Jago i Ponitka (©ABA liga, Dragana Stjepanović)
Jago i Ponitka (©ABA liga, Dragana Stjepanović)

Posle prvog kruga pakla, Zvezda jasnije vidi vrata raja

Vreme čitanja: 6min | pon. 13.05.24. | 23:02

Crveno-beli na startu finalne serije ABA lige u infarkt završnici poenima Dejana Davidovca sa penala savladali Partizan 85:82 i poveli sa 1-0. Drugi meč na programu u sredu (19.30)

Iz prvog kruga "pakla" je kao pobednik izašla Crvena zvezda i opipala vrata raja. Ona koja vode do šampionskog zvanja u ABA ligi. Crveno-beli košarkaši su posle nikad dramatičnijeg i emocijama nabijenijeg okršaja sa Partizanom došli do pobede na startu finalne serije jadranskog takmičenja rezultatom 85:82 i time vođstva od 1-0! Više smirenosti, strpljenja i snalažljivosti u poslednjih 30 sekundi susreta je prikazao tim Janisa Sferopulosa, pre svih Dejan Davidovac koji je posle podbacivanja "mrtve lopte" uspeo da osigura odlučujući posed i bude precizan sa linije penala, odakle je siguran bio i na pet sekundi pre kraja čime je zavredeo epitet neočekivanog heroja.

Jer, dotada on se više crtao sjanom Jagu Dos Santosu koji je meč završio sa 18 poena i šest asistencija, ili Milošu Teodosiću koji je upisao 14 poena. Ipak, ne, na kraju je junak ispao čovek koji je još jednom pokazao da zna da igra večite derbije. Uspeo je da odbije sve nalete crno-belih koji su pod rafalnom paljbom Džejmsa Nanelija mogli biti fatalni. Amerikanac je okršaj završio sa 27 poena i šest trojki. Ipak, kod njega lopta nije završila u poslednjem napadu koji je kao i poslednji obračun u regionalnom takmičenju rešio šutem za tri poena Aleksa Avramović. Ali, kao i tada tako je i sada bio neprecizan čime nije uspeo da odvede duel u dodatnih pet minuta. Naredni susret na programu je već za dva dana, takođe u dvorani "Aleksandar NIkolić" od 19.30 gde Zvezda ima priliku da dođe na korak do trona, a Partizan da uzvrati udarac.

Izabrane vesti

Ključala je dvorana dobrih sat i po pred početak meča. Ono što je bilo drugačije u odnosu na neke prethodne duele jeste što pri istrčavanju gostujućih igrača, apsolutno niti jedan tvrd predmet nije doleteo sa tribina. Osim standardnih zvižduka i uvreda u kojima su prednjačile oni upućeni treneru crno-belih Željku Obradoviću i sportskom direktoru Zoranu Saviću, ništa drastičnije nije bilo viđeno uoči samog početka. Čini se da su mnogobrojni apeli kluba uspeli da dopru do pristalica crveno-belih.

I u prethodne dve sezone su finalne serije sa sobom nosile veliki naboj, ali utisak je da je ove sezone on za nekoliko stepeni veći zbog siromašne evropske sezone oba tima.

Prvi zadatak za crno-bele je bio da ne dopuste da im se noge vežu, a ruke skrate u uvodnim minutima susreta. Kako je to znalo više puta u prošlosti. Sa činjenicom da prva tri minuta nisu imali promašaj i da su stekli početnu prednost od 4:9, delovalo je da su pronašli način da spuste pritisak sa sebe. Za razliku od crveno-belih koji su izgledali napetije. Pogotovo se ta napetost ogledala u šutu spolja s obzirom da su promašili prvih pet trojki, ali takođe i pet od deset slobodnih bacanja!

Ono što ih je držalo u igri je ofanzivni skok u kojem je gospodario Džoel Bolomboj, koji je samo dan pre utakmice zbog povišenog pritiska bio upitan za meč. Ulaskom glavnog dirigenta Miloša Teodosića, i spoljna igra crveno-belih je živnula pa je domaćin uspeo da nakratko dođe do rezultatskog plusa.

Ne zadugo pošto su Panter i Naneli sa ukupno 14 od 20 poena svog tima rešili prvu deonicu u njihovu korist - 17:20.

Start drugog kvartala obeležio je Aleksa Avramović. Energični Čačanin je nakon 20 ubačenih poena Budućnosti u majstorici polufinala, od svojih navijača bio obeležen kao neko ko bi trebao da iskorači u ovom duelu. To je i uradio pošto je sa vezanih deset poena svojeručno doneo najveću prednost svom timu (26:35)

Umesto da nastave sa jednostavnim rešenjima, Partizan je krenuo da iz neobjašnjivih razloga komplikuje, kao sa namerom da sebi što je više oteža put do koša. Do njega nije stigao skoro puna tri minuta. Takav poklon je oberučke prihvatila Zvezda koja je serijom 9:0, kojom su komandovali rastrčani Jago Dos Santos i Miloš Teodosić koji je praktično iz cuga odigrao drugu deonicu, vratila egal i bila na korak da na veliki odmor uprkos svemu ode sa suficitom. Ipak, prvi pogodak Zeka Ledeja na meču na manje od sekund pre kraja 20 minuta igre je poravnalo rezultat pre odlaska igrača na 15-minutni predah (39:39). Za garanciju još veće neizvesnosti u nastavku.

Izašao je domaćin u drugo poluvremenu sa jasnom idejom da ima ful-kontakt. Da čvrstom odbranom izbaci iz komfornih situacija rivala i oteža mu apsolutno svaki šut, pa čak i po cenu faula. Lopta je najviše boravila u rukama Dos Santosa koji je sa njom izgledao kao stopljen. Baš onako kao pravi Brazilac. Svojom brzinom je pravio razliku, a ono što mu je još više produžavalo vreme provedeno na parketu jeste i to što je Nedović bio van svakog ritma, dok je Teodosić ipak morao nekad i da predahne. Mada minimalno.

Nisu crno-beli sa dobrim planom izašli u nastavak. Iz nekog razloga su se pouzdali u centarsku liniju Kaminski-Smailagić, ali to je bio pucanj u noge s obzirom da od njih skoro ništa nisu dobili na celom meču. Kao ni od Kabokla, dok je tek po koje mrvice udelio Ledej. Pritom su bez lufta ostali Avramović, Naneli i Panter pa je Zvezda na tri minuta pre kraja deonice otišla na najvećih plus sedam (57:50).

U svom tom zanosu je došla i nesreća jer je prilikom prodora nezgodno doskočio Nikola Topić i isti čas se obrušio na parket. Nije mogao da se osloni na nogu talentovani momak pa je uz pomoć fizioterapeuta iznet sa parketa i čini se da je nažalost doživeo novu povredu kolenu. Istu onu zbog koje je ove sezone već odsustvovao više od tri meseca. Kakav peh, onaj koji potencijalno ozbiljno dovodi u pitanje njegov izbor na predstojećem draftu gde se očekuje da bude među prvih deset.

Iako je salvu uvreda dobio "dežurni krivac", Ledej, čini se da do kontakta između njih dvojice nije bilo i da su u pitanju krajnje nesrećne okolnosti.

Svu tu višeminutnu pauzu i šok kod crveno-belih je iskoristila Obradovićeva četa da u poslednja dva minuta sa minus devet do kraja kvaratla dođe do samo minus tri (64:61).

Fantastičnu minijaturu je u tim trenucima imao Džejlen Smit sa kojom je nastavio i u odlučujućem periodu. Serijom 12:3, crno-beli su se potpuno vratili u meč. U tim trenucima svu odgovornost je preuzeo fantastični Naneli koji je pogađao neke "nemoguće" trojke, ali i odvažno išao na prodor kad god bi mu se otvorio i minimalan prostor.

Na manje od pet minuta do kraja rezultat je bio poravnat i igralo se bukvalno poen po poen. Mnogo faulova i mnogo izlazaka na liniju penala je nagoveštavalo da će mirniji živci odlučiti pobednika.

Kada je sjajni Dos Santos postigao poene na prodoru uz faul na dva minuta pre kraja, hala je eksplodirala želeći da pruži odlučujuću pomoć svojim ljubimcima. Nekoliko napada za odlazak na dva poseda su ispustili crveno-beli, iako im se Partizan pogrešnim rešenjima nudio. Bilo je tu i problema sa satom i višeminutno sudijsko pregledavanje snimka koji je došao u najtenzičnijem trenutku, a iz svega toga su crveno-beli izašli sa dovoljno mirnoće i tako u svoju korist uspešno završili prvi od mogućih pet paklenih susreta.

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN MOZZART BET 85:82

(17:20, 22:19, 25:22, 21:21)

Dvorana: "Aleksandar Nikolić"

Gledalaca: 7.463

Sudije: Saša Pukl, Milivoje Jovčić, Luka Kardum

C. ZVEZDA: Lazarević, Teodosić 14, Tompkins, Davidovac 12, Mitrović 14, Lazić 6, Bolomboj 6, Nedović 7, Gedraitis 6, Gilespi, Topić 2, Dos Santos 18

PARTIZAN: Smit 7, Ledej 4, Avramović 10, Panter 13, Smailagić 4, Naneli 27, Trifunović, Anđušić, Dožer 4, Ponitka 4, Kaminski 4, Kaboklo 5

FINALE JADRANSKE LIGE

Ponedeljak:

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 85:82 (1-0 u seriji)

Sreda:

19.30: Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet

Nedelja:

21.00: Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda

Utorak, 21. maj*

Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda

Subota, 25. maj**

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet

* - Ako bude potrebe;

** - Ako bude potrebe, postoji šansa da se promeni termin.



tagovi

ABA ligaKK PartizanKK Crvena zvezdafinale

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara