Džeri Vest (©AFP)
Džeri Vest (©AFP)

Preminuo Džeri Vest

Vreme čitanja: 2min | sre. 12.06.24. | 16:12

U 86. godini života

Džeri Vest, inspiracija za logo NBA lige, umro je mirno u svom domu u 86. godini, saopštili su iz Los Anđeles Klipersi, tima za koji je legendarni košarkaš, a posle i funkcioner radio do poslednjeg dana.

Vest je bio glavna komponenta sporta tokom osam decenija, osvojivši devet šampionata kao igrač, skaut, trener, izvršni direktor i konsultant. Bio je arhitekta deset titula Los Anđeles Lejkersa 1980-ih i 2000-ih kao i savetnik Golden Stejt Voriorsa za vreme njihove trofejne dinastije u 2010-ih.

Izabrane vesti

Mnogo pre nego što se Vest etablirao kao verovatno najveći generalni menadžer u istoriji NBA, bio je među prvim superzvezdama lige. Legenda srednje škole i fakultetske košarke Zapadne Virdžinije i kapiten reprezentacije SAD 1960. na Olimpijskim igrama, Učestvovao je na Ol-star utakmici svake sezone u 14-godišnjoj karijeri koju je ukrasio sa 12 selekcija u prvom timu lige kao i pet izbora u najboljem defanzivnom timu.

Osvojio je jednu titulu u devet puta u NBA finale, srceparajuće izgubivši šest serija titula od Boston Seltiksa Bila Rasela, a nagrada za MVP finala dobio je 1969. kao jedini koji je do današnjeg dana tu čast dobio, a da je bio deo poraženog tima. U proseku je postizao 37,9 poena po utakmici u sedam poraza od Seltiksa.

Vestova težnja za savršenstvom dovela ga je do neviđenog uspeha kao donosioca odluka u NBA predstavništvima. Dva puta je osvojio nagradu za izvršnog direktora godine. Prvo kao skaut, a zatim i kao generalni menadžer. Pomogao je u izgradnji petostrukog šampiona "Showtime" Lejkersa iz 1980-ih. Pre nego što je napustio Lejkerse 2000. godine, Vest je potpisao ugovor sa Šakilom O'Nilom i menjao prava na draftu za Kobija Brajanta kojeg je doveo u trejdu za Vladu Divca, time postavljajući temelje za još pet titula od 2000-10.

Vest je proveo pet sezona vodeći Memfis Grizlise pre nego što se 2007. penzionisao sa punim radnim vremenom u 69. godini. Pridružio se Golden Stejt Voriorsima kao član izvršnog odbora 2011. godine, gde se suprotstavio potencijalnoj razmeni Kleja Tompsona za Kevina Lava. Napustio je tim iz San Francsiak 2017. i pridružio se LA Klipersima u istom svojstvu, doprinoseći regrutovanju Kavija Leonarda i Pola Džordža.

Odlikovan je Predsedničkom medaljom slobode 2019.


tagovi

Džeri Vestnba logoNBA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara