Kevin Durent i Vanja Marinković (©Reuters)
Kevin Durent i Vanja Marinković (©Reuters)

Protiv Durantule i Kralja ne valja kad nema šuta: Srbija dobra 20 minuta, Drim tim mleo do kraja

Vreme čitanja: 5min | ned. 28.07.24. | 19:08

Branilac olimpijskog zlata nas ubedljivo nadigrao - 110:84

Bez boljeg šuta – ne može. Pogotovo kada sa druge strane ne zna se ko je jači „revolveraš“ i momci u plavom sipaju li sipaju.

Reprezentacija Srbije je odigrala odlično prvo poluvreme protiv tima SAD, međutim, uz dosta skroman procenat šuta za tri poena, nije mogla da duže od toga pruža otpor najvećem favoritu za osvajanje zlatne olimpijske medalje. Kada Kevin Durent ne može da promaši, a Lebron Džejms iz nekog razloga „poludi“ na terenu i počne meč sa Srbijom da shvata lično, onda na semaforu ne može da bude drugačije do 110:84 u prvom kolu turnira.

Izabrane vesti

Bilo je ovo po svim parametrima popodne Kevina Durenta. Čovek koji nije odigrao utakmicu dva meseca i kome su minuti u Lilu bili prvi uopšte tokom priprema za Igre odigrao je poluvreme za pamćenje pošto nam je za osam i po minuta ubacio 21 poen uz 8/8 iz igre i pet trojki! Do kraja više nije morao da uradi ništa više jer je ubacio samo još dva poena, ali su onda komandu preuzeli drugi. Pre svih Lebron Džejms koji je dodao 21 poen, uz to devet asistencija, sedam skokova i doduše šest izgubljenih lopti. Džru Holidej je ubacio 15, a Devin Buker 12 poena, a zajedno su nam spakovali još sedam trojki. Po 11 poena dopisali su Stef Kari i Entoni Edvards. Amerikanci su imali svoju šutersku kliniku – nisu morali baš protiv nas – jer su meč završili sa 18 trojki iz 32 pokušaja!

Nikola Jokić je bio naš najbolji pojedinac sa 20 poena (8/15 iz igre), na šta je podelio još osam asistencija, uz pet skokova. Pogodio je, doduše, samo jednu trojku iz šest pokušaja. Bogdan Bogdanović je ubacio 14 poena uz 6/14 iz igre i 2/6 sa distance, a dvocifreni su bili još Ognjen Dobrić sa 13, Vasilije Micić sa 11 i Aleksa Avramović sa 10 poena.

Nije se Pešićev tim predavao ni kada mu nije išlo, niti se sklanjao sa terena moćnom sastavu od probranih NBA zvezda. Štaviše, pucalo je ispod oba koša, bilo je iznuđenih faulova u napadu, sitnih čarki, malo „trikova“ i sve je to iznerviralo Lebrona da u drugom poluvremenu počne da igra kao u najboljim danima: od koševa, asistencija, do skokova u odbrani i ukradenih lopti. Uz malo šepurenja na terenu, uz padanje publike u trans, čisto da pokaže da nije sve ovo shvatio zdravo za gotovo ili makar da su uspeli Orlovi da ga izbace iz takta.

No, pre toga treba skinuti kapu Kevinu Durentu, koji je prvo poluvreme završio sa 21 poenom i stoodstotnim šutem, od čega je bilo pet trojki. Doslovno je sam dva puta okretao momentum meča, koji je Srbija taman bila preuzela. Od takve njegove igre odbrane nema. Ili bar još nije „izmišljena“ na ovoj planeti: šut preko ruke, u padu, za dva, za tri... Sve je upadalo. Tek u poslednjoj četvrtini prvi put je Durantula promašila. Ali, do tada je već bilo 20 razlike za SAD.

Koš u poslednjoj sekundi je jedino što nam nije bilo potrebno, bez čega se moglo, pa da prvo poluvreme dobije visoku ocenu. Igrala je Srbija jako dobro, nosila se odlično sa aždajama NBA lige, pa ni tih „minus devet“ posle 20 minuta igre (49:58) nije izgledalo strašno, ako se zna da je tim SAD za tri poena šutirao fantastičnih 12/18. Upravo taj procenat je napravio razliku na semaforu, pošto je Srbija stala na samo 5/16.

Ali, Srbija nije odustajala, nije padala ni kada je razlika znala da joj pobegne u dvocifreni minus. Otvaranje meča, na krilima Avramovića, bilo je fenomenalno, sa 10:2, zbog čega je Stiv Ker, selektor SAD, bio primoran da brzo potroši jedan tajm-aut. Igralo se u serijama, ali kada god bi naša selekcija napravila opipljiviju prednost, usledila bi „revolveraška“ serija šuta za tri poena i SAD se ekspresno vraćala do egala ili prelazila u vođstvo.

Bogdana Bogdanovića nije služio šut, promašio je prve tri trojke, četvrta je tek završila u mrežici. Ali, kada je pretilo da Drim tim ode do velike prednosti, Nikola Jokić je uzeo loptu u svoje ruke i sa vezanih devet poena (dva puta koš uz faul, pa trojka) vratio Srbiju na samo četiri poena zaostatka, dok se sa tribina orilo: „MVP, MVP“.. A, Dobrić je krunisao serijom 8:0 da momci u belom stignu na samo „minus dva“ (44:46). Ipak, taj nalet su Ameri odbili i na poluvreme otišli sa solidnih devet razlike.

Lebron i Durantula (©Reuters)Lebron i Durantula (©Reuters)

Drugo poluvreme bilo je dosta lošije. Šut jednako nije išao, srljalo se, gubile se lopte, pokušavalo ponekad i na silu. Tim Stiva Kera je u dobroj meri zatvorio reket pa ni tuda nije bilo prolaza, dok je u napadu nastavio da melje. Lebron je vukao, došao do 18 poena, uz samo jedan promašaj iz igre i čak osam asistencija. Čak 19 razlike posle 30 minuta igre (84:65) jasno su govorili da je utakmica otišla u smer iz kojeg nema povratka za Srbiju.

Poslednji trzaj je bio u četvrtoj četvrtini, kada je minut od 20 razlike Srbija uspela da spusti na 13, a onda je Holidej pogodio trojku...

Nikada nije ni lepo ni prijatno kada se porazom otvori turnir, ali ovo je onaj iz kategorije unapred uračunatih. Za Srbiju su suštinski mnogo bitnije naredne dve utakmice, da prođe grupu, a onda, nadamo se, biće dana za novog megdana sa Amerikancima.

Sledeći meč igramo sa Portorikom, u sredu od 17.15.

***********

SRBIJA - SAD 84:110 (20:25, 29:33, 16:26, 19:26)

Srbija: Plavšić, Petrušev 4 (5sk), Jović 5, Bogdanović 14 (6sk), Marinković 6 (4sk), Dobrić 13, Jović 20 (8as, 5sk), Micić 11, Gudurić, Davidovac, Avramović 10, Milutinov 1

Sjedinjene Američke Države: Kari 11 (3/7 za tri), Edvards 11 (5sk), Džejms 21 (9as, 7sk), Durent 23 (8/9 iz igre), Vajt 2, Halibarton, Tejtum, Embid 4, Holidej 15, Adebajo 4, Dejvis 7 (8sk), Buker 12 (5as)

KOŠARKA, DRUGI DAN - OLIMPIJSKE IGRE

GRUPA C

Subota:

Južni Sudan - Portoriko 90:79

/Džons 19 – Alvarado 26/

Srbija - SAD 84:110

/Jokić 20 - Durent 23/



tagovi

košarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija SADBogdan BogdanovićNikola JokićLebron DžejmsKevin DurantDevin Buker

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara