Dikembe Mutombo (©AFP)
Dikembe Mutombo (©AFP)

Preminuo Dikembe Mutombo

Vreme čitanja: 2min | pon. 30.09.24. | 16:58

Legendarni centar izgubio bitku sa rakom mozga

Tuga je zavila NBA zajednicu i ceo košarkaški svet. Legenda igre pod obručima Dikembe Mutombo preminuo je u 58. godini života nakon teške bolesti raka mozga.

Od nekadašnjeg centra i člana Kuće slavnih se oprašta ceo sportski svet, a dirljive reči uputio je komesar NBA lige, Adam Silver.

Izabrane vesti

"Dikembe Mutombo je jednostavno bio veći od života. Na terenu je bio jedan od najvećih blokera i odbrambenih igrača u istoriji NBA. Van parketa je ulio svoje srce i dušu u pomaganje drugima. Nije bio niko kvalifikovaniji od Dikembea da služi kao prvi globalni ambasador NBA. On je bio humanitarac u svojoj srži. Voleo je šta je košarkaška igra mogla da učini da pozitivno utiče na zajednice, posebno u njegovoj rodnoj Demokratskoj Republici Kongo i širom afričkog kontinenta. Imao sam privilegiju da putujem po svetu sa Dikembeom i iz prve ruke vidim kako su njegova velikodušnost i saosećanje podizali ljude tokom godina – sa svojim zaraznim osmehom, dubokim glasom i prepoznatljivo mahanje prstima koje ga je dopalo ljubiteljima košarke svih generacija", stoji u Silverovoj poruci.

Mutombo je proveo 18 sezona u NBA ligi igrajući za Denver, Atlantu, Filadelfiju, Nju Džersi Netse, Njujork i Hjuston. Bio je osmostruki Ol-star i četiri puta najbolji odbrambeni igrač godine. Zauvek će se pamtiti njegova mahanja kažiprstom koja je radio kad god je blokirao protivničkog igrača.

Posle igračke karijere koju je okončao 2009. godine, bavio se humanitarnim radom, a 2015. je primljen u Kuću slavnih. Sa tumorom na mozgu se borio od oktobra 2022. godine.


tagovi

Dikembe MutomboNBA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara