FTX (©AFP)
FTX (©AFP)

Pukao prenaduvani kripto balon FTX, Stef Kari, Šakil O'Nil i Tom Brejdi moraju na sud

Vreme čitanja: 2min | čet. 17.11.22. | 16:07

Velike zvezde optužene da su podsticale usvajanje obmanjujuće platforme i prodaju naloga nesuđenim i nesvesnim maloprodajnim potrošačima

Bajka se pretvorila u horor u kome bi mogle da stradaju i velike sportske zvezde. Prema pisanju američkih medija, NBA franšiza Golden Stejt, zatim Stef Kari, Šakil O'Nil, Tom Brejdi, Naomi Osaka i još nekoliko slavnih ličnosti optuženi su da su promovisanjem kompanije FTX bile potencijalno deo šeme za prevaru investitora, odnosno kako je navedeno u tužbi "bili su aktivni učesnici u ponudi i prodaji neregistrovanih hartija od vrednosti u vidu kamatonosnih računa".

Izabrane vesti

"Poslovanje FTX-a bilo je zasnovano na lažnim predstavljanjima i obmanjujućim ponašanjima. Iako su mnogi inkriminišući mejlovi i tekstovi FTX-a već uništeni, mi smo ih locirali i oni su dokaz da je FTX-ova lažna šema osmišljena da iskoristi prednosti nesofisticiranih investitora iz cele zemlje", navodi se u tužbi koja je obuhvatila i slavne ličnosti.

As Voriorsa posebno je optužen za "podsticanje usvajanja obmanjujuće FTX platforme i prodaju naloga nesuđenim i nesvesnim maloprodajnim potrošačima". Sličan jezik je korišćen i kod optužbi drugih slavnih ličnosti, kao i same franšize iz Golden Stejta koja je imala partnerstvo sa FTX-om u vidu reklama na terenu i NFT-a.

Od kolapsa koji je 11. novembra podneo zahtev za bankrot, svi koji su bili u partnerstvu sa FTX-om dali su sve od sebe da prekinu veze sa kompanijom registrovanom na Bahamima pre samo 3,5 godine i koja je na svom vrhuncu 2021, sa preko milion korisnika bila treća najveća kripto berza ne svetu.

Voditelj Kevin O'Liri izbrisao je jedan, a Brejdi više od deset tvitova. NBA franšiza Majami Hit jednostrano je raskinula 20-godišnji ugovor vredan 135.000.000 dolara prema kome je dvorana na Floridi trebalo da se zove FTX arena do 2040, Voriorsi rekli da su "pauzirali promotivne materijale u vezi sa kompanijom", dok je Formula 1 tim Mercedes-AMG Petronas F1 takođe prekinuo sponzorski ugovor.

Klupko je počelo da se odmotava avgustu kada je Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) objavila pismo u kojem optužuje FTX da daje "lažne i pogrešne izjave" o FDIC osiguranju posle tvita predsednika kompanije Breta Herisona koji implicira suprotno. Posle toga Herison je obrisao tvit, a osnivač kompanije Sem Benkman-Frid je u tvitu pojasnio da FTX nema osiguranje FDIC-a.

Mesec dana kasnije Herison je najavio je da se povlačo iz aktivne uloge na razmeni, ali ostaje u savetodavnom svojstvu. U oktobru je objavljeno da je FTX pod istragom u Teksasu zbog navodne prodaje neregistrovanih hartija od vrednosti, a poslednjih dana Fajnenšel tajms je objavio da je bilans stanja FTX-a neposredno pre bankrota pokazao obaveze od čak 9.000.000.000 dolara, sa aktivom od samo 900.000.000 likvidne imovine, 5.000.000.000 u "manje likvidnoj" aktivi i 3.200.000.000 u nelikvidnim investicijama privatnog kapitala.


tagovi

Stef KariŠekil O'Niltom brejdiNaomi OsakaGolden Stejt VoriorsMajami HitMercedes AMG Petronas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara