""
""

PREDSTAVLJAMO VAM LITVANIJU: Čuvena šuterska škola spremna je da gazi do zlata!

Vreme čitanja: 3min | sre. 04.09.13. | 13:26

Prvi protivnik Srbije na evropskom šampionatu predstavlja miks talenta i iskustva i sastavljen je od izuzetno kvalitetnih igrača. Roster je odlično popunjen na svim pozicijama, osim na mestu organizatora igre

Još svega nekoliko sati ostalo je do početka evropskog šampionata u Sloveniji, a Srbiju u premijernoj utakmici čeka verovatno i najteži meč u grupi B – susret sa velikom Litvanijom (sreda, 21.00).

O istorijatu ove države ne treba govoriti previše, jer svi znaju da je u pitanju čuvena šuterska škola, koja je uvek u samom evropskom i svetskom vrhu. U pitanju je osvajač tri bronze na Olimpijskim igrama (1992, 1996, 2000), bronze na Mundobasketu 2010. godine, a najviše uspeha ova bivša sovjetska republika imala je na Starom kontinentu - tri zlata (1937, 1939 i 2003.), srebro (1995) i bronzu (2007).
"Litvanija je svakako jedan od kandidata za medalju. Imaju izuzetno kvalitetan tim i očekuje me težak zadatak u duelima sa Valančijunasom i braćom Lavrinovič. Međutim, ubeđen sam da ako budemo ispoštovali sve dogovore, odigramo maksimalno angažovano i borbeno možemo do dobrog rezultata", rekao je kapiten Krstić po dolasku u Jesenice.

Izabrane vesti

Na samom startu Orlovi se sreću sa jednim od četiri glavna favorita za osvajanje zlatne medalje u "deželi", ali to bi mogla da bude velika prednost za naše momke. Pobeda nad ljutim rivalom i velikim dužnikom iz Turske 2010. godine mogla bi Dudinim učenicima da doda gas i "natoči" preko potrebno samopouzdanje, koje mnogo značiti u pohodu ka medalji!

Litvanija je na papiru veliki favorit i tu nema spora. Tim predstavlja miks talenta i iskustva i sastavljen je od izuzetno kvalitetnih igrača. Roster je odlično popunjen na svim pozicijama, osim na mestu organizatora igre. Na prvom mestu treba pomenuti Linasa Kleizu, momka čija karijera od one bronze u Turskoj ide konstantno nizbrdo. Posle tri godine u Torontu i izuzetno teške povrede, 28-godišnji šuter vratio se evropskoj košarci, a na poziv Željka Obradovića  pojačao je Fenerbahče. Iako je konstantno imao probleme sa povredama, bio je lider svog tima i ne sme se zaboraviti da je on učenik čuvene litvanske šuterske škole. Ko god bude čuvao Kleizu imaće zadatak da odigra flaster u odbrani. To bi najverovatnije mogao da bude Nikola Kalinić.

Jonas Valančijunas je jedan od najstrašnijih mladih centara Starog kontinenta. Posle impresivnog debija na Evrobasketu u svojoj zemlji i dve vrlo dobre sezone u Lijetuvos Ritasu, Valančijunas se otisnuo u NBA gde je stasao u pravog naslednika legendarnog Arvidasa Sabonisa. Olimpijske igre u Londonu su ga malo sputale da pokaže sav svoj raskošan talenat, ali se naporan rad i trud isplatio, pa je sada strah i trepet za mnoge odbrane. Sa njim će Nenad Krstić i Raško Katić voditi ogromne borbe.

Jedan od debitanata kojih će svi morati dosta da se paze jeste talentovani krilni centar Hjuston Roketsa Donatas Motiejunas. Posle gotovo cele sezone sedenja na klupi, ovaj 22-godišnjak uspeo je da izbori mesto u startnoj petorci Hjustona i pokaže sav svoj raskošni talenat. Motiejunas predstavlja jedinstvenu kombinaciju visine, brzine i sjajnih tehničkih sposobnosti, iako je visok 213 centimetara. Nešto lošije partije tokom priprema mogle su da zabrinu selektora Kazlauskasa. Ali, ne treba ga tek tako otpisati, jer bi mogao da eksplodira i baš kao Valančijunas na najbolji način obeleži svoj debi na velikim takmičenjima. Očekuje se da će Nemanja Bjelica biti zadužen za ovog momka.

Svakako ne treba zaboraviti braću Lavrinovič, Darjusa i Kšištofa, koji su u evropskoj košarci prisutni od 1996. godine i izlišno bi bilo govoriti koliko će njihovo iskustvo značiti ovom timu. Krilo Real Madrida Martinas Pocijus će biti konstantna pretnja za sve ekipa. Odbrana ili napad, potpuno je nebitno. Njegove atleske sposobnosti i agresivnost biće od krucijalnog značaja u svim fazama igre, a poznat je po tome da voli da istrči kontru i zakuca loptu u koš na najefektnivnije načine.

Dudini puleni će imati težak zadatak ispred sebe, ali setimo se samo 2009. godine, kada smo u prvom meču grupne faze dobili Španiju sa 66:57. Tada smo dogurali do finala, ali je Furija bila nepremostiva prepreka.

Dakle, neka se ponovi 2009. godina i mi ćemo biti presrećni! Naravno, samo neka finale bude drugačije. Orlovi, sada je vreme da raširite krila!

(FOTO: Action Images)


tagovi

Eurobasket 2013eurobasket2013EvropaJonas ValančijunasKleizaLitvanijaMartinas Pocijus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara