Probuđena nada Zmajeva

Vreme čitanja: 3min | uto. 19.11.19. | 09:23

Cedevita Olimpija dočekuje Brešu u Evrokupu (18.30)

Nije moglo da bude crnje po Cedevita Olimpiju nakon pet odigranih kola u Evrokupu. Ljubljančani su imali sve poraze i činilo se da će komotno napustiti takmičenje već nakon prve faze. Međutim, Zmajevi su zaigrali znatno bolje, u poslednja dva kola savladali Darušafaku u gostima i Uniks na domaćem parketu i tako ponovo ušli u konkurenciju za odlazak dalje. Kako bi nastavili svoj san, biće im neophodna pobeda protiv Breše večeras u prestonici Slovenije (Sport Klub 6, 18.30).

Računica je ipak takva da će u ovoj grupi za prolazak dalje najverovatnije biti potrebno pet pobeda, pošto Darušafaka, Huventud i Breša trenutno već imaju po četiri trijumfa i gotovo da je nemoguće da će do kraja izgubiti baš sve mečeve, naročito uzimajući u obzir da igraju i međusobno.

Izabrane vesti

To znači da Cedevita Olimpija mora da bude perfektna u ovom „drugom“ delu grupne faze, odnosno da zabeleži pobede protiv Breše i Huventuda na domaćem parketu, te protiv Nantera u Francuskoj. Nije nemoguća misija, ali definitivno neće biti ni lako.

Predstojeći rival, ekipa Breše, u ovom izdanju Evrokupa išla je od sjaja do očaja. Italijanski tim je za ovih šest kola zabeležio trijumfe protiv Huventuda kući, te Nantera u Francuskoj, ali je isto tako na domaćem terenu šokantno poražen od Darušafake kada je postigao užasnih 35 poena, što je najgori učinak u ovom evropskom takmičenju ikada.

Bez obzira na sve to, Breša već nakon ovog kola može da obezbedi prolazak dalje. To će se desiti ukoliko italijanski sastav trijumfuje u Ljubljani, a potom Uniks dođe do pobede protiv Nantera.

Trener Cedevita Olimpije, Slaven Rimac, istakao je da ga tim Breše umnogome podseća na FMP sa kojim su Zmajevi prethodnog vikenda igrali u ABA ligi.
„Breša je tim koji mnogo liči na FMP, sa kojim smo igrali ove subote u ABA ligi. Jezgro tima je tu već godinama unazad, tako da se igrači odlično poznaju. Italijanski klubovi svake sezone dovedu i par odličnih stranaca. Naši naredni rivali igraju timsku košarku sa dosta energije na oba kraja terena, tako da moramo adekvatno odgovoriti. U Breši smo dokazali da možemo da igramo sa njima, ali i dalje očekujem izazovnu utakmicu u kojoj ćemo se nadmetati sa dosta većim samopouzdanjem zbog dobre serije u poslednjih par nedelja. Pitanje je samo kakvu ćemo Brešu videti u Stožicama, ali mi verujemo isključivo u našu dobru partiju. Uspeli smo da se izvučemo nešto dobro iz veoma loše situacije, tako da samo na tome treba da gradimo igru u budućnosti“, izjavio je strateg Zmajeva.

Optimista pred večerašnji meč je i košarkaš Cedevita Olimpije, Maik Cirbes, koji tvrdi da je jako važno što je njegova ekipa uspela da povrati samopouzdanje.
„Predstojeći meč protiv Breše je jako važan za nas, ali je istovremeno bitna i činjenica da smo uspeli da povratimo samopouzdanje kroz dobre partije u poslednjih nekoliko nedelja. Na dobrom smo putu da napravimo iznenađenje i odemo u drugi krug Evrokupa, ali to moramo da pokažemo protiv naših predstojećih rivala“, istakao je nemački košarkaš.

Ovog utorka na programu je još samo jedna utakmica u Evrokupu. Unikaha će na gostujućem terenu protiv Galatasaraja pokušati da osigura prvo mesto nakon grupne faze takmičenja i da sa pol-pozicije uđe u nastavak takmičenja u Evrokupu (Sport Klub 3, 18.00).

Sredinom oktobra u Španiji, Unikaha je slavila protiv Galatasaraja nakon manjih uzbuđenja u završnici, iako je početkom poslednje deonice imala i 18 poena prednosti. To samo govori da nas u Istanbulu večeras čeka izuzetno zanimljiv susret.

Turski tim pobedom ne bi obezbedio prolazak dalje, jer iako se nalazi na drugom mestu sa četiri pobede, petoplasirana Arka iz Gdinje trenutno ima svega jednu manje. To znači da bi na kraju svaki poen mogao da se računa ukoliko dođe do eventualnog trougla.

EVROKUP – 8. KOLO

Grupa A

Sreda
18.30: (1,25) Promiteas (17,0) Ulm (4,40)
18.45: (1,07) Monako (25,0) Makabi Rišon (8,50)
20.00: (1,55) River Andora (14,5) Virtus Bolonja (2,70)

Grupa B

Sreda
18.00: (1,55) Tofaš (14,5) Venecija (2,70)
20.00: (1,35) Partizan (16,0) Ritas (3,50)
20.45: (2,55) Limož (14,5) Lokomotiva Kubanj (1,60)

Grupa C

Utorak
18.30: (1,35) Cedevita Olimpija (16,0) Breša (3,50)

Sreda
17.30: (1,17) Uniks Kazanj (20,0) Nanter (5,50)
18.15: (1,60) Darušafaka (14,5) Huventud (2,55)

Grupa D

Utorak
18.00: (2,10) Galatasaraj (14,0) Unikaha (1,85)

Sreda
20.00: (2,15) Arka Gdinja (14,5) Budućnost (1,80)
20.00: (1,45) Oldenburg (15,0) Trento (3,05)

Napomena: Kvote su podložne promenama!

Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: ABA liga (KK Cedevita Olimpija / Aleš Fevžer)

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara