i tu različitih okolnosti…
Tokom leta kad svi pričaju: ‘Neću da igram, neću da igram, neću da igram’… Tad bi definitivno trebalo da zovu. Naravno da neće da traže nekog iz Evrope ako im se jave Lebron, Kevin Durant i Stef Kari. Ali u situacijama kakvu smo imali ovog leta, mislim da bi bilo pametno da su probali sa nekim Amerikancima iz Evrope”, kaže Šejn Larkin.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara