Reprezentacija Kine i selektor Aleksandar Đorđević (©MN Press)
Reprezentacija Kine i selektor Aleksandar Đorđević (©MN Press)

Saletova Kina očitala lekciju Tavaresu i drugovima, Italija bolja od Turske u produžetku, Kampaco blistao protiv Češke

Vreme čitanja: 4min | pet. 04.08.23. | 23:04

Lauri Markanen srušio Litvaniju

U jeku su pripreme za Svetsko prvenstvo, ali i za pretkvalifikacija za Olimpijske igre. Odigrano je nekoliko zanimljivih utakmica širom Evrope i sveta, a ljubiteljima košarke u Srbiji je definitivno privukao pažnju duel Kine i Zelenortskih ostrva, zbog činjenice da selekcija Aleksandara Đorđevića igra na otvaranju Mundobasketa protiv Orlova.

Bivši selektor Srbije je, kako stoje stvari, ozbiljno zategao reprezentaciju najmnogoljudnije zemlje sveta, pošto je očitala lekciju afričkoj selekciju koju je na parketu predvodio najbolji centar Evrolige, Valter Tavares. I to bez pomoći Kajla Andersona - 88:66.

Izabrane vesti

Amerikanac kineskih korena se priključio pripremama Đorđevićevog tima, ali će na debi sačekati još malo. Ipak, i bez njega Kinezi su bili dominantni, a u finale Trentino Kupa u Italiji otišli su ponajviše zahvaljujući dobrom izdanju Cuj Jongšija koji je za manje od 17 minuta ubacio 18 poena.

Tavaresu će biti potrebno određeno vreme da se uigra sa saigračima, pošto je večeras podbacio sa samo šest poena i osam skokova, a tokom debitantskog nastupa Zelenortskih ostrva na planetarnoj smotri će izvesno imati veliku pomoć u Ivanu Almeidi koji je postigao 20 poena protiv Kineza.

Podsetimo, Kina je u Grupi B (Manila) sa Srbijom, Portoriukom i Južnim Sudanom, dok su Tavares i drugovi smešteni u Grupu F sa Slovenijom, Gruzijom i Venecuelom.

Daleko interesantnije bilo je u drugom polufinalu Trentino kupa, pošto je Italija posle 45 minuta borbe savladala Tursku 90:89.

Meč je najpre obeležila naizgled teška povreda Doguša Ozdemiroglua u četvrtom kvartalu (iznet sa terena zbog povrede kolena), a potom i neverovatan pogodak Sadika Amira Kabadže koji je pogodio iz očaja preko čitavog terena za produžetak! Ipak, selekcija Ergina Atamana nije uspela momentum da prenese u dodatnih pet minuta, pošto su Italijani uspeli da dođu do pobede.

Očekivano, Simone Fontekio je predvodio Azure sa 21 poenom, dok su Nikolo Meli i Stefano Tonut dodali po devet poena. Talentovani Mateo Spanjolo, koji bi u odsustvu Nikoloa Maniona mogao da dobije ozbiljnu priliku na Svetskom prvenstvu, susret je okončao sa sedma poena, četiri asistencije i tri ukradene lopte. Italija je na SP smeštena u Grupu A sa Angolom, Dominikanskom Republikom i selekcijom Filipina.

Tursku je predvodio novopečeni košarkaš Jute Omer Jurceven sa 23 poena i 20 skokova, dok je krilni igrač Filadelfija Furkan Korkmaz dodao 16 poena. Podsetimo, Turska neće učestvovati na samitu najboljih svetskih selekcija u Japanu, Indoneziji i na Filipinima, već se priprema za pretkvalifikacije za Olimpijske igre. Centar Hjustona Alperen Šengun nije dobio ni minut u Atamanovoj selekciji, koju čeka meč za treće mesto protiv Zelenortskih ostrva, dok će Italija u finalu igrati protiv Kine. Još jedan odličan ispit za selekciju Aleksandar Đorđevića.

Interesantan duel odigran je i u Pragu između dve selekcije koje neće učestvovati na Svetskom prvenstvu, a Argentina je ubedljivo savladala domaćina Češku sa 101:87.

Atraktivan susret obeležio je doskorašnji košarkaš Crvene zvezde Fakundo Kampaco, koji je ubeležio dabl-dabl od 19 poena i 10 asistencija. Nikolas Brusino je fantastično šutirao, pa je ubacio sedam trojki iz deset pokušaja za 27 poena, a ovaj tandem ispratili su Lusio Redivo sa 12 i Tomas Šapero sa 10 poena.

U selekciji Češke 17 poena NBA prospekta Vita Krejčija, dok je do 11 brojao Simon Pursl. Nije u timu bilo Jana Veselog i Tomasa Satoranskog.

Finska je ostvarila veliku pobedu. Iako nije bio u pitanju takmičarski meč, ali trijumf nad Litvanijom u krcatoj Nokia Areni u Tampereu uliva veliko samopouzdanje ovoj selekciji pred planetarnu smotru - 81:79.

Verni finski vojnik Lauri Markanan je obeležio susret sa 24 poena i sedam skokova, te još jednom pokazao da bi mogao da bude jedna od najvećih zvezda predstojećeg Mundobasketa. Ispratio ga je samo iskusni Sasu Salin sa 10 poena, dok je za Litvance 13 poena i sedam asistencija upisao Rokas Jokubaitis, 12 poena dodao je Margiris Normantas, a po 10 su postigli Ignas Brazdeikis i Jonas Valančijunas.

Finska će na Mundobasketu igrati u Grupi E sa Nemačkom, Australijom i Japanom, dok je Litvanija smeštena u Grupu D sa Egiptom, Meksikom i Crnom Gorom.



tagovi

košarkaška reprezentacija Kinekošarkaška reprezentacija ArgentineKošarkaška reprezentacija Češkekošarkaška reprezentacija Turskekošarkaška reprezentacija Italijekošarkaška reprezentacija Finskekošarkaška reprezentacija LitvanijeAleksandar ĐorđevićKajl AndersonFakundo KampacoLauri Markanenomer jurtsevenSimone FontekioMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara