Prošle godine drugoligaš, ove drugi najveći trošadžija u Brazilu

Vreme čitanja: 2min | uto. 11.02.20. | 19:55

Efekat milionskog ulaganja Red Bula

Kada u klub uđe Red Bul očekivanja su velika. Tako je bilo još 2005. godine kada je austrijska kompanija krenula iz centralne Evrope, preuzevši Lajpcig i Salcburg. Već naredne godine Red Bul se proširio na američko tržište kupovinom Njujork RB, a onda se 2007. preselio i u Brazilu osnovao RB Brazil. Južnoamerička investicija nije se najbolje pokazala, pa je prošle godine Red Bul odlučio da novac preusmeri novom klubu.

Bio je to drugoligaš Atletiko Bragantino čijem predsedniku Markinju Čedidu je uplaćeno 10.000.000 evra za renoviranje stadiona, trening kompleksa, plate igrača, trenera i partnerska prava. Klub je promenio ime u RB Bragantino.

Izabrane vesti

Već u prvoj sezoni obezbeđen je plasman u viši rang i krenulo se sa ulaganjem, kako bi se od novopečenog prvoligaša napravilo novo veliko ime brazilskog fudbala. Šta više, u nedavno završenom prelaznom roku oboren je klupski rekod u visini transfera. Za 5.500.000 stigao je Artur (21) iz Palmeirasa. U upravi su se očigledno fokusirali na domaće tržište pa su čak osmorica novopridošlih igrača brazilskog porekla, uz Leonarda Realpea koji je stigao iz ekvadorskog Independijentea. Sve ukupno 18.900.000 evra. Jedino je brazilski šampion Flamengo sa cifrom od 33.450.000. evra bio veći trošadžija ove zime u Brazilu.

Zbog toga su na početku brazilskog šampionata sve oči uprte u Red Bul Bragantino. A on i nije najbolje krenuo. Iako je savladao Palmeiras i remizirao sa Santosom, osvojio je tek bod u preostala tri meča sa znatno slabijim protivnicima. Ipak, očekuje se da uloženi novac tek u narednom periodu počne da daje željene rezultate.

Bragantino je u pregovorima sa autrijskim poslovnim gigantom uspeo da zadrži tradicionalni grb na dresu, ali je upravna struktura u potpunosti Red Bulova. Njegovi ljudi će donositi odluke i snositi troškove. Bragantino se takođe izborio za boju dresova (crna i bela garnitura), ali je dizajn poveren Najkiju, partneru austrijske kompanije, čime je raskinuta dosadašnja saradnja sa proizvođačem opreme Icon Sports. Na mestu generalnog sponzora dominira Red Bulov znak, čime je značajno anuliran logo kluba.

Prilikom sklapanja ugovora iz austrijske kompanije su poručili da je želja da se poštuje tradicija koju je Bragantino gradio u brazilskom fudbalu, ali je isto tako i poručeno da je želja da svi zajedno grade istoriju novog uspešnog kluba, prihvatajući sve prethodne rezultate i uspehe kluba, koji je nakada nosio nadimak Lavovi.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara