Košarkaška lopta (©MN Press)
Košarkaška lopta (©MN Press)

Poslednje kolo ACB: Unikaha u pol poziciji za vrh, Baskonija opet u (ne)milosti Reala

Vreme čitanja: 4min | ned. 12.05.24. | 14:19

Ostaje da se vidi i ko će zajedno sa Palensijom u drugu ligu

Posle 33 kola ACB lige poznato je sedam od osam učesnika plej-ofa, kao i jedan od dva tima koji će naredne sezone u drugu ligu. Međutim, pred poslednju rundu španskog prvenstva mnogo je pitanja na koje čekamo odgovor.

Zato se sve utakmice igraju u istom terminu, u nedelju od 18.30, a nekoliko je utakmica koje će biti u fokusu.

Izabrane vesti

Posle Unikahinog trijumfa u Blaugrani (92:91) i Realovog poraza u Valensiji (93:99), osvajač FIBA Lige šampiona preuzeo je potpunu kontrolu i prvi se pita za čelnu poziciju na tabeli. U poslednjem kolu ekipa Ibona Navara imaće lak posao jer joj u goste stiže poslednjeplasirana Palensija koja je već spakovala kofere za povratak u niži rang takmičenja.

Ako pobedi Unikaha će sigurno biti prva bez obzira šta Real Madrid i imaće prednost domaćeg terena do kraja takmičenja. Unikaha i Real bi mogli da završe prvu fazu sa identičnim skorom, a u tom slučaju prelazi se na sledeći relevantan faktor za određivanje toga ko ima prednost, a to je učinak u međusobnim okršajima. Pošto su oba sastava dobili kao gosti sa po šest razlike, prelazi se na četvrti parametar a to je ukupna koš razlika koja ubedljivo na strani Unikahe. Tačnije, tim iz Andaluzije je na +365, dok je madridski velikan na +288. Da bi se Real nekim čudom vratio na prvo mesto, na kojem je bio čak 29 rundi, morao bi da pobedi Baskoniju i da Unikaha izgubi od Palensije. Ili Real Madrid nekim čudom nadoknadi zaostatak u koš-razlici, što je gotovo nemoguće.

U direktnoj vezi sa Real Madridom je Baskonija! Igrači Duška Ivanovića ponovo su u (ne)milosti Blankosa, baš kao i u završnici Evrolige. Tada je Baskonija uspela da nadigra Real i obezbedi prolaz u plej-in, sada će to biti gotovo nemoguće jer i Kraljevskom klubu treba pobeda. Osim toga, još nema jasne slike po pitanju toga da li će Markus Hauard moći da pomogne saigračima. On se povredio u uvodu meča sa Mursijom, stradala je prepona i Duško Ivanović u najavi gostovanja Realu nije mogao da odgovori da li će najbolji strelac Evrolige biti spreman ili ne.

Mogao bi to da bude i ključni detalj, jer u njegovom odsustvu šanse Baska da pobede bile bi svedene na minimum. Baskonija čak ni ne zavisi samo od svog gostovanja Realu, već će morati da gleda i Manresino gostovanje ekipi Tenerife. Ostrvljanima takođe je potreban trijumf jer imaju mogućnost da stignu Valensiju koja ide na noge Andori, mada im je forma u padu od Fajnal fora u Beogradu. Baskonija je dobila oba duela sa Manresom i njen poraz od Tenerifa, uz pobedu u Madridu, doveo bi do odlaska Ivanovićevog tima u plej-of. Tako bi se izbegao rasplet po kojem bi Baskonija propustila doigravanje prvi put posle više od četiri decenije!

Barselona igra u gostima Bilbau i ostaće treća na tabeli šta god da uradi u toj utakmici, Valensija zavisi od sebe i ako pobedi biće sigurno četvrta. No, ako izgubi, onda bi mogli da se prave potencijalni krugovi jer Slepi miševi imaju 21, a Tenerife, Mursija i Gran Kanarija po 20 poena.

Za plej-of se čekaju sam Manresa ili Baskonija, dok pri dnu imamo sledeću situaciju... Palensija je poslednja sa skorom 6-27, a u kombinaciji za ispadanje su samo još Obradoiro i Granada. Breogran je trećom vezanom pobedom, konkretno nad Andorom, obezbedila 11 pobeda i učinak koji mu garantuje opstanak. Čak i ako bi se napravio krug sa Obradoirom i Granadom koji su trenutno na po 10 recki, tim iz Luga bio bi bezbedan zbog boljeg međusobnog skora.

U krugu dva preostala konkurenta prednost ima Granada koja ima prednost u odnosu na Obradoiro. Dakle, ekipi iz Galicije je potreban trijumf nad Huventudom kod kuće, uz poraz Granade od Kanarije pred svojim navijačima. U suprotnom, tim iz Andaluzije je bi izborio opstanak u slučaju da skor ostane isti.

ACB LIGA – POSLEDNJE KOLO

Nedelja, 18.30

(4,10) Bilbao (17,0) Barselona (1,30)

(1,45) Đirona (16,0) Saragosa (3,20)

(1,70) Granada (15,0) Gran Kanarija (2,40)

(1,35) Obradoiro (16,0) Huventud (3,70)

(1,20) Mursija (19,0) Breogan (5,50)

(1,25) Real Madrid (17,0) Baskonija (4,70)

(3,20) Andora (16,0) Valensija (1,45)

(1,60) Tenerife (16,0) Manresa (2,65)

(1,90) Unikaha (hendikep -19,5) Palensija (1,90)

*** Kvote su podložne promenama

OBJAŠNJENJE - U slučaju identičnog skora: Međusobni skor, razlika u međusobnim okršajima, ukupna koš-razlika, broj ubačenih poena...



tagovi

ACB ligaKK Real MadridUnikahaBaskonija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara