Košarkaši Crvene zvezde (©Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde (©Starsport)

Promena ritma uzela danak, Zvezda počela finalnu seriju sa 20 minuta zakašnjenja, ali uhvatila zalet za nastavak

Vreme čitanja: 4min | sre. 14.06.23. | 10:07

Loše izdanje u prvom poluvremenu protiv Partizan Mozzart Beta koštalo crveno-bele poraza na startu borbe za regionalni tron

Pogađao je Partizan Mozzart Bet u neverovatnim procentima tokom prvog poluvremenu. Otvorio susret sa nekoliko preciznih hitaca i odmah podigao samopouzdanje. Došao do viška od 13 poena već u uvodnoj deonici, vodio i sa plus 22 u drugoj. Ispostaviće se da je to bilo dovoljno za trijumf na startu finalne serije ABA lige, iako je Crvena zvezda u nastavku zaigrala daleko bolje u oba pravca i dobila drugo poluvreme 44:32. Prišla na samo šest poena zaostatka. Na kraju 88:80 za ekipu Željka Obradovića i prednost 1-0 u seriji za regionalni pehar. Igra se na tri pobede.

Tražio je Duško Ivanović tokom prvog poluvremena petorku koja može da odbije nalet rivala, ali i da pronađe ritam u napadu. Ipak, malo šta je polazilo za rukom košarkašima Zvezde. To se jasno oslikava i kroz podatak da nijedan igrač u prvih 20 minuta nije postigao više od šest poena. Tačnije, toliko je ubacio samo Fakundo Kampaco.

Izabrane vesti

Posle pauze, na parket su, uz Argentinca, istrčali i Stefan Marković, Ognjen Dobrić, Filip Petrušev i Luka Mitrović i konačno su crveno-beli pokazali adekvatnu reakciju. Zaigrali bolje u odbrani, tečnije u napadu. Počeli da pogađaju šuteve i očas prepolovili zaostatak. Vratili se u meč agresivnom igrom i sa daleko većom energijom nego u prve dve četvrtine.

Kampaco i Dobrić su se razigrali, ali odbio je Partizan snažan nalet večitog rivala. Interesantno je da preko sedam minuta Ivanović nije napravio nijednu izmenu, tek je u finišu trećeg kvartala poslao na parket Stefana Lazarevića i Bena Bentila.

Nastavila je Zvezda u poslednjoj četvrtini da topi minus, svela ga na šest poena, imao je Kampaco priliku u kontri da svede zaostatak samo na četiri, ali nije uspeo da je realizuje. Odbranili su se crno-beli, priveli utakmicu kraju i sačuvali prednost domaćeg terena posle prve utakmice ABA finala.

Kada se podvuče crta, loš ulazak u meč koštao je crveno-bele poraza, a razlozi se mogu tražiti u naprasnoj promeni ritma. Posle sedam meseci tokom kojih su se utakmice igrale na dva-tri dana, u maju su svega tri puta kročili na parket i rutinski savladali Zadar i Budućnost u plej-ofu ABA lige. Potom su imali 16 dana pauze do finala Superlige, gde su ponovo imali kvalitativno slabijeg protivnika i sa dve pobede odbranili titulu.

Pričao je i trener Ivanović da je period bez mečeva malo poremetio ekipu, što se moglo videti i na startu borbe za jadranski presto. Bilo je potrebno vremena Zvezdi da dođe do optimalnog nivoa, na sve to Partizan je iznenadio serijom pogođenih hitaca i dobro drugo poluvreme bilo je dovoljno samo da se popravi utisak.

S ozbirom na sve navedeno, proređen raspored, veliku pauzu, pa i povredu Luke Vildoze koji ume da pokrene ekipu iz napadačke stagnacije, ubrizga joj neophodnu energiju trojkama, prodorima i ukradenim lopta zapali iskru, daleko od toga da je išta izgubljeno za tim sa Malog Kalemegdana. Serija je tek počela, a Zvezda je u prvoj utakmici zbog navedenog spleta okolnosti morala da hvata zalet. I čini se da ga je uhvatila.

Odbrana iz drugog poluvremena, iako nije bila savršena, uliva optimizam braniocu trona. Pronašao je recept za, u prvom poluvremenu, nezaustavljivog Zeka Ledeja, koji je posle 20 poena tokom uvodna dva kvartala do kraja utakmice postigao još četiri. Značajno je oborila procente rivala, otežavala mu šut i svela ga na samo jednu pogođenu trojku, posle neverovantnih 9/12 do velikog odmora. Usporila je i protok lopte u napadu crno-belih, što se oslikava i kroz samo četiri asistencije rivala u trećoj i četvrtoj deonici.

Napad predvođen Kampacom je uglavnom dobro funkcionisao, pa je posle posle devet asistencija u prvih 20 minuta, Zvezda ubeležila 15 u nastavku. Igrala je smislenije, strpljivije, a počeli su da ulaze i šutevi. Izgledala je Ivanovićeva ekipa neuporedivo bolje nego u prvom poluvremenu koji je bilo posledica ispadanja iz takmičarske forme. To obećava epsku borbu od prvog minuta drugog susreta u Štark Areni.

Duško Ivanović ne sumnja u svoj tim.

"Partizan je igrao mngoo bolje od nas u prvom poluvrememnu, sa daleko više energije i ona im je dala neko samopouzdanje, te su imali izvanredan procenat šuta i napravili razliku. Pokušali smo u drugom poluvremenu, bili smo blizu. Nedostajalo je malo snage, samopouzdanja da preokrenemo rezultat, ali to smo ostavili za drugu. Ništa se nije promenilo. Sada smo 100 odsto sigurni da ćemo ih pobediti", optimistično je na konferenciji za medije istakao iskusni strateg.

Drugi susret finalne serije ABA lige na programu je već u četvrtak. Partizan Mozzart Bet je ponovo domaćin, u istom terminu od 20.00.

FINALE ABA LIGE

Prva utakmica

Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda 88:80

/Ledej 24 - Dobrić 17/

Druga utakmica, 15. jun

20.00: (1,60) Partizan Mozzart Bet (15,0) Crvena zvezda (2,70)

Treća utakmica, 18. jun

20.30: Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet

* Četvrta utakmica, 20. jun

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet

* Peta utakmica, 22. jun

Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda

* - ukoliko bude potrebe



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanPartizan Mozzart BetDuško IvanovićFakundo KampacoOgnjen Dobrić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara