Atmosfera iz Štark Arene (Foto: Starsport)
Atmosfera iz Štark Arene (Foto: Starsport)

Samo u Beogradu! Večiti derbi prva atrakcija Evrolige i glavni argument za dve licence (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 05.01.24. | 14:00

Navijači Crvene zvezde postavili novi rekord sezone u Evroligi

"Čini se da nema rasprave o tome da je Beograd najbolji grad za praćenje košarke. Zavidno je sa kojim intenzitetom i sa kojom emocijom se tamo proživljava svaki trenutak, a kada je derbi, sve se multiplicira. Štaviše, pobeda Crvene zvezde protiv Partizana u Štark Areni bila je obeležena dešavanjima na tribinama", otpočela je ugledna španska Marka članak o fenomenalnoj atmosferi koju su u drugom ovosezonskom evroligaškom derbiju napravili navijači Crvene zvezde, koji nosi naziv "Pakao Štark Arene".

I zaista je dvorana vibrirala pod nogama više od 20.000 duša. Zvanično je zavedeno da je poseta bila 20.143 gledaoca, ali utisak je da ih je bilo i više. Već dva sata pre početka utakmice Nivo 400 bio je solidno popunjen, a gužva na okolnim ulicama, pa i u gradskom prevozu, bila je sve veća. Tribine su se punile kao zamahom četkice na slikarskom platnu, a krajnji rezultat je bio pravo umetničko delo - najveća evroligaška arena od vrha do dna obojena u crveno i belo.

Izabrane vesti

Pesma nije prestajala, imali su crveno-beli veliki vetar u leđa i crpeli energiju sa tribina, te su odigrali najbolji meč u sezoni. Bilo je ubedljivijih pobeda, ali kada se u ozbir uzme važnost derbija, pa i njegov tajming za ekipu Janisa Sferopulosa, nema dileme da je ovo bilo najkvalitetnije izdanje tima sa Malog Kalemegdana posle brojnih turbulencija u prvom delu sezone.

Kada se podvuče crta, crveno-bele je sa tribina dvorane na Novom Beogradu dosad pratilo 171.244 navijača na evro-sceni. Prosečno je Zvezda imala podršku 19.027 simpatizera na devet odigranih mečeva, a to je drugi najbolji rezultat u takmičenju - ispred je samo Partizan Mozzart Bet. Crno-bele je sa lica mesta gledalo 178.420 pristalica na domaćim mečevima, 19.824 u proseku.

Koliki je to rezultat najbolje govori podatak da je Žalgiris treći, ali daleko iza večitih sa ukupnom posetom 134.198 i prosekom od 14.911 gledaoca po meču, a preko 100.000 ove sezone imaju još samo Panatinaikos, Olimpijakos i Baskonija.

Foto: StarsportFoto: Starsport
Foto: StarsportFoto: Starsport
Foto: MN PressFoto: MN Press

Dakle, Marka je lepo napisala - Beograd je najbolji grad za praćenje košarke. Atmosfera sinoć je zaista bila posebna i dugo će se pamtiti i prepričavati, ali navikla je beograska publika svoje ljubimce na neverovatnu podršku, a goste koji dolaze u glavni grad Srbije na "pakao". Uz dužno poštovanje svih ostalih članova Evrolige, spektakl koji je iz nedelje u nedelju na repertoaru beogradskog košarkaškog pozorišta nema niko u Evropi, pa i šire. Fredi Gilespi je rekao da tako nešto nikada nije video u SAD.

A šta tek reći za derbi?

Odigrana su tek četiri na najvećoj kontinentalnoj pozornici, a već su postali jedna od glavnih atrakcija Evrolige. Kako zbog navijača, tako i zbog vrhunske košarke, borbe do poslednjeg atoma snage. Slogan elitnog takmičenja je da je „svaka utakmica bitna“, ali neke, poput velikog srpskog derbija, ipak su malo bitnije.

I posle svega teško je ne zapitati se, kako to da Crvena zvezda i Partizan nisu redovni članovi Evrolige? Da još nisu dobili licencu, a da su je pre njih zavredeli klubovi poput Albe i Asvela koji su već neko vreme topovsko meso elitnog takmičenja. Osim što su sve utakmice srpskih timova priča za sebe, derbiji su postali jedna od najpopularnijih priča čitave evropske košarke. Ostaje da se vidi da li će to ubediti čelnike takmičenja da zadrže večite rivale srpske košarke na duže staze, posebno jer sve ukazuje da bi uskoro, možda i pred narednu sezonu, Zvezdi i Partizanu put ka Evroligi mogao da zakrči ulazak Dubaija, a još više potencijalni povratak ruskih timova.



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanPartizan Mozzart Bet

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara