Foto: fiba.basketball
Foto: fiba.basketball

Portoriko namučio, može li Dominikana da sruši Italijane?

Vreme čitanja: 3min | sub. 03.07.21. | 09:45

Selekcije Dominikanske republike i Italije se u dvorani Aleksandar Nikolić bore za finale Olimpijskog kvalifikacionog turnira

Dokazala je Dominikanska republika protiv Srbije da može da bude veoma nezgodan protivnik. Onda je pregazila Filipine i pokazala da će učiniti sve da se domogne Olimpijskih igara po prvi put u istoriji. Naredna prepreka na tom putu je Italija, drugi favorit za olimpijsku vizu posle naše reprezentacije (13.00).

U matine terminu će u dvorani Aleksandar Nikolić Dominikanska republika i Italija prvi put odmeriti snage. Ulog je plasman u finale kvalifikacionog turnira i korak bliže Tokiju. Italiji nedostaje nekoliko važnih igrača, pokazala je brojne mane protiv Portorika, dok je Dominikana prijatno iznenadila dosad prikazanim.

Izabrane vesti

13.00: (1,15) Italija (20,0) Dominikanska republika (6,00)

Selekcija Melvina Lopeza je najpre bila ravnopravan rival Srbiji tokom pune tri četvrtine, ali je u odlučujućem kvartalu poklekla pred kvalitetnijim protivnikom. Igrala je svoju igru, bez respekta, brzo i efikasno, ali ostala bez municije u poslednjih 10 minuta.

Posle dana odmora došao je na red i odlučujući meč sa selekcijom Filipina. S ozbirom da su Filipinci još više namučili Orlove, očekivao se neizvenstan meč. Ipak, na krilima sjajnih partija Viktora Liza, Gelvis Solana i Majka Toresa, Dominikana je razbila protivnika sa 27 razlike i bukirala kartu za polufinale.

Liz je među najboljima bio i protiv Srbije, a protiv Filipina je stvari podigao na znatno viši nivo. Ubacio je 23 poena, trojke šutirao impresivnih 5/6. Najveće iznenađenje u ovoj reprezentaciji svakako je Solano. Kapiten kolumbijskog Tigriljosa iz Medeljina je pokazao da poseduje fantastične atletske sposobnosti i sa nekoliko efektnih zakucavanja je obeležio prva dva susreta. U drugoj utakmici je brojao do 21, dok je Tores ubacio pola koša manje. Od košarkaša Betisa se i mogao očekivati važan doprinos reprezentaciji.

Sada će Dominikana biti na još jednom velikom ispitu. Italijani svakako nisu došli u najjačem sastavu, ali i dalje su daleko kvalitetnija selekcija. Ipak, pokazali su brojne mane u duelu sa Portorikom, koji su u svoju korist rešili zahvaljujući šuterskoj rapsodiji u drugom poluvremenu. Gubili su i 17 razlike od Portorikanaca, ali su na kraju uspeli da slave, što je dokaz velike snage ove selekcije.

Najjači utisak je posle jedine odigrane utakmice na turniru (podsetimo da se selekcija Senegala zbog problema sa virusom korona nije ni pojavila) ostavio je talentovani Niko Manion. Košarkaš Golden Stejt Voriorsa je na najbolji način demonstrirao zašto mu se predviđa uspešna budućnost u NBA ligi, ali i u reprezentaciji. Susret je završio sa 21 poenom i šest asistencija. Novi košarkaš Fenerbahčea Akile Polonara je na kraju bio najbolji pojedinac ekipe Mea Saketija, susret je okončao takođe sa 21 poenom, ali i 11 skokova, pa je sakupio i indeks korisnosti 30. Isti košgeterski učinak kao pomenuti dvojac imao je i Simone Fontekio.

Italijane može da brine očajna partija Nikolo Melija, koji je za 22 minuta ostao bez poena. Ipak, centar Dalasa je isuviše kvalitetan da bi ponovio tako loše izdanje, pa će nesumnjivo biti jedna od glavnih karika u susretu sa Dominikanskom republikom.

Za razliku od Dominikanske republike, koja juri prvo učešće na Olimpijskim igrama, košarkaška reprezentacija Italije je zabeležila 12 nastupa. Ipak, poslednji put još 2004. godine u Grčkoj, kada je osvojila i srebrnu medalju.

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE (BEOGRAD) - POLUFINALE

Subota

13.00: (1,15) Italija (20,0) Dominikanska republika (6,00)

16.00: (1,85) Srbija (hendikep -16,5) Portoriko (1,85)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

kvalifikacije za Olimpijske igreItalijaDominikanska Republika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara