Svetislav Pešić (©MN Press)
Svetislav Pešić (©MN Press)

Savez potvrdio: Pešić završava dužnost selektora

Vreme čitanja: 2min | uto. 10.09.24. | 17:56

"Za sve učinjeno za reprezentaciju Srbije, kao i domaću košarku u globalu, Košarkaški savez Srbije se zahvaljuje Svetislavu Pešiću i želi mu puno sreće i radosti u godinama pred njim"

Ono što je odavno moglo da se nasluti, sada je definitivno potvrđeno - Svetislav Pešić više neće biti selektor košarkaške reprezentacije Srbije.

To je u saopštenju potvrdio i Košarkaški savez Srbije.

Izabrane vesti

"Selektor muške A reprezentacije Srbije Svetislav Kari Pešić će po isteku važećeg ugovora, krajem septembra, prestati da obavlja tu funkciju. Sedamdesetpetogodišnji trener koji je osvojio medalje na svim velikim takmičenjima, Olimpijskim igrama, svetskim i evropskim prvenstvima, nakon tri godine u svom drugom mandatu na klupi nacionalnog tima naše zemlje ostavlja svojim naslednicima u amanet primer predanog rada, dobre pripreme i dobrih rezultata.

U poslednje tri sezone, selektor Pešić je sa reprezentacijom Srbije osvojio bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu i srebro na Svetskom prvenstvu u Manili, uz plasman u osminu finala na Eurobasketu 2022.

Prethodno, Svetislav Pešić je sa reprezentacijom SR Jugoslavije osvajao zlatne medalje na Eurobasketu 2001. u Istanbulu i Svetskom prvenstvu 2002. u Indijanapolisu.

Nasleđe Svetislava Pešića u srpskoj, jugoslovenskoj i svetskoj košarci, ogleda se i kroz uspehe ovog stručnjaka na klupskom planu, kao i uspehe sa reprezentacijom Nemačke, odnosno mlađim selekcijama SFR Jugoslavije, sa kojom je osvajao zlatne medalje u kategorijama do 19 godina (Svetsko prvenstvo, Bormio 1987.), do 18 godina (Eurobasket, Austrija 1986.) i do 16 godina (Eurobasket, Bugarska 1985.)

Za sve učinjeno za reprezentaciju Srbije, kao i domaću košarku u globalu, Košarkaški savez Srbije se zahvaljuje Svetislavu Pešiću i želi mu puno sreće i radosti u godinama pred njim.

Istovremeno, KSS upućuje zahvalnost doskorašnjem direktoru reprezentacije Srbije Draganu Tarlaću, koji je posle tri godine uz srpski nacionalni tim nastavio karijeru sportskog funkcionera u Nemačkoj", stoji u saopštenju.

Izbori za novog predsednika Saveza su 1. oktobra, a posle toga će se tražiti novi selektor. Kandidati za predsednika imaju rok do 24. septembra da dostave potrebne dokumente.



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeSvetislav Pešićizbori za predsendika KSSKSS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara