Zakoni Evropske unije ne dozvoljaju seleri kap u fudbalu

Vreme čitanja: 2min | sre. 29.04.20. | 12:55

„Ideja o limitu za plate postoji već nekoliko godina“, otkriva Kristijan Sifert, direktor nemačkih liga

Pandemija korone survala je fudbal s nebeskih visina na neki prizemniji nivo. Kažu, ništa više neće biti isto, ovog leta neće biti astronomskih transfera, zastrašujuće plate igrača se režu za po 30 do 70 odsto...

Paralelno s tim lansirana je ponovo ideja koja nikada nije imala plodnije tlo nego danas: da se uvede seleri kap, odnosno limit na plate fudbalerima u evropskim klubovima! Po ugledu na NBA ligu. Klub ima limit na ukupnu svotu novca za plate, pa kako uspe da ih rasporedi.

Izabrane vesti

Ideja dobra, Nemci su odavno prvi zagrejani za nju, još otkada su „prokazani“ kao najveće tvrdice u ligama Petice. Ali, direktor nemačkih fudbalskih liga Kristijan Sifert u intervjuu za Kiker otkriva šta se sa tom idejom zaista dešava.
Karl-Hajnc Rumenige je pre nekoliko godina imao ideju o limitu na zarade igračima. On je pre svih video kako sve ide u pogrešnom smeru. Zajedno sa tadašnjim predsednikom UEFA Mišelom Platinijem bio je u sedištu Evropske unije da razgovaraju o toj mogućmosti. Ali rečeno im je da uvođenje seleri kapa nije dozvoljeno po zakonima EU. Ako postoje naznake da bi to moglo da se promeni, prvi ću dati saglasnost lideru UEFA Aleksanderu Čeferinu da ode u EU i kaže: „'Hajde da porazgovaramo o limitu za plate, za transfere i menadžerske provizije'“, rekao je Sifert.

Upravo su procenti koji kupe menadžeri stvar koja najviše bode oči direktoru nemačkih liga.
Odnos između fudbala i biznisa je najviše podložan kritici. Besramno su velike plate igračima, visine transfera i provizije agentima, koji zarađuju milione za sistemske ugovore koji mogu da se danas skinu sa interneta. I sve to mogu samo zato što poznaju tamo nekog pravog igrača od 23 godine. Za sve nas u fudbalu, to je kritična tačka. Potrebna su nam rešenja za svakodnevni život, a ne parole koje dobro zvuče, a u stvari su samo simboli i od njih niko nema nikakve koristi“.

Zbog svega nabrojanog Sifert se nada pomoći političara.
Pre svega Evropska unija mora da nam pošalje signal da želi da uvede regulativu u grane kao što je fudbal. Ova kriza bi ujedno mogla da bude i šansa. U nekim zemljama su već uvedeni limiti na profite agenata, u nekima nisu. Sve to mora da bude regulisani propisima na nivou cele Evrope, a za to nam je neophodna pomoć političara“, ističe Sifert.

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara