Miloš Teodosić i saigrači posle poraza od Italije (©Star Sport)
Miloš Teodosić i saigrači posle poraza od Italije (©Star Sport)

Poznata skraćena lista rivala Srbije na putu do Mundobasketa 2023. godine

Vreme čitanja: 2min | uto. 31.08.21. | 08:20

Sada se još čekaju definitivna imena protivnika

Noć uoči žreba kvalifikacija za Mundobasket 2023. godine u Indoneziji, Filipinima i Japanu FIBA je otkrila karte i praktično razjasnila sve nedoumice oko predstojećih mečeva koji će se od novembra, pa u narednih 15 meseci igrati kako bismo saznali imena 12 učesnika s evropskog kontinenta.

Srbija je zauzela svoje mesto u prvom šeširu kraj svetskog prvaka Španije, evropskog šampiona Slovenije i olimpijskog vicešampiona Francuske. Kako je objavljeno, kontinentalni vicešampion iz Istanbula 2017. imaće za rivale timove iz šešira četiri (Crna Gora, Hrvatska, Letonija, Ukrajina), pet (Finska, Gruzija, Belgija, Mađarska) i osam (Makedonija, Švedska, Portugalija, Slovačka), što znači da nas potencijalno očekuju regionalni okršaji protiv Crne Gore ili Hrvatske. FIBA je navela da će ekipe iz prvog, četvrtog, petog i osmog šešira unapred popuniti grupe A, C, E i G. Procedura žreba je takva da se posle izvučene selekcije izvlači broj koji će im biti dodeljen u grupi, kako bi se kasnije utvrdio redosled utakmica.

Izabrane vesti

Kvalifikacije za Mundobasket igraće 32 reprezentacije raspoređene u osam grupa po četiri tima. Igraće se po sistemu "domaćin-gost", a posle završene prve faze prolaz dalje obezbediće po tri najbolje plasirane ekipe iz svake grupe. Druga faza igraće se u četiri grupe sa po šest učesnika, takođe po sistemu "domaći-gost", ali samo sa rivalima iz grupe koja se "ukršta" dalje. Rezultati iz prve faze se prenose dalje. Plasman na Mundobasket obezbediće 12 selekcija, odnosno po tri iz svake grupe.

Sreda, 20.00: (1,55) Stal Ostrov (14,5) Zjelona Gora (2,70)

Prva grupna faza igraće se u tri "prozora". Prvi je na programu od 20. do 30. novembra ove godine, a zatim od 21. februara do 1. marta i od 27. juna do 5. jula 2022. godine. Druga runda kvalifikacija takođe je planirana da se odradi u tri reprezentativna termina - od 22. do 30. avgusta i od 7. do 15. novembra 2022, te od 20. do 28. februara 2023. godine. U svakom "prozoru" igraće se po dve utakmice.

Izvlačenje grupa moći ćete da pratite u prenosu na televiziji Sportklub u utorak od 12 časova. Kakav žreb predviđate Srbiji?

PRVI ŠEŠIR: Španija, Francuska, Slovenija, SRBIJA;

DRUGI ŠEŠIR: Italija, Litvanija, Grčka, Nemačka;

TREĆI ŠEŠIR: Češka, Poljska, Rusija, Turska;

ČETVRTI ŠEŠIR: Crna Gora, Hrvatska, Letonija, Ukrajina;

PETI ŠEŠIR: Finska, Gruzija, Belgija, Mađarska;

ŠESTI ŠEŠIR: Bosna i Hercegovina, Velika Britanija, Izrael, Holandija;

SEDMI ŠEŠIR: Island, Estonija, Bugarska, Belorusija;

OSMI ŠEŠIR: Makedonija, Švedska, Portugalija i Slovačka.


tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeIgor KokoškovKvalifikacije za Mundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara