Poslednja četvrtina poslala opomenu, Jović stavio tačku na nadu Italije i sačuvao stopostotan niz Srbije

Vreme čitanja: 4min | pet. 23.08.19. | 15:10

Košarkaši napadački potpuno stali u poslednjoj četvrtini, raduje nešto čvršća igra u odbrani

Činilo se da će biti lako, ali na kraju nije bilo tako. Nakon odlične igre u prvom poluvremenu i većem delu treće četvrtine, Srbija je naglo potonula i dopustila Italijanima da se u potpunosti vrate u igru. Možda je ovo alarm u pravi čas da se niko na predstojećem Svetskom prvenstvu ne sme potceniti i da se u svaku utakmicu mora ući maksimalno oprezno od samog početka do samog kraja. Opuštanje ovoga puta nije koštalo sastav Srbije, pošto je uspeo da izađe na kraj sa danas veoma dobrim Italijanima, 71:65.

Izabrane vesti

I činilo se po startu utakmice da će Italijani ovoga puta ipak biti tvrđi orah nego što je to bio slučaj na Akropolis kupu u Atini. Među Azure su se vratili Datome i Galinari, ali to se pozitivno odrazilo na napad italijanske selekcije samo u prvih pet minuta. Naročito raspoložen bio je košarkaš Fenerbahčea, koji je bukvalno održavao Italijane u životu. Srbija je igrala krajnje korektno, reklo bi se taman koliko je dovoljno, a najraspoloženiji u tim uvodnim minutima bili su Bjelica, Bogdanović i Jović.

Mogli su navijači u Šenjangu da uživaju zaista atraktivnoj i brzoj košarci na početku. Trojke su padale na sve strane, a viđeno je i par prilično lepih asistencija. Kako je četvrtina odmicala, tako je Srbija preuzimala glavnu reč na terenu, a Italija nije uspevala da isprati zadati tempo i na dva minuta pred kraj Saketi je morao da sve seče tajmautom, pošto je tim Aleksandra Đorđevića vodio rezultatom 23:15.

Probudio se na kraju prve deonice i Marko Simonović, koji je sakupio najviše poena za prvih 10 minuta. Pred start drugog kvartala moglo je daleko lakše da se diše, pošto je prednost već bila dvocifrena, 27:17.

Lampica za upozorenje, međutim, upalila se nepun minut po početku druge četvrtine. Vezali su Italijani dva kvalitetna napada, a nakon trojke Heketa prišli su na samo pet poena zaostatka, pa je Đorđević morao da traži minut odmora. I odlično je Srbija uzvratila. Gudurić je prvo došao do poena preko prodora, a potom još jednom pogodio sa distance i dvocifrena razlika je vrlo brzo vraćena.

Italijani su nastavili da promašuju, a Srbija je ređala poen za poenom. Jedini „razigrani“ košarkaš u redovima Azura bio je Danijel Heket, koji se koliko-toliko trudio da prednost Srbije održi na pristojnih desetak poena. Zanimljivo, na kraju drugog kvartala viđen je pravi revloveraški obračun na oba kraja igrališta, za Srbiju su „sipali“ Bjelica i Bogdanović, dok je na drugoj strani uzvraćao Belineli. Bilo kako bilo, Srbija je uspela da uveća prednost u odnosu na prvu četvrtinu, pa se na odmor otišlo rezultatom 47:34.

Nešto je sporije Srbija ušla u nastavak utakmice, mada ni Italijani nisu imali adekvatan odgovor. Razlika se konstantno kretala u rasponu između deset i 15 poena, a svaki put kada su kola krenula idu nizbrdo, košarkaši Aleksandra Đorđevića uspevali su da se trgnu i ostanu na solidnoj razdaljini. Veoma važna je sredinom treće četvrtine bila trojka Bogdana Bogdanovića, koja je sasekla dobru seriju Azura.

Ipak, trojkom Filoja na dva minuta pred kraj četvrtine, Italijani su po prvi put uspeli da se spuste na ispod deset poena zaostatka. Nije to dugo potrajalo. Na drugoj strani terena sjajan prodor napravio je Marko Gudurić, pošto je poentirao uz faul. Od tog momenta, pa sve do kraja deonice, koševa nije bilo. I Srbija, ali i Italija izgledale su krajnje zbunjeno na terenu, što je, naravno, više odgovaralo Orlovima, koji su pred poslednji kvartal vodili rezultatom 59:48.

Ni uvodna dva minuta poslednje deonice nisu nam donela poene. Crnu seriju je ipak prekinula Srbija i to novom pogotkom sa distance Nemanje Bjelice. Dobrom igrom u defanzivi srpski košarkaši izborili su novi posed, a Nikola Jokić ga je iskoristio, pa je Saketi ponovo morao da traži minut odmora. Košarkaši Aleksandra Đorđevića došli su do najveće prednosti u dotadašnjem toku utakmice. Na semaforu je pisalo 64:48.

Ali Galinari nije dozvoljavao Srbiji da se opusti. Usledili su njegovi poeni za linije za slobodna bacanja, a potom i nova trojka. Na sve to su se nadovezali i poeni Bruksa iz prodora uz faul, pa je Italija za samo jedan minut uspela da prepolovi prednost naše reprezentacije. Belineli je novim polaganjem smanjio na "plus sedam", što nismo videli još od početka druge četvrtine. Selektor Srbije je tek tada odlučio da zatraži minut odmora, jer je situacija krenula da izmiče kontroli. Ali, nije uspeo da saseče dobru seriju Azura. Belineli je ponovo pogodio za tri i sveo utakmicu na samo dva poseda. Galinari je potom pogodio nemoguće i bilo je nestvarnih "plus dva" za Srbiju. Mnogo je u tim trenucima Srbija promašivala iz izglednih situacija sa distance i poludistance. Za prvih sedam minuta, košarkaši Aleksandra Đorđevića postigli su samo pet poena.

A Italijani su vrlo brzo i poveli, što je garantovalo uzbudljivu završnicu. Srećom, srpski košarkaši su uzvratili i poenima Milutinova otišli na tri poena razlike na oko minut pred kraj. Sve je rešio Jović pogotkom iz velike daljine, kojom je stavio tačku na ovaj meč. Srbija je tako uspela da se trgne i slavi rezultatom 71:65.

Tako je sačuvan odličan niz u pripremnom periodu tokom kojeg sastav Aleksandra Đorđevića još uvek nema poraz. Krenulo je pobedom u Čačku protiv ekipe Borca, nastavilo se u Zrenjaninu protiv Finske, a onda i uz dve vezane pobede nad Litvancima. Na Akropolis kupu problema nije bilo protiv Turske i Italije, a jedine muke viđene su protiv domaćina Grčke, ali ponovo sa pozitivnim ishodom. I eto, dobra serija nastavljena je i po sletanju u Kinu, no i ovaj put uz nešto više muke. Ne bismo imali ništa protiv da taj niz pobeda potraje sve do 15. septembra, kada je zakazano veliko finale.

Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: Mozzart Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara