Salem Bin Dasmal (©BC Dubai)
Salem Bin Dasmal (©BC Dubai)

Predsednik Dubaija za Mozzart Sport: Cilj ostaje Evroliga ili Evrokup, prvo da ostavimo jak utisak u ABA

Vreme čitanja: 5min | ned. 22.09.24. | 10:12

"Želimo da osiguramo sve potrebne uslove pre nego što uđemo u jedno takvo takmičenje, da budemo potpuno spremni za najviši nivo košarke u Evropi", rekao je Salem Bin Dasmal

Veliki dan za Jadransku ligu, a pre svega košarku u Ujedinjenim Arapskim Emiratima - Dubai započinje svoj život, rast i razvoj u Evropi!

Prvi klub sa Bliskog istoka u regionalnom takmičenju otvoriće prvo, veliko poglavlje utakmicom protiv Crvene zvezde (TV Arenasport, 17.00) u Koka Kola Areni, mestu na kojem će se pisati istorija.

Izabrane vesti

Dubai je digao celu košarkašku Evropu na noge odlukom da podigne temelje organizacije koja želi da se takmiči ne samo u ABA ligi, već jednom od dva ranga unutar Evroliginog sistema. O razvoju kluba, planovima i ambicijama, radu ekipe i drugim temama za naš sajt govorio je predsednik Salem Bin Dasmal, koji je tu poziciju zauzeo pre tri meseca.

Klub je u danima pre utakmice sa Zvezdom doveo veliko pojačanje na pleju u liku Ajzee Tejlora, ipak kao najveća zvezda potpisao je Davis Bertans, što je napravilo veliku buku u regionu i Evropi.

"Dubai je vrlo pažljivo selektirao i birao igrače za tim, čiji se kvaliteti poklapaju sa našom vizijom. Igrači koje smo doveli su ispunili naša očekivanja u smislu kvaliteta, profesionalizma i potencijala. Dugo smo skautirali igrače na ključnim pozicijama, kako bismo osigurali da imamo dobro zaokružen i kompetitivan sastav", počinje Bin Dasmal intervju za Mozzart Sport.

U sastavu su trojica srpskih košarkaša, Danilo Anđušić, Nemanja Dangubić i Aleksa Uskoković. Već na startu klub je pokazao veliko poverenje u srpske igrače.

"Srpski košarkaši imaju snažnu reputaciju u smislu njihovih kvaliteta, discipline i radne etike, što se takođe savršeno poklapa sa našom kulturom koju želimo da gradimo kao klub. Jako smo zadovoljni sa njih trojicom i njihova integracija u tim je prošla bez ikakvih problema".

Šta je stajalo na putu ideje da klub možda već u prvoj sezoni zaigra bar u Evrokupu, o čemu se dugo spekulisalo?

"Odluka da ne zaigramo Evrokup naredne sezone doneta je posle duge analize. Iako imamo veliku želju da se takmičimo na tom nivou, ipak nekoliko faktora, pre svega logističkih izazova, kao i potreba za daljim razvojem tima, te strateško planiranje na duge staze, uticalo je na našu odluku. Želimo da osiguramo sve te uslove pre nego što uđemo u jedno takvo takmičenje, da budemo potpuno spremni za najviši nivo košarke u Evropi. Budite sigurni, naš fokus ostaje na izgradnji snažnog temelja, a Evroliga ili Evrokup su definitivno na našem radaru za budućnost".

Da li vidite Dubai kao dugoročnog člana Evroligine porodice u budućnosti?

"Naša vizija i jeste da Dubai postane redovan član najbolje evropske lige. Posvećeni smo tome da uradimo šta je potrebno kako bismo došli do tog nivoa, na terenu i van njega. Što se ostalih klubova iz našeg regiona tiče, verujemo da prava vizija i posvećenost mogu da ih dovedu do evropske košarke. Ova regija ima mnogo neiskorišćenog potencijala, tako da vidim blistavu budućnost u kojoj još više klubova ulazi na najveću evropsku scenu".

Gospodin Dejan Kamenjašević je u razgovoru za Mozzart Sport pre nekoliko meseci govorio o tome da će budžet biti oko 4.000.000 evra. Da li će se i koliko menjati u budućnosti, s obzirom na visoke ambicije kluba?

"Da, budžet za prvu sezonu ostaje u okviru od 4.000.000 evra. Strateški smo se opredelili za ovu sumu novca kako bismo napravili takmičarski sastav, ali i kako bismo dalje investirali u infrastrukturu i podržali ceo sistem. Naše ambicije u prvoj sezoni ABA lige je da se predstavimo kao ravnopravan rival svima. Želimo da ostavimo snažan utisak, da postavimo temelj budućeg rada i uspeha, a što je najvažnije, da stvorimo timsku kulturu koja će nam omogućiti dalji 'organski' razvoj".

Mnoge je iznenadila odluka Đorđa Đokovića da napusti klub, s obzirom na to koliki je uticaj imao da ovaj projekat zaživi...

"Đorđe je odigrao zaista veliku ulogu kod našeg ulaska u ABA ligu i na tome smo mu jako zahvalni. Njegov odlazak je sporazumnog karaktera, baziran na njegovoj želji da traži nove izazove i šanse. Poštujemo njegovu odluku i želimo mu sve najbolje u daljem radu. Klub je sada fokusiran na svom unapređivanju i stvaranju dobre baze za budućnost".

Kako prolaze prvi dani i meseci na poziciji predsednika Dubaija?

"Dinamično, što sam i očekivao. Ipak, jako sam zadovoljan napretkom koji smo ostvarili. Organizacija je stvorena na kvalitetnom temelju, svi su jako motivisani da odvedemo klub do novih visina. Podrška koju dobijam od tima i kompletnog kluba je dosad bila neverovatna, što mi daje dosta samopouzdanja na putu koji nam sledi".

Kao uspešan biznismen van košarke, šta vaše iskustvo treba da donese u radu kluba?

"Ono me je naučilo koliko su važni strateško planiranje, efikasna upotreba resursa i da budeš inovativan. Moja ideja je da te principe unesem u klub i njegov svakodnevni rad, da se fokusiran na izgradnji održivog modela koji bi mogao da obezbedi dugotrajan uspeh na terenu i van njega. Ideja nam je da investiramo u talente, da privučemo što više navijača i da uvećavamo klub kako bi smo postali jedna od vodećih sila u ligi".

Dubai je napravio veliki korak odlukom da odmah uđe u evropsku košarku, što može da bude putokaz i za druge klubove iz UAE i regiona. Koliko je veliki bio važan momenat za celu organizaciju?

"Ulazak u evropsku košarku je značajan za sve nas, ne samo na terenu, već i iz aspekta samog biznisa. Otvorila su nam se vrata za dalji razvoj, partnerstva i sponzorstva, kao i poslovno unapređenje. Postali smo pioniri takvog poslovanja u našem regionu i poslali smo jasnu poruku ostalima. Nije sve samo u tome što ćemo igrati u Evropi, već da postavimo najviše standarde u klubu, što je stvar iz koje bi mogao da napreduje ceo košarkaški ekosistem u Dubaiju".

Šta biste voleli da vidite od organizacije u narednoj sezoni i godinama, u smislu rezultata i daljeg razvoja?

"U narednoj sezoni naš primarni cilj biće da potvrdimo naše prisustvo u ABA ligi i da se takmičimo na najvišem nivou. Voleo bih da vidim tim koji napreduje, stvara pobednički mentalitet i da ode daleko u plej-ofu. Osim samih rezultata voleo bih da dalje unapređujemo infrastrukturu, da razvijamo talente i napravimo jače veze sa navijačima. U narednim godinama, voleo bih da Dubai postane gigant u regionu, koji redovno igra u evropskim takmičenjima i da bude prepoznatljiv kao model profesionalizma i uspeha u košarci", zaključio je Bin Dasmal razgovor za Mozzart Sport.


tagovi

KK DubaiSalem Bin DasmalABA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara