Košarkaši Crvene zvezde i trener Janis Sferopulos (Foto: Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde i trener Janis Sferopulos (Foto: Starsport)

Posle nokauta Motliju, Bolomboj u klinču sa Falom, Mitrović i Nedović napadaju rupe u pirejskom zidu

Vreme čitanja: 6min | čet. 16.11.23. | 12:54

Može li Crvena zvezda do pete vezane pobede nad Olimpijakosom?

Već protiv Barselone osetio se napredak u igri, ali je bilo oscilacija i Crvena zvezda nije osvojila Blaugranu. Zadar je prilično rutinski odradila, a onda su se kockice složila u sudaru sa Fenerbahčeom i upisana je jedna od najvećih evroligaških pobeda. Sada je pred ekipom Janisa Sferopulosa još jedan veliki izazov. Promenljiva forma Olimpijakosa i loša kadrovska situacija nikako ne smeju da zavaraju, jer četa Jorgosa Barcokas, uprkos svim problemima, ima ozbiljan kvalitet, ali i imperativ pobede (20.15).

Neće za šampiona Grčke nastupiti Nikola Milutinov, Najdžel Vilijams Gos i Šekil Mekisik i to je ozbiljan udarac za tim iz Pireja. Ipak, kadrovske muke muče i beogradski crveno-beli. U Dvorani mira i prijateljstva neće nastupiti Adama Hanga, Šabaz Nejpir i Branko Lazić, dok će Jago dos Santos posle povrede članaka koju je pretrpeo protiv Fenerbahčea najverovatnije stistnuti zube i pomoći ekipi, ali ostaje da se vidi u kojoj meri.

Izabrane vesti

Gust i naporan raspored učinio je svoje, skrojio timove Barcokasu i Janisu Sferopulosu, ali to je nešto sa čime sve evroligaške ekipe moraju da žive. Zato su i na Malom Kalemegdanu insistirali na širokom rosteru, svesni da su povrede neminovnost. Isto je razmišljao i Olimpijakos, te ima 17 imena na spisku za elitno takmičenje, što je pokazatelj da je i bez Milutinova, Vilijams Gosa i Mekisika i dalje veoma opasan.

Ipak, sastav koji je prošle sezone dominriao Evroligom, ovu je počeo sa dosta oscilacija. Utisak je da rupu koja je nastala odlaskom Saše Vezenkova i Kostasa Slukasa nije uspeo najbolje da popuni, pritom se od starta muči sa kadrovskim problemima i duel sa Zvezdom dočekuje sa tek pobedom više (4-4). A podsetimo da je srpski šampion zbog slabog početka menjao i trenera, prolazio kroz žestoke turbulencije u oktobru - sada je u poziciji da se izjednači sa timom sa kojim deli boje.

20.15: (1,50) Olimpijakos (15,0) Crvena zvezda (3,50)

Zato će Olimpijakos pred svojim navijačima učiniti sve da ne pretrpi i peti vezani poraz od Crvene zvezde, koja je sa 2-7 bilansa u međusobnim okršajima prišla na pobedu od poravnavanja skora (6-7). A glavne Barcokasove uzdanice mogli bi da budu Mustafa Fal i Luk Sikma.

Gorostasni francuski reprezentativac je i prethodne sezone imao važnu ulogu, ali zbog povrede Milutinova je njegov značaj za igru crveno-belih iz Pireja još veći. Polako je dizao formu i u poslednje vreme igra veoma dobro. Početkom meseca je ubeležio i istorijski tripl-dabl u grčkom prvenstvu protiv PAOK-a, zabeležio po 10 poena i skokova, uz 11 asistencija. A onda je protiv Baskonije u Evroligi bio na pragu još jednog: 10 poena i po uhvaćenih lopti i završnih dodavanja. Nije bilo dovoljno za trijumf nad nadahnutom četom Duška Ivanovića. U susretu sa Makabijem je ponovo demonstrirao koliko je uticajan na igru Barcokasove čete, pa je pored 10 poena upisao i šest skokova, kao i četiri asistencije, u preko potrebnoj pobedi.

Jedini Zvezdin igrač koji bi konsitucijom mogao da mu parira je Ognjen Kuzmić, ali je iskusni centar iz Doboja prilično van forme i ritma, pa se čini da će Sferopulos pokušati da ukroti Francuza sa Džoelom Bolombojom, Lukom Mitrovićem i Majkom Tobijem. Ostaje da se vidi da li će ekipi pomoći Marko Simonović, koji se oporavio od povrede članak. Jasno je da je među njima bivši košarkaš Olimpijakosa najbolji defanzivac, a i činjenica da je delio svlačionicu i teren sa Falom mogla bi da mu pomogne u vrlo zahtevnom zadatku.

"Radujem se toj utakmici. Mnogo sećanja i dobrih prijatelja me veže za Pirej. Igraju dobro, imali su povreda, ali pokušavaju da uhvate ritam. Biće dobra utakmica", rekao je Bolomboj uoči povratka u glavnu grčku luku.

Bivši centar CSKA i Olimpijakosa je potvrdio da se nalazi u dobroj formi. Vezao je šest utakmica sa dvocifrenim indeksom korisnosti, a baš protiv Fenerbahčea zasijao sa 14 poena i pet iznuđenih faulova u okršaju sa borbenim Džonatanom Motlijem. Dobio je duel sa jednim od ključnih košarkaša turskog tima, ostavio ga na osam poena i četiri uhvaćene lopte.

"Moj zadatak je da donesem energiju u odbrani i napadu. Imamo dosta dobrih bekova koji mogu da me proigraju, pa se fokusiram na igru u odbrani i to se onda prenosi na napad. Protiv Motlija sam često igrao prethodnih godina i dobro se poznajemo. Imali smo plan, on je odličan igrač, veoma bitan za njihov tim, tako da sam se trudio da ga izvlačim iz reketa, otežam mu posao. Odradio sam dobar posao, ali su i saigrači uvek bili tu da mi pomognu", dodao je Zvezdin centar i, čini se, nagovestio kako bi trebalo da izgleda recept za Fala.

Pored Francuza, Olimpijakos sigurno velike nade polaže i u Sikmu. Malo je igrao zbog povreda od dolaska u Pirej, ali je u pobedi protiv Makabija u Beogradu pokazao da hvata zalet. Ubeležio je osam poena i četiri skoka za 10 i po minuta, dao vredan doprinos veoma bitnoj pobedi. Dobro je Zvezda upoznata sa "Ajnštajnom", kako ga je svojevremeno nazvao bivši trener crveno-belih Dragan Šakota. Vodila je velika borbe sa njim dok je branio boje berlinske Albe i jasno je da će morati da povede računa i o njemu u večerašnjem susretu.

I dok će Bolomboj imati mnogo posla u odbrani, Mitrović bi u napadu mogao da optereti centre rivala, s ozbirom da je i on u odličnoj formi. U Barseloni je pružio jednu od ofanzivno najboljih evroligaških partija, postigao 22 poena, uhvatio šest skokova pod protivničkim košem. Prosečno beleži 11,8 poena i 5,4 skokova, a sa indeksom 15,5 je najkorisniji igrač tima sa Malog Kalemegdana. Popeo se i na 17. mesto liste najkorisnijih u čitavoj Evroligi. Olimpijakos je imao problema u odbrani reketa pre dva dana u sudaru sa Ponosom Izraela, pa je Roman Sorkin postigao 16 poena, dok su Hasijel Rivero i Džejms Veb dodali po 10, te je Makabi imao važan doprinos sa unutrašnjih pozicija. Ranjivi su crveno-beli bez Milutinova, Fal i Sikma će morati dosta da se troše i u napadu, a to bi Zvezda mogla da iskoristi.

Vodiće Bolomboj i Mitrović veliku i važnu bitku pod obručima, značajna će im biti i Tobijeva pomoć, ali i jednako napeta biće borba i u spoljnoj liniji. Tomas Vokap će verovatno imati zadatak da zaustavi raspoloženog Miloša Teodosića, a s ozbirom da je i Jago rovit, čini se da bi ključnu ulogu mogao da odigra Nemanja Nedović.

Srpski reprezentativac je treći najkorisniji igrač Zvezde u Evroligi sa prosečnim indeksom 11,8. Odlično rezonuje, pomaže i u organizaciji napada i utisak je da igra sa više strpljenja nego prethodne sezone. Pronašao je svoje mesto i veoma dobro obavlja napadačke zadatke, a to se možda najbolje oslikava kroz statistički parametar - odnos asistencija i izgubljenih lopti.

Kada se uzme broj završnih dodavanja (3,8) i podeli sa prodatim posedima (0,7, ukupno četiri na šest nastupa), u Nemanjinom slučaju dolazi se do brojke 5,8. U čitavom takmičenju bolju imaju samo Rudi Fernandez (12) i Džejk Koen (6). Izvlači maksimum iz napada i ne troši uzalud posede. Uz sve to protivnici ga fauliraju preko tri puta u proseku (3,2), a sa linije penala šutira 11/14. Posebno u ovakvom duelu, u kojem će Olimpijakos koristiti sva moguća sredstva da izbegne poraz, mogao bi da odradi važan posao za beogradske crveno-bele opterećivanjem rivala faulovima i preciznim izvođenjem bacanja.

U svakom slučaju, čeka nas još jedan uzbudljiv okršaj. Zvezda igra sve bolje pod Sferopulosovim vođstvom i pobeda u Dvorani mira i prijateljstva bila bi još jedna potvrda kvalitetnog rada, ali i nagrada za uloženi trud u prethodnom periodu. Srpski šampion dosad nije imao mnogo sreće u duplim kolima Evrolige, pa bi dve pobede u 48 satidale veliki podstrek ekipi pred nastavak sezone, ali bi i značajno pomogle da se zaboravi problematičan početak.

EVROLIGA - 9. KOLO

Četvrtak

20.05: (1,70) Makabi (15,0) Fenerbahče (2,40)

20.15: (1,50) Olimpijakos (15,0) Crvena zvezda (3,50)

20.30: (1,60) Milano (16,0) Anadolu Efes (2,65)

20.45: (1,35) Real Madrid (16,0) Monako (3,70)

Petak

19.00: (1,50) Žalgiris (16,0) Bajern (3,00)

20.00: (2,10) Asvel (15,0) Baskonija (1,90)

20.15: (1,60) Panatinaikos (16,0) Virtus Bolonja (2,65)

20.30: (1,25) Barselona (17,0) Valensija (4,70)

20.45: (1,20) Partizan Mozzart Bet (19,0) Alba (5,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaDžoel BolombojLuka MitrovićNemanja NedovićKK OlimpijakosMustafa FalLuk SikmaTomas Vokap

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara