Nikola Jokić (©AFP)
Nikola Jokić (©AFP)

Potpuna blamaža užasnog Denvera, Vukovi na +45! Sumrak Mareja, Jokić nije svemoguć

Vreme čitanja: 8min | pet. 17.05.24. | 04:58

Minesota se probudila i pojela šampiona, Edvards u prvom planu, ali je heroj večeri Mekdenijels... Igraće se sedma utakmica

Gledaćemo majstoricu u seriji između Nagetsa i Timbervulvsa! Trebalo je ovo da bude utakmica za potvrdu Denverove klase, umesto toga dogodilo se novo poniženje šampiona u režiji razgoropađenih Vukova! Minesota Krisa Finča uspela je da uzvrati udarac i povrati energiju iz prve dve utakmice, pa će se igrati sedmi duel u noći između nedelje i ponedeljka u Bol Areni - 115:70 (31:14, 28:26, 27:21, 29:9).

Denver je zvanično pretrpeo najteži poraz u istoriji franšize tokom jednog plej-of nastupa. Čak ni Nikola Jokić nije svemoguć, mada se večeras nije toliko radilo o njemu, koliko o Minesoti koja je odigrala još jednu brutalnu utakmicu u oba smera i potpuno iz balansa izbacila šampione. Sve je podsetilo na drugi meč ove serije, kada su Timbervulvsi izgledali kao vanzemaljci iz čuvenog filma 'Svemirski basket', a Nagetsi na ekipu nedostojnu učešća u plej-ofu. Jako je zabrinjavajuće to kako šampion sebi dozvoljava ovakve amplitude u igri, jer posle onakvog izdanja u Koloradu, sada ponovo nije ličio ni na bledu senku onog tima koji je pre skoro godinu dana pokorio NBA ligu. Neverovatno...

Izabrane vesti

Sve je probao Majkl Meloun, menjao uobičajene rutine odmora za svoje najbolje igrače i pogotovo Nikolu Jokića, ali nije išlo. Štaviše, dok je Meloun pokušavao da izgura veći deo utakmice sa startnom petorkom, Denver je sve više tonuo i na kraju pretrpeo ozbiljan debakl. Šamarčinu koja dolazi kao najozbiljnija opomena za branioca prstena da pred svojom publikom mora daleko bolje ako želi u konferencijsko finale protiv Dalasa ili Oklahome.

Napaljeni su bili košarkaši Minesote da se revanširaju šampionu i to se osećalo tokom pune tri deonice u kojim su samleli rivala. Majkl Meloun je bio primoran da na devet i po minuta pre kraja utakmice digne ruke i pošalje sve svoje startere na klupu, a u igru uvede kompletnu rezervnu petorku. No, ni tada Vukovi nisu prestali da kidišu, već su nastavili da rasturaju Denver, komad po komad. Sladio se Entoni Edvards i dodatno zapalio Target Centar kada se tokom pozvanog tajm-auta klupe Denvera na nešto više od osam minuta okrenuo prema tribinama i pokazao da će se igrati sedma utakmica. I Kris Finč je tada na teren poslao rezerviste, ali je utakmica do poslednjeg zvuka sirene izgledala kao kada srednjoškolci maltretiraju školarce na basketu... Tako je razlika do kraja i porasla na blamantnih 45 razlike, što sada mora da posluži kao najveća moguća motivacija za Nagetse pred sedmi meč koji rešava sve.

Nikola Jokić je ponovo igrao sam. Čak ni on nije izgledao najbolje, ne samo zato što su ga Timbervulvsi naterali na seriju promašaja, već zato što su ga i saigrači izdali. Maltene nijedan njegov pokušaj da uposli saigrače nije se završio asistencijom! Samo dva završna dodavanja je imao srpski as i ne pamti se kada je poslednji put utakmicu završio sa ovako niskim brojem proigravanja. Razlog tome je što Denver nikada nije bio gori u procentu šuta iz igre u plej-ofu! Jokić je utakmicu završio sa 22 poena uz nekarakterističnih 9/19 iz igre, mada potpuno u skladu sa kataklizmičnom igrom Nagetsa, a zabeležio je još devet skokova i pomenute dve asistencije.

Za udžbenike je bila njegova partija u petoj utakmici, jedna od njegovih najboljih u doigravanju, večeras je uspeo delimično da ispuni taj standard, ali je ostao daleko iza toga. Otkako ga je Meloun izveo iz igre, nije mogao sa mirom da sedi i odgleda finiš susreta, već je sve vreme stajao i nemo posmatrao kako Minesota uništava Denverov duh. Odavno Jokić nije izgledao tako uznemireno, čak možda i besno iako se to nije videlo u njegovim gestikulacijama, ali je odavao takav utisak dok je punih devet minuta stajao mirno i gledao šta se dešava oko njega. Ako ovo što se desilo u Target Centru ne posluži kao gorivo da odigra najbolju utakmicu dosadašnje karijere, onda pitanje je šta može.

Bilo je određenih najava da bi Finč ovu utakmicu mogao da gradi tako što će Jokić u svakom trenutku da bude udvajan i upravo to se dogodilo. Fantastične rotacije su imali košarkaši Minesote i u svakom trenutku kada bi trostruki MVP primio loptu, bar dvojica bi se našla na njemu da mu maksimalno zasmetaju i skrate manevarski prostor. Da je imao bar jednog raspoloženog saigrača da nešto pogodi, možda bi i Minesota odustala od ove taktike, umesto toga sve je išlo naopako za šampiona i po loju za veoma ozbiljnog izazivača...

Denver je potpuno ispao iz ritma prethodne tri utakmice i ušao u jurnjavu koja je mnogo više odgovarala mladoj i poletnoj ekipi Vulvsa. Uspela je zamka Krisa Finča i njegovog stručnog štaba, a Vukovi su iskoristili prvi trenutak da pojedu Denver i pokažu zube pred odlučujući meč koji je po svim merilima najpravedniji da se odigra. Denver i Minesota su po mnogo čemu bili izjednačeni u ovoj seriji, bez obzira na to što je praktično samo prva utakmica bila neizvesna, dok su sve ostale završene ubedljivim pobedama jednog ili drugog tima.

Sve je maltene od početka mirisalo na Denverov poraz, odnosno na Minesotinu osvetu. Denver jeste startovao utakmicu serijom 9:0, ali je Džamal Marej odmah najavio da je ovo jedna od onih njegovih čuvenih sumrak partija, kada mi ništa ne polazi od ruke. Srljao je iz pokušaja u pokušaj i vrlo brzo postao Denverovo lice u ovoj utakmici. Posle startnih 9:2, Kris Finč je zatražio tajm-aut iz kojeg se desio čudesni preporod Timbervulvsa.

Nakon šest vezanih promašaja, domaćin se poput lavine obrušio na Denver i progutao ga cugu. Ređali su se promašaji Jokića i Mareja, dok je Minesota na krilima Entonija Edvardsa i večerašnjeg heroja Džejdena Mekdenijelsa jurišala ne samo ka preokretu, već praktično i pobedi već posle uvodne četvrtine! Uključila se mašina za mlevenje mesa i Minesota je Denveru servirala seriju 20:0 za pet minuta, odnosno ukupno 27:2 do kraja prve četvrtine! Jedine poene za Denver u tom intervalu postigao je Jokić koji je i sam bio indisponiran, pa je već posle dvanaest minuta bilo 31:14 za Minesotu. Samo u prvom periodu Meloun je uzeo dva tajm-auta kako bi probudio tim, nije vredelo.

Odstupio je Meloun od svojih načela, pa je Jokića ostavio na parketu na otvaranju drugog perioda što je dalo tračak nade. Srbin je serijom ofanzivnih skokova donosio nove opcije svom timu, ali sve što je on radio njegovi saigrači pretvarali su u prah i pepeo. Ništa nisu mogli da pogode Nagetsi, tek po jednu trojku Majkl Porter Džunior i Kentavijus Koldvel Poup na otvaranju utakmice, da bi do poluvremena učinak bio na kriminalnih 3/16! Jokić je sam promašio četiri šuta, Marej je bio užasan jer je prvu četvrtinu završio sa pet promašaja iz igre i prve poene ubacio je tek na startu drugog perioda. Ali, to je bilo to od njega.

Dok su se Nagetsi koprcali, Minesota je rasla sve više iz minuta u minut. Razigrana, rastrčana, pregazila je Denver za ranih 43:24, kada je Meloun pokušao još jednom da preseče ogroman zalet protivnika, no nije vredelo... Koliko je Denver bio u kanalu najbolje opisuje detalj sa sredine druge deonice, kada je Jokić sam šutirao 5/11 iz igre, a ostatak ekipe 5/24!

Ništa se značajnije nije menjalo do kraja poluvremena, mada su svi u čudu gledali kako Ent melje, a sa njim i Mekdenijels. Mladi as Vukova je već u prvoj četvrtini imao 14 poena, do poluvremena 19 i na kraju 27, ali Mekdenijels je pobednik meča. Ko bi rekao da će on biti drugi najefikasniji strelac Minesote sa 21 poenom uz fantastičnih 8/10 iz igre?! Zajedno sa Entom vukao je Minesotu napred i bio nerešivi problem za odbranu Denvera. Veliku stvar za tim iz Mineapolisa predstavljao je povratak Majka Konlija. Iskusni plejmejker propustio je petu utakmicu zbog upale Ahilove tetive desne noge zbog čega je Edvards bio rastrzan, a večeras je imao šansu da ponovo bude svoj i maksimalno se fokusira na zatrpavanje koša. Da nije izašao već u uvodnim minutima poslednje četvrtine, verovatno bi njegov učinak bio još bolji.

S druge strane, Denver je gotovo celo prvo poluvreme šutirao katastrofalno, nikad gore! Bio je sve vreme na ispod 30 odsto i tek je pred odlazak u svlačionicu postotak skočio na nešto iznad 31 procenta. Ne samo da to nije bilo dovoljno, već je šampionu bilo potrebno više od čuda da bi u nastavku utakmice bio konkurentniji. Jer, kada Marej šutira 1/10 iz igre, a Jokić ima samo jednu asistenciju za poluvreme, nemoguće je igrati protiv ovakve Minesote.

Ne samo da se ništa nije promenilo nabolje za ekipu iz Kolorada u nastavku, već su je Finčovi igrači bukvalno gurnuli sa ivice provalije i sa osmehom gledali gotovo nezapamćeno poniženje.

Vrhunac Denverove katastrofe bila je zapravo poslednja četvrtina u kojoj ni rezervna postava nije uradila ništa korisno. Minesota je sa svojim drugopozivcima igrala u šestoj brzini i serijom 24:2 došla do maksimalnih 50 razlike (114:64), da bi eto konačna distanca iznosila nešto skromnijih 45 poena. Svakako, osećaj poniženja nije izostao...

Na kraju je lista strelaca izgledala suvoparno. Marej je imao 10 poena uz 4/18 iz igre, Eron Gordon je ostao na 12 poena, osam skokova i četiri asistencije, dok su svim ostali bili ispod dvocifrenog učinka. Porter je imao osam poena uz 1/6 za tri, a za duboku analizu je podatak da klupa Denvera nije ubacila NIJEDAN poen dok je utakmica još bila 'živa', ako to uopšte može tako i da se kaže. Dakle, sve dok Meloun nije namenski uveo samo rezerviste, nisu dali nikakav doprinos napadu! Kod Minesote Konli je ubacio 13 poena uz pet asistencija, po 10 poena imali su Karl Entoni Tauns koji je imao i 13 skokova, te Naz Rid. Rudi Gober je uz 14 skokova imao i osam poena.

Bez ikakve sumnje sedma utakmica je ovoj seriji bila neophodna, da se reši pitanje ko je bolji u ovom trenutku. A, šta očekivati iz tog meča to verovatno niko ne zna! Denveru su predviđali 'metlu' posle uvodna dva poraza na svom terenu, pa se najavljivao potpuni slom Minesote u šestoj utakmici što ne samo da se nije dogodilo, već je sve bilo skroz suprotno. Nagetsi imaju svoj teren, svoju Bol Arenu i nakupljeni bes koji moraju da iskale. U suprotnom, ode Minesota u konferencijsko finale!

Biće pakleno u noći između nedelje i ponedeljka.

NBA LIGA - PLEJ-OF

Minesota - Denver 115:70 (3-3 u seriji)

/Edvards 27 - Jokić 22)



tagovi

NBA ligaDenver NagetsMinesota TimbervulvsNikola JokićEron GordonDžamal MariEntoni EdvardsRudi Gober

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara