Petorka koja je rezultatski odlepila Zvezdu (©Star Sport)
Petorka koja je rezultatski odlepila Zvezdu (©Star Sport)

Radonjić morao da “izmisli“ Davidovca na centru i novu petorku za Mornar, a za Olimpiju?

Vreme čitanja: 6min | uto. 01.02.22. | 11:08

Bez Kuzmića išlo teže unutra, ali pobeda se nije dovodila u pitanje, trener crveno-belih od svojih igrača za naredni meč tražio više rutine u igri i lakih poena

Svaka pobeda ima svoje heroje, detalje koji prave razliku, a opet nekad je za uspeh potrebno da se proba nešto drugačije. Tako je malobrojna publika u dvorani Aleksandar Nikolić mogla na delu da vidi “centra“ Dejana Davidovca i petorku kakvu skroji splet realnih okolnosti i potreba da se konačno istakne razlika u kvalitetu.

Znao je Dejan Radonjić i ranije na parket da pošalje “small-ball“ postavu bez klasičnog centra , čak i bez Luke Mitrovića koji je napravio karijerno preusmeravanje s četvorke na peticu, ali petorka koja je konačno slomila otpor Mornara teško da je van mogla da se zamisli van očiju ljudi iz stručnog štaba. Nikola Ivanović, Ostin Holins, Branko Lazić, Stefan Lazarević i Dejan Davidovac. U odsustvu Ognjena Kuzmića, koga nije bilo zbog lakše povrede, odluke su morale da se donose u hodu. Jeste to sve dovelo do toga da Zvezda ostane na sezonskom minimumu od 22 poena u reketu - prosek u ABA ligi 35,3 poena -, ali je rezultat na kraju bio pozitivan. U duelu protiv milanske Olimpije (TV Sportklub, 19.00) tražiće se model igre iz utakmice protiv Olimpijakosa.

Izabrane vesti

Utorak, 19.00: (2,30) Crvena zvezda (14,5) Olimpija Milano (1,70)

Radonjićeva potreba da spusti prosečnu visinu i izabere put kojim se ređe ide dodatno je podstakla taktička postavka Mornara. Nije tajna da trener Barana Mihailo Pavićević voli brzu košarku i svoje utakmice najčešće realizuje korišćenjem igrača sa izraženijim šuterskim karakteristikama. Samim tim stare, klasične petice nisu po njegovom ukusu. Ni Vil Mozli kao jedini centar kojeg je Pavićević koristio nije se naigrao preksinoć - svega 13 minuta, nije ulazio poslednjih četvrtinu i po - i vreme unutra podelili su Tejlor Smit i Strahinja Mićović.

Mali projekat trofejnog stručnjaka zaživeo je u poslednjim momentima treće četvrtine, kada je Mitrovića odmenio Davidovac, a Erona Vajta Lazarević. Dok su se promene dešavale, Mornar je ponovo bio nadomak potpune rezultatske ravnoteže (54:50), što je potencijalno moglo da dovede do novog finiša na maksimalno dva poseda. Ipak nije.

Dejan Davidovac protiv igrača Mornara (©Star Sport)Dejan Davidovac protiv igrača Mornara (©Star Sport)

Od dva slobodna bacanja Ivanovića, preko ukradene lopte za zakucavanje Davidovca, do trojke kapitena Lazića za prvu dvocifrenu prednost na utakmici, ponovo na razigravanje crnogorskog pleja, Mornar je uhvaćen u raskoraku koji ni dotad raspoloženi Vladimir Mihailović nije mogao da nadomesti. Uz Ivanovića Lazić je povukao najkonkretnije poteze da se Crvena zvezda konačno pokrene i pobegne Mornaru, Davidovac je svojom atipičnom košarkaškom građom učinio da razlika bude još veća. I ne samo to. Gotovo u maniru viših i snažnijih saigrača rvao se u reketu za svaku loptu, u istoj sekvenci imao blokadu kojom je sprečio Mihailovića da poentira i pročitao nameru Marka Jeremića za početak napad koji se završio njegovom trojkom i odlaskom Zvezde na novih +11. Ubrzo su Lazić i on rešili utakmicu, što je sedmominutni interval zaokružilo vođstvom od 15 poena.

Nije želeo Dejan Radonjić posle utakmice preterano da se upušta u diskusiju da li je Dejan Davidovac odigrao najbolju partiju ove sezone, iako je bilo jasno da je zadovoljan onim što je njegov “multipraktik“ iz Zrenjanina pokazao. Statistički Davidovac je bolju partiju u ABA ligi tokom dosadašnje karijere odigrao samo protiv Krke pre mesec i po dana, kada je zabeležio dabl-dabl sa 19 poena - 14 sa slobodnih bacanja - i 10 skokova. I tada je na parketu imao rolu sličnu onoj od prekjuče. Taj meč u dvorani Leon Štukelj nadovezao se na dobru rolu u onom prvom trijumfu nad Olimpijakosom, čime je potvrdio da se vraća u košarkaški život posle nešto sporijeg ulaska u sezonu. Korona ga je presekla da uhvati kontinuitet, sada se nazire novi uspon forme.

Mitrović i Vajt su svoje vreme iskoristili da naprave nešto konkretno i to rade u kontinuitetu, što ne može da se kaže za Majka Cirbesa. Radonjićeve simpatije prema košarci u kojoj centri imaju značajniju ulogu nije doprinela da nemački reprezentativac uhvati ritam, a u nedelju je sam sebi oduzeo vreme na parketu brzim ulaskom u problem sa faulovima.

Majk Cirbes (©MN Press)Majk Cirbes (©MN Press)

Cirbesov treći boravak u Crvenoj zvezdi daleko je od bilo čega na šta je navikao publiku tokom prethodna dva. Zaiskrila je nada ulaska u bolji ritam tokom boravka u Španiji, kada je na mečevima protiv Baskonije i Real Madrida ubacio po 12 poena, ali ubrzo je njegov prostor za manevar postajao sve manji, do te mere da jedno vreme uopšte nije igrao. Ove sezone je treći centar u rotaciji pored Ognjena Kuzmića i Luke Mitrovića, a ne treba zaboraviti da njegov ostanak prvobitno nije ni bio planiran. Posle završene epizode u Dubaiju, javio se sa idejom da na treninzima i u dobro poznatom okruženju održava formu što je trener Radonjić odobrio u nedostatku rešenja na centru. Kako je vreme prolazilo, pogotovo jer je dobijao vreme tokom pripremnih mečeva, njegov angažman postajao je sve realniji. Vest o registraciji Cirbesa obelodanjena je na dan otvorenog treninga Evrolige, prvo do kraja kalendarske godine, posle čega je ugovor produžen na mesec dana i zatim danas još jednom, do juna.

Razloga za ovakav potez je više. Tržište je zbog finansijski primamljivijih ugovora u Razvojnoj ligi, onda i pandemije virusa korona sve oskudnije, ne samo na unutrašnjim pozicijama, što je predstavljalo najveću prepreku da se angažuje nova petica i pojača konkurenciju. Pričao je o tome kratko Radonjić posle Mornara, da je Zvezda bila “blizu nekih dobrih rešenja“, ali da se ona nisu ostvarila iz ovih ili onih razloga. U poslednjem danu kada je moguća registracija novih igrača za ABA ligu odlučila se da ukaže novo poverenje Cirbesu, čime je poslednja dilema rešena.

Sada ekipa mislima može maksimalno da bude u utakmici protiv milanske Olimpije (utorak, 19.00), dok iza ćoška čekaju Monako i Mega Mozzart...

”Milano je jedna od najboljih ekipa u takmičenju, igraju odlično, imaju sjajan rezultat i u borbi su za sam vrh tabele. Može se očekivati da dođu do same završnice, u kojoj su bili i prošle godine Čini se da su jači i još kvalitetniji nego što je to bilo prethodne sezone. Trudićemo se da odigramo dobar meč, ima tu puno kvaliteta, i pokušaćemo da odgovorimo na to. Moramo svakako da budemo tečniji u napadu, potrebni su nam i neki laki poeni u ovom meču i videćemo šta će to da donese”, rekao je Dejan Radonjić, a Stefan Marković dodao:

”Olimpija ima najduži roster u Evroligi, veliki izazov je pred nama i očekujem da ćemo uz podršku naših navijača i u našoj dvorani doći do dobrog rezultata. Ovo je ekipa koju su činili iskusni igrači, letos su podmladili ekipu nekim potpisima i drugim igračima, pojačavali su se i tokom sezone. Imaju ogroman izbor, svakako iskusna ekipa koja zna šta radi, ali mi moramo da se fokusiramo na našu igru i zna se kakva je ovde atmosfera”.

Prema informacijama iz Italije, Olimpija će susret dočekati bez Ševona Šildsa i Dinosa Mitoglua, Džerijan Grent ima koronu, dok je Rikardo Moraskini suspendovan. Trej Kel takođe neće biti u sastavu pošto je odradio pregled na magnetnoj rezonanci posle povrede koju je doživeo u poslednjem meču domaćeg prvenstva protiv Fortituda iz Bolonje. Ozbiljnije povrede nema, ali je ostao u Milanu kako bi se oporavio za duel protiv Fenerbahčea.

EVROLIGA – 24. kolo

Utorak

18.45: (1,35) Fenerbahče (16,0) Asvel (3,50)

19.00: (2,30) Crvena zvezda (14,5) Olimpija Milano (1,70)

19.00: (2,15) Žalgiris (14,5) Makabi Tel Aviv (1,80)

20.00: (2,05) Panatinaikos (13,5) Monako (1,90)

20.30: (2,55) Baskonija (14,5) Zenit (1,60)

21.00: (1,20) Barselona (19,0) Bajern (5,00)

Sreda

18.00: (1,80) CSKA (14,5) Efes (2,15)

20.00: (2,70) Alba (14,5) Uniks (1,55)

20.45: (1,07) Real Madrid (25,0) Olimpijakos (8,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Dejan DavidovacOgnjen KuzmićMajk CirbesEron VajtMarko SimonovićNikola KalinićLuka MitrovićKK Crvena zvezdaEvroligaABA liga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara