Ruski derbi za otvaranje dana, CSKA juriša na uzdrmani Bajern

Vreme čitanja: 5min | pet. 10.01.20. | 11:27

Tri ruska kluba uzeće učešće u prve dve utakmice večerašnjeg programa

Centralni događaj dana za srpsku košarkašku javnost večeras svakako će biti okršaj između Asvela i Crvene zvezde u Vilurbanu, ali će u senci ovog meča biti odigrana još četiri duela u Evroligi. Zanimljivo je da će svi ruski timovi na teren večeras u razmaku od samo nekoliko sati, a svako od njih pojedinačno će imati rezultatski motiv da dođe do pobede.

Krećemo iz Moskve gde će u čuvenom „Mitiščiju“ Himki i Zenit gledati da prekinu svoj niz poraza (Sport Klub 1, 18.00). I dok se domaći i dalje ozbiljno bore za plasman u plej-of, tim iz Sankt Peterburga do kraja će samo gledati koliko-toliko popravi utisak, pošto se nalazi zakucan za poslednje mesto u Evroligi.

Izabrane vesti

Ono što može da obraduje navijače domaće ekipe jeste najverovatniji povratak Alekseja Šveda u sastav. Ruski košarkaš je propustio prošlonedeljni susret sa Anadolu Efesom zbog manje prehlade i virusa. Ekipa iz Moskve je taj susret izgubila prilično ubedljivo.

Ono što takođe može da predstavlja problem za Zenit jeste odsustvo Gustava Ajona, koji je povređen na duže staze i neće moći da pomogne svojoj ekipi u ovoj utakmici. To je samo još jedan udarac na veoma slabu sezonu tima iz Sankt Peterburga, kako u regionalnoj VTB ligi, tako i u Evroligi.

Zenit će mnogo pažnje večeras morati da obrati na odbranu svog koša, jer igra protiv druge najefikasnije ekipe u čitavoj ligi. Himki, poređenja radi, postiže čak 87,1 poen u proseku po utakmici, dok je ta lestvica još više podignuta na domaćem terenu gde Moskovljani dolaze do 91,3 poena po susretu. Da sve bude crnje po tim iz Sankt Peterburga, oni su ubedljivo poslednji na tabeli efikasnosti u Evroligi sa samo 73,4 poena po meču u proseku.

Zanimljivo, na terenu u sudijskom odelu večeras ćemo videti i dvojicu sudija iz regionalne ABA lige. Saša Pukl biće glavni arbitar ovog meča, a ispratiće ga naš Milivoje Jovčić, dok će treći sudija biti Rain Perandi iz Estonije.

Trener domaće ekipe, Rimas Kurtinaitis, ističe da su obe ekipe u prethodnih nekoliko nedelja imale problema sa odsustvima, ali da to nikako ne sme da bude alibi za nešto slabije partije.
„Zenit neće u sastavu imati Ajona zbog povrede, ali ni mi nećemo moći da računamo na Antonija Gila, koji je bio veoma koristan, a povredio se na poslednjem meču. Ništa se tu ne može, većina timova u ovoj fazi sezone ima ovakve probleme. Pripremamo se za utakmicu kao i za svaku drugu. Zenit je malo podigao nivo igre, bio je blizu da dođe do pobede protiv Olimpije u Milanu. Zubkov se vratio nakon povrede, tako da su sada dosta opasniji. Ove godine smo ih već dva puta pobedili na strani, ali to ne mora ništa da znači. Sledeća utakmica je jako važna za nas. Posle pobede protiv CSKA, važno je da se smirimo i spremimo meč sa Zenitom na pravi način“, istakao je Kurtinaitis.

Njegov kolega sa klupe Zenita. Hoan Plaza, ističe da će njegov tim morati da se izbori sa agresivnom odbranom koju forsira ekipa Himkija.
„Svi koji su gledali susret između Himkija i CSKA u VTB ligi mogli su da vide da je Himki trenutno jedan od najefikasnijih timova u Evropi. Agresivni su, kako u odbrani, tako i u napadu. Kada dođu u ovakvo stanje, gotovo je nemoguće zaustaviti ih. Pokušaćemo da damo sve od sebe, da budemo čvrsti i da im ne dajemo poklone u vidu izgubljenih lopti. Idemo tamo da pobedimo, ne samo da se šetamo, pa ćemo videti da li smo sposobni to da uradimo“, rekao je Plaza.

Nekih dva i po sata kasnije, CSKA će na gostujućem terenu faktički imati zicer protiv veoma uzdrmane ekipe Bajerna, koja je tokom prethodnih nekoliko dana izgubila trenera, Dejana Radonjića, nakon ubedljivog neuspeha u Beogradu protiv Crvene zvezde. Klub iz Bavarske moraće brzo da reaguje i vrati se u pravu formu, pošto je u Evroligi nanizao tri poraza. Protiv Armejaca će biti teško, ali bi stvar bila utoliko veća ukoliko bi večeras došli do trijumfa (Sport Klub 3, 20.30).

Na klupu Bajerna zaseo je Oliver Kostić, dosadašnji pomoćnik Dejana Radonjića, koji će pokušati da maksimalno dobro spremi duel sa Armejcima. Ni oni ne dolaze u Nemačku u dobrom raspoloženju, pošto su u prethodnom kolu izgubili od Panatinaikosa nakon produžetka u Kalinjingradu, a isto tako se na duže staze povredio i Janis Strelnijeks.

Međutim, ono što svakako treba da brine Bavarce jeste činjenica da do sada nikada nisu uspeli da dođu do pobede protiv ekipe CSKA. Naprotiv. Moskovljani su svih pet puta izlazili kao trijumfalni, a obe pobede u Minhenu ostvarene su uz prilično debelu razliku.

Generalno gledano, Armejci kao da vole da igraju u Nemačkoj, gde od osnivanja Evrolige imaju samo jedan jedini poraz uz 13 upisanih pobeda. Jedini neuspeh za sada upisali su protiv Brose Bamberga pre četiri godine, a jednu od titula u Evroligi osvojili su baš u Berlinu 2016. godine, kada su pobedili Fenerbahče nakon produžetka.

Rukovodilac stručnog štaba Bajerna, Oliver Kostić, tvrdi da će njegova ekipa pokušati da krene ispočetka baš protiv ekipe CSKA iz Moskve.
„CSKA je jedan od kandidata za titulu, kao i svake godine. Želimo da budemo agresivniji u odbrani i da više trčimo u napadu. Moramo da budemo bar u igri protiv tima kakav je CSKA. Neće biti lak start za mene, pa ni moj tim, ali je pred nama veliko iskušenje i izazov“, rekao je Kostić.

Sa druge strane, trener CSKA, Dimitris Itudis, ističe da povrede neće uticati na njegovu ekipu.
„Teško je kada vam fale igrači, pogotovo na istoj poziciji. Moramo tamo da odemo i da se borimo, nalazimo se u nešto lošijem trenutku i moramo ga prebroditi. Bajern je veoma ambiciozan klub, promenili su trenera, tako da mislim da će biti dodatno motivisani. To se obično dešava kada klub promeni ljude na klupi. Moramo da izjednačimo tu motivaciju“, zaključio je Itudis.

EVROLIGA - 18. KOLO

Četvrtak
Alba Berlin - Makabi Tel Aviv 89:95
/Hermanson 16 - Brajant 19/

Olimpija Milano - Panatinaikos 96:87
/Rodrigez 22 - Fredet 28/

Baskonija - Fenerbahče 65:79
/Šengelija 21 - Vesterman 21/

Real Madrid - Žalgiris 88:82
/Tompkins 20 - Lekavičijus 21/

Petak
18.00: (1,15) Himki Moskva (20,0) Zenit Sankt Peterburg (6,00)
20.30: (3,05) Bajern Minhen (15,0) CSKA Moskva (1,45)
20.45: (1,70) Asvel Lion (14,5) Crvena zvezda (2,30)
21.00: (1,60) Barselona (14,5) Anadolu Efes (2,55)
21.00: (1,45) Valensija (15,0) Olimpijakos (3,05)

Napomena: Kvote su podložne promenama

Foto: Shutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara