""
""

Šampionski um Saleta Đorđevića: Želim da ubedim igrače da smo pravi naslednici zaostavštine jugoslovenske košarke (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 18.04.15. | 12:00

"Ja apsolutno verujem da sam na posebnom zadatku, a to je da vratim respekt koji je Srbija nekada imala", rekao je selektor Orlova

Vicešampion sveta napada zlato na Evropskom prvenstvu! Drugačije i ne može kada srpskom košarkaškom silom upravlja Saša Đorđević!

Izabrane vesti

Još četiri i po meseca ostalo je do starta jednog od najiščekivanijih šampionata Starog kontinenta, koji bi mogao da izraste u jedan od najvećih ikada viđenih. A legendarni Sale Nacionale vreba samo jednu metu – zlatnu medalju! Čuveni kapiten jedne od najvećih generacija jugoslovenske, evropske i svetske košarke je u rubrici „Legende Evrobasketa“ na sajtu Košarkaškog saveza Francuske govorio o predstojećem takmičenju, šansama Srbije...
„Mislim da će ovo biti jedan od najjačih šampionata ikada“, rekao je Đorđević bez previše razmišljanja.
„A mi smo jako srećni zbog toga što ćemo biti deo takvog spektakla“, dodao je Sale.

Kada je reč o favoritima za osvajanje zlatne medalje i potencijalnim iznenađenjima, selektor Orlova nije imao dilemu.
„Francuska, definitivno! Zajedno sa Španijom, naravno. Čak i ako promene strukturu tima, biće i dalje izuzetno težak rival. Jako poštujemo ekipe poput Grčke, Rusije i Nemačke, za koje čujem da će doći sa veoma jakim rosterima. Ukrajina je selekcija koja se sve više uzdiže, dok Turska ima veoma dobar tim“.

Tokom igračke karijere Đorđević je odigrao tri Evrobasketa – 1991, 1995. i 1997. godine i na sva tri takmičenja vratio se kući sa zlatnim odličjem! Bez sumnje ne postoji čovek koji bolje razume kako je biti vrhunski igrač koji ima najviše ciljeve i motivaciju do neba.
„Evrobasket zauzima posebno mesto u životu svakog sportiste. Možete da postignete mnogo i osvojite pregršt klupskih i individualnih trofeja, ali sve dok ne osvojite pehar kojem sam se ja toliko divio godinama i kojim sam podigao kao kapiten Jugoslavije, sve dok to ne uradite, ne možete da dobijete kredit u društvu kao igrač ili rival. Zato, ovaj pehar morate da osvojite bar jednom“.

Srbija će ovogodišnje takmičenje na šampionatu Evrope započeti u Berlinu, u Grupi B zajedno sa jednim od domaćina Nemačkom, potom i Španijom, Turskom, Italijom i Islandom. Grupa smrti, rekli bi mnogi, ali za trenera kakav je Saša Đorđević to je prilika da odmeri snage sa najboljima pre nego što krene ono pravo – eliminaciona faza.
„Ne smemo da se krijemo iza uspeha koji smo ostvarili prošlog leta. Moramo da izađemo na parket i borimo se sa najboljima. Možda nismo najbolji, ali niko ne može da nam zabrani da vežbamo kao najbolji i verujemo da smo najbolji“.

Prema mišljenju jednog od najboljih evropskih plejmejkera svih vremena, uspeh na Evrobasketu neće se ogledati samo u sjaju medalje, već kako će ljubitelji košarke zemlji i na Starom kontinentu gledati na Orlove.
„Želimo da dokažemo, ili bar to ja želim, da nasleđe jugoslovenske košarke pripada Srbiji. Želim da ubedim svoje igrače da smo jedini pravi naslednici te ogromne zaostavštine. Ja apsolutno verujem da sam na posebnom zadatku, a to je da vratim respekt koji je Srbija nekada imala. Zapravo, to je bila tema mog prvog sastanka sa stručnim štabom i igračima. Više od pola sata samo sam pričao o tome, o našem cilju, o našem zadatku“.

Prvi veliki korak ka ostvarenju cilja Srbija je napravila prošle godine na Mundobasketu, kada je malo ko očekivao Orlove u finalu sa nezaustavljivim Amerima. Ali, i za ovaj fenomen Đorđević ima objašnjenje.
„Igrači su svojim ponašanjem, odnosom prema dresu, svojim srcem, ljubavi prema zastavi, državnoj himni i načinu na koji su igrali dokazali da su sazreli i da su ostvarili ono što smo zacrtali pre šampionata. Sve emocije igrači su prenosili preko lopte na terenu do navijača, a tako je bilo i kada smo se vratili u Srbiju sa srebrnom medaljom oko vrata“, zaključio je Đorđević.

Veliki Sale Nacionale! Prosto da se naježiš...

(FOTO: MN Press)


tagovi

SrbijaMundobasket 2014košarkaška reprezentacija SrbijeEvrobasket 2015Aleksandar Đorđević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara