Nikola Kalinić i Luka Cerovina (©Star Sport)
Nikola Kalinić i Luka Cerovina (©Star Sport)

Radonjiću na poklon za 300. pobedu - finale Kupa! Kalinić u modu za osvajanje trofeja

Vreme čitanja: 5min | sub. 19.02.22. | 18:52

Košarkaši Mege Mozzart dobro počeli, ali su brzo ušli u fazu pada što je branilac Žućkove levice pretvorio u novu pobedu

Crvena zvezda slavi prolaz u finale, a Dejan Radonjić 300. pobedu na klupi crveno-belih - 72:53 (15:21, 24:12, 15:13, 16:6)! Polufinale Kupa Radivoja Koraća nije imalo možda očekivanu dozu neizvesnosti, shodno nekim ranijim utakmicama na završnici prvog takmičenja u sezoni, a da tako zaista bude pobrinuo se pre svih Nikola Kalinić.

Nije nikakva tajna da igra Crvene zvezde nije ista bez učinka dugogodišnjeg reprezentativca Srbije, a kao čovek koji zna kako se osvajaju trofeji na svim meridijanima preuzeo je večeras komandu, prešaltao se u mod za osvajanje trofeja i poveo branioca Žućkove levice do šestog uzastopnog finala, te isto toliko pobeda nad Megom Mozzart u ovom takmičenju.

Izabrane vesti

Nije pobeda imala samo potpis nekadašnjeg šampiona Evrope sa Fenerbahčeom, ali je pogurao i pokazao najviše kada je trebalo da se okrene rezultat, što je Zvezdi dalo određeni mir pred nastavak susreta. Dejan Davidovac i Ognjen Dobrić takođe su u radili veliki deo posla u prelomnim sekvencama meča, što se i očekivalo s obzirom na godine iskustva i sve što su dosad uradili u crveno-beloj opremi. Kalinić je imao 15 poena (6/10 iz igre, 3/7 za tri), te tri asistencije i dve blokade i skoka. Davidovca ruka nije slušala, imao je samo jedan pogodak iz pet pokušaja, ali je na liniji slobodnih bacanja bio neprikosnoven. Uz devet poena pohvatao je i tri lopte. Dobrić je punio sve statističke kolone i bio katalizator svega dobrog što se dešavalo kasnije u odbrani iz koje je i došlo do preokreta tokom druge četvrtine. Sedam poena, četiri ukradene lopte, tri skoka i jedna asistencija. Ognjen Kuzmić je najviše toga napravio tokom drugog poluvremena, kada je ubacio svih 10 svojih poena, dok je u reketu pohvatao sedam lopti, dok je jednu manje imao Luka Mitrović. Nejt Volters i Nikola Ivanović doprineli su trijumfu sa po 12 poena.

Ovog puta Zvezda nije toliko bila dominantna u skoku, ali je kontrolisala ovaj segment igre. Umesto toga igrače Mege Mozzart naterala je na veliki broj izgubljenih lopti (16), što je pravilo razliku. Vladimir Jovanović imao je dosta toga da zameri svojim igračima, arbitrima, ali pre svega njegov tim nije imao dovoljno koncentracije i energije da u kontinuitetu drži jak ritam uspostavljen već na startu. Uostalom, u drugom poluvremenu postigli su samo 19 poena.

Nikola Jović (©Star Sport)Nikola Jović (©Star Sport)

Šut je takođe bio veliki problem Mege Mozzart. Samo dve trojke iz 22 pokušaja, sedam neiskorišćenih slobodnih bacanja (11/18) i procenat šuta iz igre ispod 40 odsto... Karlo Matković je uradio sve što je mogao, ali nije mogao sam. Njegovih 15 poena i pet skokova su bili u prvom planu, ali nedovoljno je to bilo za nešto više. Osim toga, jedini je bio sa dvocifrenim učinkom. Sledio ga je Nikola Jović sa sedam poena (3/11 iz igre) i po četiri skoka i razigravanja. Skuči Smit je ostao na pet poena, ali i sedam asistencija. Samson Ružencev je bio izolovan iz igre Mege Mozzart pa je za 23 minuta uputio samo tri šuta uz jedan pogodak. Boriša Simanić je posle role koja je obećavala protiv Zlatibora ipak pao, pa je ubacio pet poena (1/4 iz igre) i uhvatio pet lopti. Kapiten Luka Cerovina dodao je po šest poena i skokova.

Karakteristično za neke ranije susrete, pogotovo u Kupu, košarkaši Mege Mozzart brže su dostigli optimalnu radnu temperaturu i naterali protivnika da juri opipljiv zaostatak. Baš kako je Vlade Jovanović želeo, njegovi igrači postavili su se čvrsto i agresivno protiv najbolje odbrane regiona i jedne od najtvrđih u Evroligi. Interesantno, Crvena zvezda je najveći problem imala da odgovori na igru Mege Mozzart u reketu. Čak 18 od 33 poena u prvom delu Jovanovićevi igrači postigli su upravo u neposrednoj blizini koša. Logično, najviše preko Matkovića za koga Zvezdini centri nisu imali pravo rešenje pa je novopečeni hrvatski reprezentativac već posle prvog dela imao 11 poena, te po dva skoka i blokade.

Rani problemi Crvene zvezde dobrim delom su se ogledali kroz krizu u napadu. Bez Kalinićevih ili Voltersovih poena Zvezda je bila u deficitu rešenja, pa je tako već u prvoj četvrtini punih šest minuta ostala bez poena iz igre, a kroz ceo period ostala je na 5/17 iz igre i 1/8 za tri. Taj interval Mega Mozzart iskoristila je da uhvati prvu dvocifrenu prednost na utakmici (21:11). Ipak, Radonjić je uspeo da napravi određen balans, te su stvari počele da se okreću u korist branioca titule u narednih deset minuta.

Određene manjkavosti u napadu su i dalje bile vidljive, Marković, Volters i Vajt zajedno su pogodili samo jedan od 12 šuteva iz igre u prvom poluvremenu, ali proradile su neke druge opcije. Pre svih Dobrić koji je sa nekoliko dobrih poteza razmrdao ekipu. Ključevi su i dalje bili kod Kalinića koji je odgovorio na Matkovićevu simultanku sa 12 poena i po dva skoka i asistencije. Ipak, najveća razlika u odnosu na prvi kvartal ogledao se u postavci odbrane. Zvezda je naterala igrače Mege Mozzart naterali da teškom mukom zarade poene, uglavnom sa linije slobodnih bacanja, uz samo dva dozvoljena pogotka iz igre, te pet promašaja i nekoliko pogrešnih odluka na ofanzivnoj polovini.

Vlade Jovanović (©Star Sport)Vlade Jovanović (©Star Sport)

Kalinićeva trojka na četiri minuta do pauze uvela je Zvezdu u niz od osam poena za 36:30, a ta prednost od šest poena zadržala se u nastavku. Bio je to zapravo temelj za dalju nadogradnjiu rezultata. Davidovac je trojkom uz još dva slobodna bacanja doveo je Zvezdu na prag prvog dvocifrenog vođstva koje je potvrdio Kalinić novim hicem van linije 6,75 metara. Dok je prednost rasla, Vlade Jovanović je na drugoj strani bio sve nezadovoljniji odlukama njegovih igrača. Nije skrivao emocije ni kraj parketa, a pogotovo ne na tajm-autima, gde je i te kako bilo jasno šta misli. Imao je zamerki i na neke sudijske odluke, doduše baš kao i Radonjić na drugoj strani, pa su sudije bile na ozbiljnom testu strpljenja i smirenosti.

Mega Mozzart, jednostavno, nije imala adekvatnu napadačku opciju izuzev Matkovića, a i on je bio zaustavljen u kasnijoj fazi utakmice, odnosno u minutima kada je Crvena zvezda uspostavljala potpunu kontrolu susreta i sve se više rezultatski udaljavala.

Crvena zvezda sada čeka pobednika duela Partizan - FMP koji se igra od 21 čas.

---------------------------------

CRVENA ZVEZDA - MEGA MOZZART 72:53

/15:21, 24:12, 17:14, 16:6/

Dvorana: Sportski centar Čair (Niš)

Sudije: M. Jovičić, V. Jevtović, I. Stefanović

Crvena zvezda: Volters 12, Kalinić 15, Holins 5, Vajt, Kuzmić 10 (7sk), Lazarević, Davidovac 9, Mitrović 2 (6sk), Lazić, Dobrić 7, Ivanović 12, Marković

Mega Mozzart: Ružencev 3, Jović 7, Smit 5 (7as), Matković 15, Simanić 5, Vujić, Rudan 4, Uskoković, Kočović, Cerovina 6 (6sk), Đurišić 5, Mušikić 3

---------------------------------

KUP RADIVOJA KORAĆA

ČETVRTFINALE

17. februar

Crvena zvezda - SPD Radnički 103:59

/Ivanović 18 - Katić 17/

Mega Mozzart - Zlatibor 84:57

/Simanić 15 - Kutlešić 17/

18. februar

FMP - Borac Čačak 88:77

/Tasić 19 - Pecarski 18/

Partizan - Borac Zemun 101:48

/Vukčević 16 - Balmazović 15/

POLUFINALE

19. februar

Crvena zvezda - Mega Mozzart 72:53

/Kalinić 15 - Matković 15/

21.00: FMP - Partizan

FINALE

20. februar, 21.00


tagovi

KK Crvena zvezdaMega MozzartNikola KalinićKarlo Matković

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara