Malkolm Brogdon (©AFP)
Malkolm Brogdon (©AFP)

Pojačavaju se rivali Srbije na Evropskom prvenstvu: Svojevremeno najbolji ruki u NBA blizu Poljske

Vreme čitanja: 2min | čet. 03.03.22. | 13:46

Košarkaš Indijana Pejsersa Malkolm Brogdon bi uskoro mogao da dobije poljsko državljanstvo

Stigao je u NBA na mala vrata, kao 36. pik na draftu 2016. godine. Mimo svih očekivanja poneo je i zvanje Ruki godine, a dva leta kasnije postao i deo elitnog kluba 50-40-90 (igrači koji su sezonu okončali sa navedenim procentima šuta za dva, tri poena i linije penala). Stekao je Malkolm Brogdon status pouzdanog beka u najjačoj ligi sveta, a sada bi svoj talenat mogao da pokaže i u Evropi. Naime, mogao bi da ponese dres poljske reprezentatacije na predstojećem Evropskom prvenstvu (1-18. septembar). U prvoj fazi kontinentalne smotre Poljaci će se u Grupi D takmičiti sa Srbijom, kao i Češkom, Finskom, Izraelom i Holandijom.

Kako prenosi Lukaš Čeglinski sa portala Sport.pl, Brogdon je zainteresovan za mogućnost da zaigra u dresu Poljske na reprezentativnom nivou. Nije se ova opcija pojavila iz vedra neba, jer supruga košarkaša Indijane ima poljske korene, a deo rodbine joj i živi u blizini Slupska. Amerikanac je čak minulog leta i bio u Poljskoj, a odradio je i par treninga sa košarkašem Trefl Sopota Pavelom Leončikom.

Izabrane vesti

Ovaj 29-godišnji košarkaš je već branio boje selekcije SAD, ali na Panameričkim igrama 2015. godine. S ozbirom da navedeno takmičenje nije pod okriljem FIBA, u teoriji nije odigrao nijedan meč na seniorskom nivou za Sjedinjene Američke Države, te mu je put ka dresu Poljske otvoren.

Poljaci su često tražili pojačanja u stranim igračima, pa je tako svojevremeno i Dejvid Logan igrao pod zastavom ove zemlje. Na Svetskom prvenstvu u Kini boje Poljske branili su i Francuz Aron Sel i još jedan Amerikanac Ej Džej Sloter. Brogdon bi ipak bio daleko veće pojačanje od gore navedenih s obzirom da je starter u NBA, a minule sezone bio je i najbolji strelac Indijane sa prosekom od 21,2 poena po nastupu.

Draftovali su ga pre šest godina Milvoki Baksi, ali su ga tri godine kasnije poslali u Indijanapolis. Pred prvu sezonu u dresu Pejsersa proučavao je snimke bivše zvezde Detroit Pistonsa Ajzee Tomasa i izrastao u jednog od najboljih igrača ekipe. Minulog leta Indijana je pritisnula dugme za restart, ali zadržala momka rodom iz Atlante i dala mu važnu ulogu. Odlično se snašao kao jedan od lidera tima, beleži 18,9 poena uz 5,9 asistencija i 5,3 uhvaćene lopte u proseku u tekućoj sezoni. Ugovorom je vezan za klub do leta 2023. godine, s ozbirom da je pri prelasku u Pejserse potpisao četvorogodišnju saradnju tešku 85.000.000 dolara.



tagovi

evropsko prvenstvo u košarcikošarkaška reprezentacija PoljskeMalkolm BrogdonIndijana Pejsers

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara