Filip Petrušev (Foto: Evroliga)
Filip Petrušev (Foto: Evroliga)

Petrušev u prilici da postane tek treći Srbin sa dve titule u Evroligi

Vreme čitanja: 2min | čet. 09.05.24. | 13:41

Od kada je elitno evropsko takmičenje promenilo format i vlasničku strukturu početkom 21. veka

Neće Partizan i Crvena zvezda biti deo ovogodišnjeg Fajnal fora u Berlinu, ali će svejedno Srbija imati svoje predstavnike u nemačkoj prestonici i to tri. Uz Marka Gudurića iz Fenerbahčea deo završnog čina biće i dvojac iz Olimpijakosa - Nikola Milutinov i Filip Petrušev. I dok će prva dvojica biti u prilici da osvoje prvu evropsku titulu, Petrušev će imati šansu da se po drugi put okiti evroligaškom krunom i tako postane tek treći Srbin koji se više od dva puta uzdizao na pobednički podijum u 21. veku.

Zasada je to u ovom formatu pošlo za rukom samo Dejanu Bodirogi (2002,2003) i Vasiliju Miciću (2021,2022). Bodi Bond je šampion najpre bio sa Panatinaikosom, pa godinu dana kasnije sa Barselonom, dok je Micić oba puta sa Anadolu Efesom stizao do trona. U tom drugom pohodu na kontinentalnu krunu je učestvovao i Petrušev, ali sa krajnje minornom ulogom (prosečno po meču 5,2 poena i 1,6 skokova za devet minuta u igri). U dve utakmice tadašnjeg Fajnal fora koji se odigrao u Beogradu nije odigrao ni minut.

Izabrane vesti

Sada će u dresu crveno-belih iz Pireja sigurno imati mnogo značajniju minutažu pošto se od dolaska u redove grčkog velikana krajem novembra iz NBA lige vrlo brzo uklopio u tim i počeo da daje vidljiv doprinos. Od velikog značaja je bio i u plej-of seriji protiv Barselone.

Kada uzmemo da prelistavamo celokupnu istoriju Evrolige, koja traje od 1958. godine, daleko više košarkaša sa naših prostora se višestruko puta popeo na krov Evrope. Najviše Zoran Sretenović koji je tri puta uzimao isti trofej sa splitskom Jugoplastikom, Zoran Savić koji je šampion bio sa tri različita tima (Jugoplastika, Barselona i Virtus) i Dejan Bodiroga koji je prvu od tri titulu uzeo u prošlom veku. Takođe kao i drugu sa atinskim Zelenima. Posle njih da po dva naslova slede Željko Rebrača (1992, 2000), Predrag Danilović (1992, 1998) i već pomenuti Micić.

U to društvo bi krajem maja mogao da se smesti i Petrušev.


tagovi

EvroligaKK OlimpijakosFilip Petrušev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara