Bil Volton (©AFP)
Bil Volton (©AFP)

Preminuo Bil Volton

Vreme čitanja: 2min | pon. 27.05.24. | 22:31

Legendarni as Portlanda i MVP lige iz 1978. godine izgubio bitku sa rakom

Košarkaški svet ostao je bez jedne od velikih legendi NBA lige, Nekadašnji dvostruki šampion najjače lige sveta i MVP iz 1978. godine. Bil Volton preminuo je u 71. godini posle duge borbe sa rakom.

Tokom karijere duge 14 godina nosio je dresove Portlanda, Los Anđeles Klipersa i Boston Seltiksa, a ostao je upamćen kao jedan od najboljih dodavača na poziciji centra i svojevrsna preteča Nikole Jokića. Šampionske prstenove je osvajao 1977. i 1986. sa Trejblejzersima i Seltiksima, dok je uz priznanja za najkorisnijeg igrača regularnog dela prvenstva i finala, takođe i dvaput bio izabran u Ol-star tim i jednom u idealnu postavu lige. Bio je najbolji skakač, bloker i šesti igrač, a takođe mu je i povučen dres sa brojem 32 na UCLA koledžu.

Izabrane vesti

Od Voltona se emotivnim rečima oprostio komesar NBA lige, Adam Silver.

"Bil Volton je bio zaista jedinstven. Kao član Kuće slavnih, redefinisao je poziciju centra. Njegove jedinstvene veštine učinile su ga dominantnom silom na UCLA i dovele do MVP priznanja u NBA ligi, dva NBA šampionata i mesta u NBA timovima za 50. i 75. godišnjicu. Bil je prenio svoj entuzijazam i ljubav prema igri, pružajući zabavne i uvidne komentare koji su zabavljali generacije ljubitelja košarke. Ali najviše ću ga pamtiti po njegovoj radosti prema životu. Bio je redovan na događajima lige – uvek vedar, s osmehom od uva do uva i spreman da deli svoju mudrost i toplinu. Negovao sam naše blisko prijateljstvo, zavideo mu na beskonačnoj energiji i divio se vremenu koje je posvetio svakom koga je sreo. Kao dragoceni član NBA porodice već 50 godina, Bil će duboko nedostajati svima koji su ga upoznali i voleli. Moje iskreno saučešće Bilovoj supruzi Lori, njegovim sinovima Adamu, Nejtu, Luku i Krisu, i njegovim mnogim prijateljima i kolegama", poručio je Silver.


tagovi

Bil VoltonNBA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara