Probuđeni Klonferi žele treću vezanu pobedu, za opstanak se bori u Lazarevcu i Staroj Pazovi

Vreme čitanja: 4min | sub. 11.01.20. | 08:19

Četiri utakmice u Košarkaškoj ligi Srbije na programu su ove subote

Dve vezane pobede i sezona polako počinje da poprima potpuno drugačije obrise za ekipu OKK Beograda. Klonferi koji su do pre dve sedmice bili zakucani za dno tabele sa samo jednom pobedom, sada se nalaze na korak do toga da izađu iz crvene zone. Kako bi to uradili, moraće na gostujućem terenu da izbore trijumf protiv Vršca (18.00).

Tim koji igra u „Milenijumu“ u prethodnom kolu doživeo je prilično šokantan poraz na gostujućem terenu protiv Kolubare. Vrščani su uspeli da nadoknade dvocifrenu razliku, uđu u neizvesnu završnicu, a onda je u poslednjem napadu, kada su mogli da dođu do pobede poništeno zakucavanje Mladena Grušanovića. Tačnije, košarkaš večerašnjeg domaćina je tada izblokiran, a Vršac se žalio da je blokada došla kroz mrežicu što je nedopušteno po košarkaškim pravilima. Nakon meča, čelnici kluba iz Banata su ipak odlučili da povuku žalbu.

Izabrane vesti

Sa druge strane, dramu smo videli i u naselju „Braće Jerković“, gde je OKK Beograd igrao izuzetno uzbudljiv duel sa aleksinačkim Napretkom. Klonferi su imali podebeo zaostatak na početku poslednjeg kvartala koji je sezao do devet poena, ali su uspeli da vežu nekoliko solidnih napada, i da konačno trojkom Mihaila Jovičića obezbede prednost koju su sačuvali do samog kraja u penal završnici.

Odličnu partiju tada je odigrao Nikola Malešević, koji nastavlja da podiže svoj nivo igre kako sezona odmiče, a pomoć je pružio i iskusni Nenad Miljenović, koji je tek nedavno došao u OKK Beograd. Klonferi će još uvek morati da se strpe na povratak kapitena Novaka Musića, koji se povredio protiv Dunava u Staroj Pazovi i koji najverovatnije neće moći na teren još barem mesec i po dana. To je svakako veliki udarac za plavo-bele, jer je mladi plejmejker u svojim rukama držao gotovo 17 poena u proseku po utakmici.

Važna utakmica će se ove subote igrati i u Staroj Pazovi, gde će se Dunav i Metalac boriti da se odmaknu od crvene zone. Banovčani se nalaze u boljoj poziciji, pošto su korak ispred Valjevaca, ali generalno se može reći da se dva kluba trenutno nalaze u „hladnoj“ seriji (20.00).

Dunav je za sada upisao pet pobeda i ukoliko bi eventualno došao do još jedne, ponovo bi mogao da se uključi čak i u borbu za plasman u Superligu. Sa druge strane, talentovani tim Metalca proteklog vikenda upisao je četvrti vezani poraz protiv Borca iz Čačka, pa polako počinje da klizi niz tabelu domaćeg šampionata.

Košarkaš valjevskog Metalca, Luka Anđušić, koji se vraća na teren nakon povrede, ističe da neće biti nimalo lako doći do brejka u Staroj Pazovi.
„Sigurno je da nas čeka neugodno gostovanje. Ekipa Dunava je na domaćem parketu u ritmu, koja je na domaćem parketu u ritmu koji otežava posao protivniku. Pokušaćemo da im pariramo u tome, a iako rezultatski ne izgleda tako, utakmica protiv Borca donela je i neke dobre stvari u našoj igri. Pobeda bi nam mnogo značila u nastavku sezone, a pitanje opstanka treba rešavati od meča do meča. Ne bi trebalo gledati previše unapred, već se fokusirati na agresivnu odbranu iz koje će doći pobede vredne željenog cilja“, rekao je Anđušić.

Sa druge strane, trener Dunava, Mitar Ašćerić, ističe da će njegova ekipa morati da dobija pred domaćom publikom, ukoliko ne želi da upadne u lošu seriju.
„U subotu igramo jednu od najvažnijih utakmica u drugom delu prvenstva. Ako želimo da ostvarimo cilj ove sezone, kod kuće ne smemo da ispuštamo bodove. Metalac je odlična ekipa, to je pokazao u više navrata u dosadašnjem delu i sigurno neće biti lako doći do pobede. Verujem da uz pravi odnos od prvog minuta možemo do trijumfa. Pozivam sve navijače da i u subotu budu naš šesti igrač i da nam pruže podršku u ovoj bitnoj utakmici“, rekao je strateg Banovčana.

Kolubara i Tamiš će takođe igrati važan duel u „donjem“ domu. Pančevci su porazom protiv Slobode u prethodnom kolu produžili niz neuspeha na šest utakmica i u Lazarevcu će jednostavno morati da se trgnu ukoliko misle da ne upadnu u problem (19.30).

Kolubara je u prethodnom kolu upisala drugu vezanu pobedu, a ovo će im, zanimljivo, biti treći uzastopni meč koji će igrati pred domaćom publikom. Za sada im je to donosilo sreću i rezultat, pa će se nadati istom ishodu i ove subote.

U prvom delu sezone, Tamiš je bio uspešniji za devet poena, što je podatak koji vredi istaći, jer bi dva tima na kraju sezone mogla da budu poravanata na tabeli, pa bi o daljem plasmanu odlučivao upravo međusobni skor.

U Čajetini će biti odigran jedini preostali duel između Zlatibora i Vojvodine. Domaćin, koji polako počinje da posustaje nakon dva vezana neuspeha na gostovanjima OKK Beogradu i Novom Pazaru, moraće da trijumfuje protiv Lala, ukoliko misli da zadrži kakve-takve šanse za odlazak u ABA 2 ligu na kraju sezone (18.00).

Zlatibor će svakako priželjkivati reprizu duela iz prvog dela sezone kada je u Novom Sadu sasuo čak 120 poena u koš Lala. Napadački, domaći tim je u poslednjih nekoliko utakmica podigao nivo igre, ali je paralelno počeo dosta više da greši u odbrani, što su pomenute dve ekipe iskoristile i upisale vredne pobede.

Novosađani su nakon serije loših rezultata konačno prekinuli post minulog vikenda protiv Dunava iz Starih Banovaca, uz odlične partije Pavela Lobareva i Enesa Latifagića, koji će biti među glavnim pretnjama po koš domaćih i ove večeri.

KOŠARKAŠKA LIGA SRBIJE – 15. KOLO

Petak
Mladost Zemun - Sloboda Užice 95:121
/Taker 24, Dreksel 21, Mijailović 19 - Simić 23, Đorđević 21, Tadić 17/

Subota
18.00: (1,55) Vršac (14,5) OKK Beograd (2,70)
18.00: (1,03) Zlatibor Čajetina (28,0) Vojvodina (12,0)
19.30: (1,55) Kolubara (14,5) Tamiš (2,70)
20.00: (1,45) Dunav (15,0) Metalac Valjevo (3,05)

Nedelja
18.00: Borac Čačak – Dinamik
18.00: Napredak JKP Aleksinac – OKK Novi Pazar

Foto: OKK Beograd / Ivica Veselinov, MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara