Hauard i Moneke (©Star Sport)
Hauard i Moneke (©Star Sport)

Realovo rasulo i peti poraz, dželati Hauard i Moneke! Pariz skalpirao PAO, Smailagić heroj Žalgirisa

Vreme čitanja: 4min | uto. 15.10.24. | 22:32

Veliki trijumf ekipe iz Vitorije za potvrdu ozbiljne krize prvaka Španije koji na početku nove takmičarske godine ne liči na sebe

Možda je preteran zaključak, ali gledajući samo rezultate može se reći da se Real Madrid nikako nije snašao sa odlascima Rudija Fernandeza i Ćaća Rodrigeza u penziju, a najviše Geršona Jabuselea u Filadelfiju za šta se niko u ekipi nije adekvatno pripremio, niti je dovedena adekvatna zamena.

Real je u potpunom rasulu i pretrpeo je već peti poraz! U finalu Superkupa, na otvaranju ACB lige, pa još dva u Evroligi. Posle neuspeha u Minhenu, Real Madrid je pretrpeo novi šamar od Baskonije u Vitoriji i svog nekadašnjeg trenera Pabla Lasa – 76:72 (16:18, 20:17, 12:17, 28:20).

Izabrane vesti

Na svu Realovu muku, disciplinski sudija je pred utakmicu potvrdio kaznu Fakundu Kampacu pa je jedan meč suspenzije koji je trebalo da odsluži protiv Partizan Mozzart Beta 'odležao' večeras što je samo dodatno poguralo Baskoniju ka pobedi.

U ekstremno teškoj utakmici za igru, tokom koje je razlika samo dva puta iznosila šest poena – i u oba navrata na Realovoj strani, Baskonija je uspela da ostane tvrdoglava i dosledna kako bi slomila duh velikom takmacu i na kraju pobedila.

Ako je posle trojke Džanana Muse za 62:56 na šest i po minuta do kraja izgledalo da su Blankosi mnogo bliži trijumfu, sve se okrenulo naglavačke tokom sledeća tri minuta kada je domaćin serijom 14:2 napravio potpuni rezultatski zaokret i slomio borbeni duh poslovično čvrstih i smirenih Kraljevića.

Sve je naravno počelo trojkom Markusa Hauarda kojom je anulirao Musin hitac, da bi sa njim presudnu ulogu ima Čima Moneke. Jedan od najboljih tandema evropske košarke ubacio je maltene sve Baskonijine poene do kraja utakmice, tačnije sve osim jedne 'dvojke' Tadasa Sedekerskisa i realizacije Kalife Diopa. Preciznije – 16 od 20 poena svog tima dali su Moneke i Hauard u presudnim trenucima, na šta Real jednostavno nije bio spreman da odgovori, ili nije imao resurse da tako nešto učini.

Jeste utakmica bila na koncu posel koša Valtera Tavaresa na 10 sekundi pre isteka vremena, ali je Moneke na iskustvo dobio faul od Gabrijela Deka, pogodio dva slobodna bacanja i stavio tačku. Ogromna pobeda Baskonije!

Hauard je fantastično reagovao posle slabe partije u Beogradu i ubacio 15 poena, Moneke ga je ispratio sa 14 poena i pet skokova. Musa je predvodio listu strelaca sa 17 poena mada ga šuterska ruka nije naročito slušala (6/16 iz igre, 1/6 za tri), Valter Tavares je dodao 14 poena i impozantnih 15 skokova, od čega devet ofanzivnih! Dvocifreni su još bili Mario Hezonja sa 13 poena, šest uhvaćenih i četiri podeljene lopte (5/14 iz igre, 3/10 za tri), te Gabrijel Dek sa 11 poena.

Pravu senzaciju napravio je Pariz koji je još jednom potvrdio da neće nikako biti turistički u Evroligi. Usred Adidas Arene pao je aktuelni šampion Evrope – 84:80!

Prošlosezonski osvajač Evrokupa bio je nošen dvojicom ključnih igrača – Nadirom Hifijem i Ti Džej Šortsom. Zajedno su ubacili 36 od 84 poena svog tima. MVP Evrokupa je uradio još jednom odličan posao sa 16 poena, sedam asistencija i tri uhvaćene lopte, kao i dve ‘krađe’, dok je Hifi kao ključna figura večerašnje pobede ubacio 20 poena uz tri bitne trojke.

Pariz je spektakularno odigrao veći deo utakmice, imao dugo i značajnu dvocifrenu prednost, u jednom trenutku treće deonice i velikih 16 razlike (64:48). Panatinaikos je do kraja uspeo samo značajno da umanji zaostatak, ne i da zaista pripreti kako bi uzeo pobedu.

PAO je doživeo prvi poraz u evroligaškoj sezoni. Matijas Lesor je odigrao sjajan meč pred sunarodnicima sa 19 poena i 11 skokova, dok je Lorenzo Braun ubacio 14, a Kendrik Nan 16 poena uz osam skokova.

Žalgiris je stigao do drugog trijumfa u sezoni, prvog u gostima pošto je dobio Virtus u Bolonji sa 71:68 (16:15, 28:15, 16:22, 11:16). Poput Pariza i litvanski velikan mogao je i do dosta ubedljivije pobede, mada se ozbiljno kockao jer je nakratko dozvolio čak i da Virtus preuzme vođstvo. No, sastav Andree Trinkijerija izdržao je kompletan pritisak i na kraju zasluženo slavio. Može se reći da je sve krenulo od Alena Smailagića koji je vratio prednost Žalgirisu i do kraja ubacio sedam od zaključnih devet timskih poena!

Bio je po pritiskom Smailagić zbog kritika svog trenera, a on mu se sada odužio za poverenje odličnom završnicom u kojoj je imao ključnu ulogu. Koliko mu je malo trebalo, pokazalo se kroz to što je na kraju imao devet poena za nepunih devet minuta na parketu.

Najefikasniji kod Žalgirisa bio je Dovidas Gedraitis sa 15 poena, Silvan Francisko je dodao 11 poena uz osam asistencija, a Edgaras Ulanovas 10 poena. U redovima Virtusa Vil Klajburn ubacio je 16, a Toko Šengelija 11 poena uz isto toliko skokova.

EVROLIGA - 3.kolo

Utorak

Alba - Asvel 84:79

/Hermanson 18 - Maledon 17/

Fenerbahče - Crvena zvezda 57:76

/Hejs Dejvis 20 - Bolomboj 18/

Olimpijakos - Olimpija Milano 89:68

/Mekisik 22 - Ledej 16/

Makabi Tel Aviv - Efes 93:91

/Li 23 - Poarje 22/

Virtus Bolonja - Žalgiris 68:71

/Klajburn 16 - Gedraitis 15/

Baskonija - Real Madrid 76:72

/Hauard 15 - Musa 17/

Pariz - Panatinaikos 84:80

/Hifi 20 - Lesor 19/

Partizan Mozzart Bet - Bajern Minhen 86:78

/Braun 22 - Obst 15/

Sreda

20.30 (1,60) Barselona (16,00) Monako (2,65)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Valter TavaresDžanan MusaČima MonekeMarkus HauardKK Real MadridBaskonijaAlen Smailagićkk ŽalgirisKK ParizTi Džej ŠortsNadir HifiKK PanatinaikosMatijas LesorVirtus Bolonja

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara