Rakočević: Jokić i Evropljani promenili NBA; Nejpir izvanredan, ali nije osetio Zvezdu

Vreme čitanja: 3min | čet. 18.04.24. | 08:31

Nekadašnji reprezentativac napravio paralelu između košarke u današnje i njegovo vreme

Tokom bogate karijere Igor Rakočević je imao priliku da iskusi sve draži košarke. Na klupskom planu nekadašnji bek je ostavio traga u Crvenoj zvezdi, Španiji, ali i Efesu i Sijeni. Takođe, Beograđanin rođen 1978. godine doživeo je i čari NBA lige kao igrač Minesote, a trenutke za pamćenje stekao je i u reprezentaciji.

Ogromno iskustvo i živopisna karijera bili su povod da se Rakočević u Alesto podkastu, čiji je sponzor kompanija Mozzart, priseti najzanimljivijih momenata iz prošlosti, ali i da uporedi tadašnju košarku sa aktuelnom.

Izabrane vesti

"Višestruko je lakše dati koš u NBA nego u Evropi. Prvo, utakmica tamo traje osam minuta duže, teren je veći, a i nema defanzivne tri sekunde, te u NBA nemaš Tavaresa koji te čeka pod košem. Takođe, faul u napadu pod košem, ne postoji... Amerikanci su pametni što se tiče komercijalizacije sporta. Cela njihova filozofija je ofanzivno orijentisana i tako su pravila napravljena. Čoveka danas maltene zna da bude i sramota koliko se loša odbrana igra u NBA, izuzev pred kraj plej-ofa, i uz neke ekipe koje ipak igraju dobru odbranu", rekao je Rakočević i potom se osvrnuo na izjavu Gilberta Arinasa da su Evropljani pokvarili NBA:

"On čovek ne zna. Sa druge je planete što se tiče košarke. Retko koji igrač dođe u Evropu, u ozbiljan klub i prošeta se. Milion je primera da dođe NBA zvezda, svi pomisle da će sve da razbije sam, a on ne može da postigne deset poena. Druga je filozofija, druga košarka. Imamo situaciju sa Nejpirom iz Zvezde koji je tehnički izvanredan - dribling, šut, zna da doda, ima dobru promenu ritma, ali nije osetio tu atmosferu Crvene zvezde i nije promenio čip u glavi. Mnogi igrači posle poraza spuste glavu, teško im je, a on, verovatno iz tog iskustva iz NBA, gleda drugačije i misli - sutra je nova utakmica. To je ta razlika. Neki igrači mogu da funkcionišu i u Americi i u Evropi, dok se drugi snalaze samo u tom labavom sistemu".

Danas Srbiju predstavljaju sedmorica košarkaša u NBA, a najuspešniji je Nikola Jokić. Osim srpskog centra, niz je Evropljana koji su dominantni u svojim klubovima u Americi, te Rakočević ističe da su Jokić, Dončić i Adetokunbo. promenili NBA.

"I te kako su promenili NBA. Igraju fenomenalno. Uživanje je gledati Jokića koji se bori, igra i odbranu... Izuzetan je talenat i naš najbolji igrač. Poseduje retku mekoću šuta iz bilo koje pozicije, čak i iz disbalansa. U kojoj god da je situaciji ima lep i mekan izbačaj. To je retko viđeno, a pored toga ima i vrhunski košarkaški koeficijent inteligencije, ima dobe ideje, bori se. Janis je zver, fizički je dominantan i ima evropski mentalitet, vidi se po telu i držanju koliko mu je stalo i zato je toliko uspešan. Volim da gledam Jokića. Zanimljivo mi je kako se igra sa centrima. Ipak, ubedljivo najviše volim da gledam Kajrija Irvinga. Ima tehniku i finišing kakvi ne znam da su viđeni do sada u NBA. Neverovatan je dribler i omiljen mi je za gledanje, iako veruje da je zemlja ravna ploča".

Rakočević je potom istakao, da bi se, u današnjim uslovima, znatno bolje snašao u NBA, negou svoje vreme.

"U NBA bi mi danas definitivno bilo lakše. Dosta je opao kvalitet, mnogo se manje igra odbrana i igra se na više poena. To je meni odgovaralo".

Neizbežan je bio osvrt i na uspomene iz reprezentacije.

"Najbitniji trofej mi je zlatna medalja na Svetskom prvenstvu. To je kruna karijere svakog igrača, izuzev olimpijskih igara koje je u ono vreme bilo teško osvojiti zbog Amerikanaca koji su bili nepobedivi. Nivo razvijenosti patriotizma kod igrača u odnosu na današnje generacije je bio mnogo veći. Kada te pozovu za reprezentaciju retko se dešavalo da otkažeš i pitanja su bila samo dva: kad i gde? Deca danas imaju po 100 pitanja poput: ko će biti trener, ko će biti na mojoj poziciji, da li ću igrati... Velika je razlika u mentalitetu, ali mislim da je tako svuda. Danas igrači u NBA na tajm-autu gledaju Tviter. To je bilo nezamislivo u naše vreme", rekao je Rakočević između ostalog u podkastu koji možete videti ispod teksta.



tagovi

Igor Rakočevićaleksandar stojanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara